Sydbank: Heinekens regnskab er godt nyt for Carlsberg

Solskin har givet Carlsbergs konkurrent Heineken overraskende vækst på toplinjen, men fordi de to deler både vind og markeder kan fordelene vise sig også at komme Carlsberg til gode.
At Carlsberg konkurrent Heineken vækster kan være en god ting, hvis man deler markeder og vejr med dem, mener analytiker i Sydbank Morten Imsgard. | Foto: Jens Dresling/ritzau/arkiv
At Carlsberg konkurrent Heineken vækster kan være en god ting, hvis man deler markeder og vejr med dem, mener analytiker i Sydbank Morten Imsgard. | Foto: Jens Dresling/ritzau/arkiv
RITZAU FINANS

Bryggerigiganten Heineken kom ud af tredje kvartal med en vækst på toplinjen, der var markant stærkere end ventet. Og det er overordnet set godt nyt for den danske konkurrent Carlsberg, mener Sydbank.

"Det mest positive er meldingerne fra Europa, hvor Heineken har haft et rigtigt solidt kvartal drevet af blandt andet medvind i vejret. Det lover godt for Carlsbergs vesteuropæiske forretninger omend Carlsbergs geografiske aftryk er lidt anderledes. Heineken er mere i Sydeuropa, hvor vejret har været bedre end i Nordeuropa, hvor Carlsberg tilgengæld står stærkest," siger Morten Imsgard, analytiker i Sydbank, til Ritzau Finans.

Fødevarer, drikkevarer, detail og landbrug. FødevareWatch dækker bredt - læs mere i vores gratis nyhedsbrev

Heinekens samlede salg af øl voksede med 5,4 pct. i tredje kvartal.

Især meldingerne om godt vejr i Frankrig peger ifølge Sydbank-analytikeren på forhold, som også Carlsberg vil kunne nyde godt af i deres regnskab for tredje kvartal, som bryggeriet fremlægger 11. november.

Til gengæld skal man passe på med at lægge for meget vægt på Heinekens meldinger fra England.

"Her har Heineken haft rigtig stærk fremgang, men der synes Carlsbergs forretning at være lidt mere udfordret ikke mindst set i lyset af, at man er blevet smidt ud af Tescos supermarkedskæder," påpeger Morten Imsgard.

Heineken-tallene fra Asien er mere blandede set med Carlsberg-briller.

"Tallene fra Vietnam, der er et land, som Heineken og Carlsberg har delt nogenlunde imellem sig, er positiv læsning," forklarer Morten Imsgard.

Anderledes forholder det sig imidlertid med Heinekens tal fra det kinesiske marked.

"De er lidt mere bekymrende. Det virker som om, at opbremsningen i den kinesiske økonomi også er begyndt at sætte sig i ølmarkedet. Det er ikke positiv læsning for Carlsberg, selvom de givet vis vil nyde godt af deres eksponering mod Vestkina, hvor væksten måske kan fortsætte i et andet tempo end i byerne i Østkina," vurderer Morten Imsgard.

Heineken sælger mere øl end ventet i godt sommervejr

Slutteligt bringer Heineken-regnskabet også nyt med sig fra det russiske marked. Her viser Heineken-tallene, at situationen trods alt ikke er blevet forværret.

"Men meldingerne fra Rusland er så deprimerende, som man kunne forvente. Der er virkelig pres på volumenerne. Imidlertid er der en god prisdisciplin i markedet, hvor man får gennemført prisstigningerne til forbrugerne. Det kompenser. Heineken viser vejen ud med salgsfremgang trods volumen-tilbagegangen," mener Sydbank-analytikeren.

Carlsberg vil dog ikke ubetinget kunne efterligne Heineken på det område.

"Jeg forventer, at deres prisstigninger og mikseffekter vil være større end volumentilbagegangen, men at valutaen er et markant negativt element," lyder analysen fra Morten Imsgard.

Heineken kan ikke følge med efterspørgslen i Myanmar

Fusion vil presse Carlsberg ud af verdenstoppen

Heineken indgår afrikansk joint venture

Heineken køber stort 'mikrobryggeri'

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også