FødevareWatch

Norske specialøl er for stærke til detailhandlen

Supermarkeder i Norge sælger masser af øl fra mikrobryggerier, der egentlig er ulovlige at sælge i dagligvarebutikker på grund af deres høje alkoholprocent, viser undersøgelse.

I Danmark er der ingen begrænsninger for, hvor stærk en specialøl må være for at blive solgt i detailhandlen. | Foto: Casper Dalhoff/Polfoto/Arkiv

Cirka 60 procent af øllet fra norske mikrobryggerier, som forhandles i butikker, er langt stærke end tilladt, viser prøver, der er foretaget for Bryggeri- og Drikkevareforeningen - en brancheorganisation for de små bryggerier.

"Test på 138 forskellige ølsorter viser, at cirka 60 procent er for stærke, og nogle har et alkoholindhold på over syv procent," skriver organisationen.

Det er ikke så godt, for i norske supermarkeder må der kun sælges øl med et maksimalt alkoholindhold på 4,75 procent. Er øllet stærkere, kan det kun lovligt købes i Vinmonopolet. Dem kan der være langt imellem i Norge.

Følg fødevareindustrien tæt - læs FødevareWatchs nyhedsbrev to gange dagligt - tilmeld dig her!

Der er ikke mistanke om, at nogle af mikrobryggerierne bevidst har brygget for stærkt øl og smækket en mærkat på, der viser, at øllet har en alkoholprocent under 4,75 procent. Men norske afholdsforeninger forventer, at myndighederne tager affære.

Af de 130 testede øl lå 81 over den tilladte grænse. Otte af dem have et alkoholindhold på over syv procent. To af bryggerierne havde gennemgående så høje procenter i øllet, at de har valgt at trække produkterne ud af markedet.

Bryggeri- og Drikkevareforeningen er nu i dialog med toldvæsnet, sundhedsmyndighederne og supermarkederne for at finde en praktisk løsning på problemerne.

Specialøl i fortsat vækst

Kendt sjællandsk bryghus investerer stort

Jacobsen glæder sig til Paul McCartney

 

 

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier