Bryggeri Skovlyst har været igennem en stor omstilling, siden finanskrisen ramte. I dag har stifter og direktør Jan Asbjørn Olsen investeret i nyt tapperi og nærliggende gård til at aftage spild fra produktionen.
Jan Asbjørn Olsen har styret Bryggeri Skovlyst sikkert ud af krisen og udvider nu forretningen. | Foto: Majken Søndergaard Nielsen
AF MAJKEN SØNDERGAARD NIELSEN
Man fornemmer det ikke, når man efter køreturen gennem Hareskoven nord for København lander foran det brune træhus på Skovlystvej.
Men faktisk kan restauranten og bryghuset Bryggeri Skovlyst huse 700 spisende gæster, lægger man de 350 indendørs pladser og tilsvarende på udendørs terrasser sammen.
Det første syn, der møder FødevareWatchs udsendte på en solbeskinnet julidag, er håndværkere i arbejdstøjet. Jan Asbjørn Olsen, grundlægger af og direktør i restauranten og dets bryggeri, er nemlig i gang med at udvide sin forretning med nyt flasketapperi, kælder og ekstra terrasseplads.
"Vi vil gerne selv flaske vores øl. Vi har en overskudskapacitet på bryghuset, som tilgodeser 300.000-400.000 flasker om året, og dem vil vi gerne have ud," fortæller han i det store restaurantlokale, der åbenbarer sig indendørs, og som emmer af jagtstue.
Øllene fra det nye flaskeri skal sælges til kunderne i restauranten, som i løbet af året når op på 100.000 spisende gæster. Men derudover vil flaskerne blive solgt til de omkringliggende supermarkeder.
"Vi har lavet nogle aftaler, der går på, at inden de må købe vores øl, så skal deres medarbejdere have været igennem et ølkursus. Det vil sige, at de selv brygger den øl, de vil nå frem til. Etiketten er selvfølgelig vores egen standard, men midten af den må de så selv udfylde, så de f.eks. kan få sat deres personlige Rema 1000 Hareskov-præg på den," fortæller den 65-årige bryghusejer.
Den nye flaskeritapperi skal efter planen stå færdigt i efteråret. | Foto: Majken Søndergaard Nielsen
"Jeg vælger den tilgang, fordi jeg gerne vil have, at de, der sælger vores øl, har en nærhed til den og ved noget om den. Det kan de kun have, hvis de har været igennem møllen, blandet selv, mæsket ud og ind, kogt urten og lagt den på gæring – så tager vi os af resten af processen,"forklarer han.
Planen er, at flaskeriet skal stå færdigt i efteråret og de første øl ramme supermarkedernes hylder i november.
"For en måned siden var der et kæmpe hul i jorden. I dag er der en kælder, og i næste uge er der lagt fliser på. Så sidder gæsterne ovenpå flaskeriet, og det eneste, de kan se, er en elevatorskakt, hvor råvarerne går ned, og færdigvarerne går op," fortæller Olsen, der med den ekstra terrasse, som bliver bygget ovenpå det nye flaskeri, kan bespise omkring 800 gæster.
Hårdt ramt af kriseårene
Investeringen er et symptom på den fremgang, som Jan Asbjørn Olsen har mærket de seneste fem år. For sådan har det ikke hele tiden været – finanskrisen gav på meget kort tid selskabet en helt ny virkelighed at indrette sig under.
"Hvis vi går tilbage til 2008 i november måned, skete der en revolution. Der gik det op for alle danskere og i øvrigt hele verdensbefolkningen, at der nu var krise af en dimension, man ikke havde set før. Nu skulle de penge, der var til rådighed, blive i lommerne. Det mærkede vi fuldstændigt som over en nat. Vi faldt 17-18 pct. på omsætning og havde masser af selskaber, der blev afmeldt," siger Olsen og fortsætter:
"Vi kører med selskabsbogen mere eller mindre fyldt de næste fem år frem, men lige i 2008 kom afmeldingerne. Så er udfordringen jo, når man står med 70 medarbejdere – hvordan får vi skåret denne her?"
Såkaldte add-ons har været en vigtig del af processen. En ekstra ret, en ekstra dessert eller en avec kombineret med, at alle har måttet løbe stærkere. Derudover har man rationaliseret køkkenet og købt flere maskiner.
"Vi har været under en rigtig skarp proces. Men det er lykkedes – vi har haft sorte tal de sidste mange år, og de bliver bedre og bedre. Og så har vi investeret en masse penge," siger Jan Asbjørn Olsen.
Et kig i regnskabsdatabasen BIQ viser, at Bryggeri Skovlyst kom ud af 2014 med en bruttofortjeneste på 9,2 mio. kr. og et resultat for året på 637.000 kr. Bruttofortjenesten var på tilsvarende niveau i det skæbnesvangre 2008, hvorefter den på to år faldt knap 2 mio. kr. Siden da er den vokset støt. Selskabet holdt ved udgangen af regnskabsåret en egenkapital på 896.000 kr.
Pensionsgård med funktion
FødevareWatch besøger bryggeriet på dagen, hvor Jan Asbjørn Olsen overtager en nyistandsat gård et par kilometer fra restauranten. Her flytter han selv ind og vil derefter sælge sit hus.
På gården skal der gå dyr, som skal fodres med de overskydende rester fra ølproduktionen og madlavningen i restaurantens køkken, og når dyrene er slagtemodne, vender de tilbage til restauranten. Men det er ikke det eneste, gården skal bruges til. På den tilhørende jord vil Jan Asbjørn Olsen have en opvarmet kartoffel- og jordbærmark.
"Nu skal vi lave det fra bunden, så vi graver kanaler og lægger varmerør ned, som bliver trukket af solvarme. Fordelen er, at det dels er rigtig lækkert at kunne præsentere jordbærerne og de nye kartofler før alle andre, og så er begge dele økologisk," siger direktøren, som kalder gården sit pensionsjob.
Han er 65 år og forestiller sig at gå på pension, når den rette løsning for firmaet er fundet. Men han bliver til skiftedatoen, fastholder han.
Jan Asbjørn Olsen, grundlægger og direktør i Skovlyst Bryggeri inspicerer sit bryghus. | Foto: Majken Søndergaard Nielsen
Bryggeri Skovlyst har også på andre områder været under forandring de senere år. Da Jan Asbjørn Olsen i 2004 startede virksomheden, var det med brygmester Casper Møller bag øllet.
De to oprettede i 2007 selskabet Skovlyst Production, som fra Polen producerede øl til den danske og udenlandske detailhandel. Det var en beslutning, der i visse ølkredse blev set skævt til, da Skovlyst-øllet, som solgtes i detailhandlen, nu kunne være produceret i Polen og var mærket "brygget i EU."
Uenigheder om hvor dyrt det udenlandskproducerede øl skulle være, var imidlertid den altovervejende grund til, at Casper Møller og Jan Asbjørn Olsen endeligt stoppede deres samarbejde, fortæller sidstnævnte og understreger, at der ikke har været tale om uvenskab.
I 2014 opdelte de selskaberne sådan, at restauranten og bryggeriet i Hareskov køres af Olsen alene, mens kontraktbryggeriet Skovlyst Production køres af Casper Møller. I dag kører de to selskaber så med særskilte produkter og opskrifter og har intet virksomhedssamarbejde. Al øl, der sælges og vil blive solgt på restaurationsbryggeriet er produceret i bygningerne på ejendommen, slutter Olsen.
Samtidig er året selskabets bedste nogensinde, hvis man ser på udviklingen på top og bundlinjen. Cofocos ledelse forventer dog et lavere resultat for 2023.
Markedet for Meyers kerneforretning vokser støt selv efter coronatiden med mere fleksible hjemmearbejdsforhold, og derfor forventer Meyers flere kunder og mere aktivitet efter ejerskifte.