FødevareWatch

Carlsberg: Ingen fest og bægerklang i vente

Hvis estimaterne fra otte analytikere holder stik, kommer propperne næppe til at springe, når Carlsberg onsdag morgen præsenterer tallene for første halvår.

Foto: Rune Pedersen/POLFOTO/arkiv

Der er ikke udsigt til, at markedsdeltagerne får grund til festsang, bægerklang og klapsalver, når Carlsberg leverer regnskab for andet kvartal i år.

Det viser estimater indsamlet af Ritzau Estimates.

Analytikerne venter, at nettooverskuddet er faldet til godt 1,9 mia. kr. fra 2,2 mia. kr. i andet kvartal sidste år, mens omsætningen stort set vil være fastholdt.

"Et eller andet sted bliver regnskabet noget skidt," vurderer analytiker i Sydbank Morten Imsgard over for Ritzau Finans.

Kedelige tal fra øst

Overordnet ser han kedelige tal fra den østeuropæiske forretning og næppe noget godt fra Vesteuropa grundet tidlig påske og skidt vejr i kvartalet. En lille solstråle kan dog glimte fra Asien.

Østeuropa bliver kedelig, hvis man skal tro konkurrenternes regnskaber.

"Kun Efes har meldt om, at markedet har artet sig lidt bedre end ventet. Men de havde også mørke forventninger, så efter min vurdering er det ikke, fordi det går godt, men mere et udtryk for, det går lidt bedre end ventet," vurderer Morten Imsgard.

Han finder, at det mest interessante at holde med i regnskabet er: Hvad skyldes tilbagegangen.

"Jeg venter, tilbagegangen bliver udelukkende valutadrevet. Og kan de balancere volumentilbagegang med prisstigninger, så er det faktisk okay. Der vil jeg have mit fokus. Det vil være et godt signal til investorerne," siger han og fremhæver, at rublens udvikling kan Carlsberg ikke gøre noget ved.

Analytikerne har over for Ritzau Estimates skønnet en omsætning i Østeuropa på knap 4,2 mia. kr. mod knap 5 mia. kr. i andet kvartal sidste år. Driftsoverskuddet - EBIT før særlige poster - ventes at lande på 1,15 mia. kr. mod godt 1,5 mia. kr.

Våde påsketal fra vest

Tendensen ser kun en lille spids bedre ud i Vesteuropa i kvartalet.

"Vesteuropa er i nord påvirket af dårligt vejr og det forhold, at påsken er flyttet til første kvartal i år. Det er et svært sammenligningsgrundlag, og dertil kommer generelt svage markeder baseret på meldinger fra konkurrenterne. Specielt Storbritannien har været svag ifølge konkurrentregnskaberne," vurderer Morten Imsgard.´

Han venter en omsætningstilbagegang "drevet af volumenfald, der ikke kan/er blevet kompenseret af prisstigninger."

Heineken har ifølge ham i hvert fald meldt, at det er svært at hæve priserne i Europa.

"Hvis man kan komme i mål bedre end Heineken i andet kvartal, vil det være en gedigen overraskelse," fastslår analytikeren.

De op til otte analytikere, der har leveret estimater til Ritzau Finans, venter en Vesteuropa-omsætning, der falder til knap 10,6 mia. kr. fra godt 10,9 mia. kr. i andet kvartal 2014. Driftsoverskuddet - EBIT før særlige poster - ventes at falde marginalt til 1839 mio. kr. fra 1871 mio. kr.

Pæne takter fra Asien

Derimod kan der være udsigt til pæne resultater mod øst i Carlsbergs mindste region resultatmæssigt, Asien, der omsætningsmæssigt næsten kommer på niveau med Østeuropa.

En stor del af fremgangen skyldes dog opkøb af Chongqing Eastern Asset, der fandt sted i slutningen af sidste år og derfor ikke indgår i andet kvartal sammenligningstallet.

"Jeg venter, at indtjeningen bliver stadig bedre båret af fremgang i Laos og Cambodia, men også fra Kina. Måske kan Vietnam også levere vækst. Det har Heineken meldt om, men Heineken er store i Sydvietnam, mens Carlsberg sidder på Central- og Nordvietnam," forklarer Morten Imsgard.

Han fremhæver om det store kinesiske marked, at meldingerne fra konkurrenterne generelt ikke har været opløftende.

"Men jeg tror, Carlsberg kan drage fordel af ønsket om at flytte forbrugerne mod premium, hvor indtjeningen er bedre. Det kommer Carlsberg nok til at kunne levere," siger han.

Analytikerne venter en omsætning i regionen i andet kvartal på godt 4,1 mia. kr. mod knap 3,2 mia. kr. i andet kvartal sidste år. Driftsoverskuddet ventes øget til 701 mio. kr. fra 580 mio. kr.

Morten Imsgard venter, at Carlsberg i regnskabet fastholder forventningerne til hele året. De lyder på en midt- til høj-encifret vækst i driftsindtjeningen, EBIT. Carlsberg har lagt sine forventninger med en rubelkurs på 75 rubler for en euro.

Carlsbergs forventninger er givet eksklusive valutaeffekt og opkøb altså for den organiske vækst, oplyser Morten Imsgard. Han venter uændret rapporteret vækst i driften før særlige poster, men med et pænt valutatab, så det bliver en fastholdelse af Carlsbergs forventninger.

For året venter de otte analytikere, som har leveret til Ritzau Estimates, en omsætning, der stiger til 66,2 mia. kr. fra 64,5 mia. kr.

Analytikerne tror ikke, Carlsberg kan nå i mål med vækstmålet for EBIT. Driftsoverskuddet før særlige poster ventes at stige fra 9230 mio. kr. til 9388 mio. kr. eller en vækst på små 2 pct.

Havde de 75 rubler for en euro holdt hele året, ville driftsresultatet være negativt påvirket med 900 mio. kr., fremgik det af årsregnskabet i marts. Men hvis det nuværende niveau (i maj, red.) på omkring 60 rubler per euro holder resten af året, vil påvirkningen "kun" være negativ med 400 mio. kr., fremgik det af kvartalsregnskabet i maj.

I andet kvartal lå kursen på rubler i størstedelen af april og hele maj klart under 60 rubler for en euro, mens den i juni typisk har ligget omkring 62.

Gennemsnittet i andet kvartal var godt 58 rubler, og i første halvår har den været knap 65 rubler. Siden ultimo juni er rublen svækket igen, og mandag skulle der knap 73 rubler til at købe en euro.

Regnskabet offentliggøres onsdag 19. august kl. 7.00

Tuborg-klub stævner Carlsberg

Tyrkiske Efes ser bedring i Rusland

Nye problemer for Carlsberg i Malawi

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier