Drikkevare- og ingrediensaktierne fik klaps på børsen

Uroen på verdens aktiemarkeder ramte også de danske bryggerier, Carlsberg og Harboes Bryggeri, der ligesom ingrediensvirksomhederne landede mandagen i rødt.
Genrefoto | Foto: Richard Drew
Genrefoto | Foto: Richard Drew
AF REDAKTIONEN

Uroen på aktiemarkederne verden over sendte mandag også føde- og drikkevare-aktierne noteret på OMX Nasdaq stik sydpå. Der var ved lukketid røde tal over hele linjen for de danske aktier i sektoren:

Carlsberg B:  - 3,88 pct.

Novozymes: - 1,89 pct.

Chr. Hansen Holding: - 2,76 pct.

Royal Unibrew: - 4,32 pct.

Harboes Bryggeri: - 3,03 pct.

Nedturen på børsmarkederne skyldes først og fremmest frygten for en opbremsning i væksten i Kina og de verdensøkonomiske konsekvenser, hvis det sker. Med til at trække ned er også de faldende råvarepriser.

På markedet breder sig en frygt for, at det bliver noget af et aktiefald, som vi nu vil opleve. Doug Ramsey, investor i Leuthold Weeden Capital, der forudså aktiefaldene i USA i sidste uge, sagde mandag til Bloomberg News:

”Det bliver ganske slemt.”

Han forudså aktiefaldene i USA i sidste uge. Nu advarer han om, skriver Ritzau Finans, at det brede amerikanske aktieindeks S&P 500-indekset kan falde med op imod 20 pct., efter indekset i sidste uge faldt med 7,5 pct.

Det brede danske aktieindeks, OMX Copenhagen 20 CAP, lukkede mandag med et minus på 4,65 pct. i samlet kurs 918,56. Det er det største fald på en enkelt dag i C20 CAPs  fire år lange historie.

Internationale rystelser

I USA er Dow Jones-indekset (kl. 16 dansk tid, red.) faldet med 5,8 procent, skriver Ritzau. I Storbritannien falder indekset til dets laveste niveau i knap tre år, da de førende aktier gik i rødt med et samlet fald på 5,8 procent. Det er det største fald på en enkelt dag siden september 2011.

Også de græske aktier er berørt af situationen i Kina og ikke mindst rygterne om, at grækerne muligvis snart skal til stemmeurnerne. Premierminister Alexis Tsipras meddelte i sidste uge, at han træder tilbage. Faldet på den græske børs lyder på 11,3 procent mandag eftermiddag, en halv time før kassen skulle gøres op ved børslukningen.

Allerede tidligere på dagen mandag oplevede det paneuropæiske indeks FTSEurofirst 300 det største dyk på en enkelt dag siden september 2011. Faldet er nu på 7,2 procent.

Nedtur fortsætter tirsdag i østen

[Opdatering, tirsdag. kl. 7]

Aktierne i Kina falder over seks procent fra åbningen af markedet tirsdag efter enorme kursfald over hele verden mandag, skriver nyhedsbureauet AFP. Det toneangivende Shanghai Composite-indeks falder 6,4 procent efter få minutters handel, skriver Reuters.

Også i Japan og Australien åbnede aktierne i negativt terræn, men både i Tokyo og Sydney har markedet efter nogle timers handel rettet sig op og ligger nu i plus.

I Tokyo fortsatte den negative stemning tidligt fra morgenstunden lokal tid. Det ledende indeks dykkede med næsten fire procent. Men efter at være begyndt dagen negativt, lå det det toneangivende aktieindeks i Japan ved 04.00-tiden tirsdag morgen dansk tid i et plus på 1,5 procent efter at være begyndt dagen i stort minus, skriver AFP.

I Australien lå det ledende indeks 1,4 procent lavere kort tid efter, at børsen i Sydney åbnede klokken to natten til tirsdag dansk tid, men også her er markedet tidligt tirsdag morgen dansk tid i plus.

Carlsberg: Topchef køber aktier for 2 mio. kr.

Færøsk fiskeeksport til Rusland i stor stigning

Carlsberg slanker ledelsen og bebuder fyringsrunde

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også