FødevareWatch

Norske specialøl er for stærke til detailhandlen

Supermarkeder i Norge sælger masser af øl fra mikrobryggerier, der egentlig er ulovlige at sælge i dagligvarebutikker på grund af deres høje alkoholprocent, viser undersøgelse.

I Danmark er der ingen begrænsninger for, hvor stærk en specialøl må være for at blive solgt i detailhandlen. | Foto: Casper Dalhoff/Polfoto/Arkiv

Cirka 60 procent af øllet fra norske mikrobryggerier, som forhandles i butikker, er langt stærke end tilladt, viser prøver, der er foretaget for Bryggeri- og Drikkevareforeningen - en brancheorganisation for de små bryggerier.

"Test på 138 forskellige ølsorter viser, at cirka 60 procent er for stærke, og nogle har et alkoholindhold på over syv procent," skriver organisationen.

Det er ikke så godt, for i norske supermarkeder må der kun sælges øl med et maksimalt alkoholindhold på 4,75 procent. Er øllet stærkere, kan det kun lovligt købes i Vinmonopolet. Dem kan der være langt imellem i Norge.

Følg fødevareindustrien tæt - læs FødevareWatchs nyhedsbrev to gange dagligt - tilmeld dig her!

Der er ikke mistanke om, at nogle af mikrobryggerierne bevidst har brygget for stærkt øl og smækket en mærkat på, der viser, at øllet har en alkoholprocent under 4,75 procent. Men norske afholdsforeninger forventer, at myndighederne tager affære.

Af de 130 testede øl lå 81 over den tilladte grænse. Otte af dem have et alkoholindhold på over syv procent. To af bryggerierne havde gennemgående så høje procenter i øllet, at de har valgt at trække produkterne ud af markedet.

Bryggeri- og Drikkevareforeningen er nu i dialog med toldvæsnet, sundhedsmyndighederne og supermarkederne for at finde en praktisk løsning på problemerne.

Specialøl i fortsat vækst

Kendt sjællandsk bryghus investerer stort

Jacobsen glæder sig til Paul McCartney

 

 

Mere fra FødevareWatch

Kædedirektør kan ikke afvise flere butikslukninger

Fire Daglibrugsen-butikker må dreje nøglen om som følge underskud. Det sidste dødsstød blev de stigende energiudgifter, og kædedirektør kan ikke afvise, at de med tiden også kan få konsekvenser for andre butikker.

Royal Unibrew indgår i samarbejde med Too Good To Go og Q8

Et samarbejde med madspilds-appen Too Good To Go og tankstationen Q8 skal sikre, at en række af Royal Unibrews drikkevarer ikke går til spilde. I én enkelt dag bliver det således muligt at afhente overskydende drikkevarer på en række tankstationer.

EU-indgreb vil potentielt kun udløse få milliarder til energistøtte

Fredag har EU’s medlemslande blåstemplet at kunne sende beskatningen fra bæredygtig energi tilbage til bl.a. energipressede fødevarevirksomheder. Nye beregninger peger dog på, at potentialet er yderst begrænset. Denne form for ”symbolpolitik” noget af det allerværste, der kan ske for virksomhederne, advarer Dansk Erhverv.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier