FødevareWatch

Fokus på påske, priser og premium i Carlsberg-regnskab

Det er tre P'er, der står på menuen for investorerne, når Carlsbergs regnskab for årets mindste kvartal - årets første - skal fordøjes på tirsdag. Påskeeffekt, prisstigninger og "premiumisering"

Foto: Jan Grarup/POLFOTO/ARKIV

Påskeeffekt, prisstigninger og "premiumisering" vil være i fokus i regnskabet for første kvartal i Carlsberg.

Det vurderer analytiker i Sydbank Morten Imsgard, der venter, at verdens fjerdestørste bryggeri er kommet relativt godt i gang med året.

"Fokus vil være på den asiatiske forretning, hvor en stor del af kvartalets indtjening stammer. Fokus på den del af forretningen vil blive styrket yderligere i takt med, at Rusland fylder mindre og mindre," vurderer Morten Imsgard, men erkender, at der fortsat vil blive kastet blikke på forretningen i Østeuropa.

"Ingen konkurrenter har meldt positivt ud om Rusland, så det venter jeg heller ikke, at Carlsberg vil gøre," siger han.

Påske

I region Vesteuropa venter han, at påskens placering i år i marts i forhold til sidste års placering i april vil sikre fremgang i salget på de nordiske markeder.

"Royal Unibrew var godt hjulpet af påskeeffekten, og det kommer Carlsberg også til at være på de nordiske markeder," vurderer Sydbank-analytikeren.

Han ser med spænding frem mod udviklingen på det franske marked, hvor Heineken har tabt andele.

"Jeg tror dog ikke, at Carlsberg har vundet dem, men er det tilfældet, vil det være positivt," siger han og tilføjer, at han I Storbritannien venter en svær start på året.

Analytikere, der har leveret data til Ritzau Estimates, venter, at Carlsberg i Vesteuropa vil sælge øl for godt 7,7 mia. kr. fra 7,6 mia. kr. i første kvartal året før. Driftsoverskuddet - EBIT før særlige poster - ser analytikerne lande på 506 mio. kr. mod 440 mio. kr.

Mortens Imsgard ser forbedringen drevet af det igangværende effektiviseringsprogram i regionen.

Prisstigninger

I region Østeuropa venter Morten Imsgard, at prisstigninger i nogen grad kompenserer for noget dårligdom - i hvert fald ventes det at opveje et stor del af volumennedgangens effekt på resultatet.

"Hvis Carlsberg kan isolere tilbagegangen i Østeuropa til valutakurser, så tror jeg, markedet vil tage rimeligt positivt imod regnskabet. Og det tror jeg faktisk, de vil være i stand til at gøre," vurderer analytikeren.

Carlsberg har tidligere vist sig i stand til det, og kan den tendens fortsætte, venter Morten Imsgard, at investorerne i hvert fald delvist vil se gennem fingre med valutasmækkene, der venter trods noget styrket rubel.

Ved udgangen af første kvartal skulle der 62 rubler til at købe en euro, men ved indgangen af kvartalet skulle der 71 rubler til for at får en euro. Den styrkelse af rublen mod euro er fortsat i april, hvor der fredag "kun" skal 57 rubler til at købe en euro. Den udvikling har været den væsentligste årsag til Carlsbergs positive kursudvikling siden nytår. B-aktien er steget fra omkring 475 kr. til et niveau fredag over 600 kr.

Carlsberg har lagt forventningerne med en kurs på euro-rubel på 75 mod det nuværende niveau omkring 71 rubler for en euro.

Analytikerne venter en ganske massiv omsætningsnedgang i regionen for kvartalet fra knap 2,5 mia. kr. til knap 1,8 mia. kr. Underskuddet på driften ventes at lande på 63 mio. kr. mod mere beskedne 8 mio. kr. i samme kvartal i 2014.

Premiumisering

Premiumisering er nøgleordet for region Asien, der i løbet af 2015 kan overtage andenpladsen indtjeningsmæssigt fra Østeuropa.

"Vi skulle gerne se Kina få effekt af at have skaffet sig af med lavindtjeningssprodukter. Forbrugerne skulle også gerne have fortsat med shoppe op," siger Morten Imsgard, der siger, at det kombineret med et stærkt salg i Vietnam lover godt.

Hjulpet af opkøbet af en større andel af Chongqing Brewery og købet af Chonqing Eastern Asset ventes omsætningen at stige ganske betragteligt. Væksten i omsætningen, der af analytikerne ses blive på mere end 30 pct., vil også være hjulpet af det øvrige Indokina (Laos og Cambodja).

Omsætningen i Asien ventes at stige til knap 3,6 mia. kr. fra godt 2,7 mia. kr. og resultere i et driftsoverskud på 537 mio. kr. mod 455 mio. kr. i første kvartal sidste år.

Forventning fastholdes

Carlsbergs forventninger til hele året ventes at forblive uændrede trods noget valutamedvind.

"I konkurrenternes kvartalsregnskaber har vi heller ikke identificeret meldinger om markederne eller konkurrencesituationen, som skulle være med til at bringe Carlsbergs 2015-prognose i fare," fremhæver Morten Imsgard.

Carlsberg venter for 2015 "midt- til høj encifret organisk vækst i resultat af primær drift".

Der offentliggøres ikke forventninger til den rapporterede EBIT grundet volatilitet i valutakurserne - ikke mindst den russiske rubel.

Rygter om enorm bryggerifusion blusser op igen-igen

Underskuddet vokser hos tyrkisk storbryggeri

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier