Gigantopkøb vil være betinget af frasalg

Skal AB Inbevs forsøg på at købe bryggeriet Sabmiller godkendes af blandt andet konkurrencekommissær Margrethe Vestager, vil sandsynligvis kræve en række frasalg, vurderer aktieanalytiker.
Foto: Sabmiller
Foto: Sabmiller
AF RITZAU FINANS

AB Inbevs mulige forsøg på at købe bryggeriet Sabmiller skal godkendes af konkurrencemyndigheder verden over, blandt andet konkurrencekommissær Margrethe Vestager, og vil sandsynligvis kræve en række frasalg, som måske kan komme Carlsberg til gode. Sådan lyder vurderingen fra partner hos Kromann Reumert og specialist i konkurrenceret, Bart Creve, og Jyske Banks aktieanalytiker, Frans Høyer.

TILMELD DIG GRATIS FØDEVAREWATCH-NYHEDSBREVET - SE BOKSEN UNDER ARTIKLEN

Onsdag offentliggjorde AB Inbev intentioner om at købe bryggerigiganten Sabmiller, og selvom Sabmillers bestyrelse og aktionærer vil godkende købstilbuddet, vil det også kræve godkendelser fra konkurrencemyndighederne i blandt andet USA, Kina og Europa, herunder konkurrencekommissær Margrethe Vestager, og sandsynligvis være betinget af store frasalg.

Store overlap i Kina og USA

Globalt set sidder AB Inbev og Sabmiller nemlig på henholdsvis 20,8 og 9,7 pct. af det globale ølmarked, og har store overlap, blandt andet i USA og Kina. Sammenslutningen vil, hvis den gennemføres, være den sjette største fusion nogensinde, oplyser Reuters.

"Når man har store overlap, så skal man ofte frasælge. Det har vi set på bestemte markeder, hvor de samlet set kan nå op på meget store markedsandele. Især i USA og Kina ser der ud til at være store overlappende aktiviteter," siger Bart Creve til Ritzau Finans.

Han bakkes op af Jyske Banks aktieanalytiker Frans Høyer, der mener, at især overlappet på det amerikanske marked med stor sandsynlighed ikke bliver godkendt.

Fusion vil efterlade Carlsberg som miniput 

På det amerikanske marked sidder AB Inbev på omkring 45 pct. af ølsalget mens Sabmiller kontrollerer yderligere 25 pct. gennem et joint venture med Millercoors.

"Hvis man eksempelvis deler det op på markeder, og de største konkurrerende mærker kommer i samme hus, så vil man ofte gerne have, at de frasælger et eller flere af de store brands," siger Bart Creve.

Til sammen kontrollerer bryggerierne de 5 største brands - inklusiv Bud Light, Coors Light, Budweiser, Miller Lite og Busch.

En mulighed ved dette opkøb kunne eksempelvis være, at Sabmiller solgte sin andel på 58 pct. af det amerikanske joint venture Millercoors, eksempelvis til partneren Molson Coors. Millercoors producerer både Coors Light og Miller Light.

"AB Inbev har også tidligere måttet sælge fra i fusioner, siger Bart Creve. Ved AB Inbevs køb af den mexicanske bryggerigigant Grupo Modelo i 2013 måtte AB Inbev sælge aktiver for 2,9 mia. dollar for at få det amerikanske justitsministeriums velsignelse til opkøbet," skriver Wall Street Journal.

I Kina, hvor der også kan opstå problemer, udgør AB Inbevs markedsandel 14 pct., mens Sabmiller gennem et joint venture sidder på 23 pct., skriver Wall Street Journal.

I Europa vil de to bryggerier ikke kunne opnå samme samlede markedsandel som eksempelvis i USA eller Kina, men på de enkelte nationale markeder kan der opstå problemer, og under alle omstændighederne vil fusionen kræve godkendelse fra konkurrencemyndighederne med Margrethe Vestager i spidsen.

"I EU vil konkurrencemyndighederne vurdere den konkrete situation fra marked til marked. Naturligvis kan det ikke udelukkes, at der er nogle markeder, hvor de bliver ret store, hvor det kan betyde frasalg, og det giver jo købsmuligheder til andre," siger Bart Creve.

Muligheder for Carlsberg

På spørgsmålet om, hvilke muligheder det vil åbne for Carlsberg, svarer Bart Creve, at det i hvert fald vil åbne visse muligheder.

"Dog indgår både Sabmiller og AB Inbev ofte i joint-ventures, hvor partneren sandsynligvis vil have førsteret, men det er en mulighed, man kan kigge på," siger Bart Creve.

Et andet spørgsmål, set fra Carlsbergs synspunkt, omhandler timingen, vurderer Frans Høyer.

"I Vesteuropa er Carlsberg i fuld sving med at gennemføre omkostningstiltag, så det er der fokus på. I Rusland havde det da været sjovere får 10 år siden, hvor indtjeningskraften var bedre end den er i dag. I Asien virker det som om, at man på nippet til at kunne begynde at høste nogle af de frugter, som man har sået i form af opkøb i Kina," siger Frans Høyer.

Analytikeren mener dog stadig, at selvom timingen måske ikke er optimal, så vil Carlsberg sandsynligvis have mulighed for at tage fat i noget af det, som måske bliver frasolgt ved en fusion.

Sabmiller står i årtiets dilemma

Sabmiller åbner for at diskutere AB Inbevs tilbud

Sabmiller melder om mulig fusion med AB Inbev 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også