Nyt millionplus hos Thisted Bryghus

Det nordjyske bryggeri ser ud til at være kommet over krisen med overskud for tredje år i træk. Bryghuset lancerer nyt format og er gået i gang med at opdatere produktionsapparatet.
Foto: Facebook/PR
Foto: Facebook/PR
MAZ PLECHINGER

Krisen ser ud til at være overstået for Thisted Bryghus. I det netop offentliggjorte regnskab for 2013/14 kommer det nordjyske bryggeri for tredje år i træk ud med sorte tal på bundlinjen, om end årets resultat på 1,25 mio. kr. før skat er lavere end de foregående to år. Resultatet er leveret på en nettoomsætning på 36,4 mio. kr., der er en mindre stigning i forhold til året før.

"Vi har fortsat store udfordringer. Men vi er utroligt glade for at præstere overskud for tredje år i træk, og det beviser, at det var en rigtig satsning, da vi i 2009 besluttede os at fokusere meget på økologi og specialøl," siger direktør Aage Svenningsen til FødevareWatch.

"I dag er vi ude i hele Danmark, og det, der har medført udviklingen, er de værdiskabende produkter. Specialøl udgør nu 15 pct. af markedet, interessen bliver ved med at vokse, og det er den bølge, vi er med på, og som både vores kapacitet og historie passer så godt til."

Med historie hentyder direktøren til, at Thisted Bryghus faktisk var ude med utraditionelle øl år før, specialøl blev moderne. Eller måske er det mere korrekt at sige, at bryggeriet var tidligt ude med traditionelle øl, da det i 1980'erne lancerede LimfjordsPorter og Porse Guld, hvor humlen er erstattet med porseblade. Begge typer er således kendt helt tilbage fra hedenold, hvor alle var mikrobryggere.

"Det er fortsat sådan, at vi to dage om året lukker bryggeriet ned og sender alle mand ud for at plukke porseblade til øllet. Det har vi altid gjort, men det er jo blevet en god historie, fordi det passer ind til tendensen med, at produktet skal være en oplevelse, og at man kan identificere, hvor råvarerne kommer fra. Hele den rigtighed i produkterne tror jeg, at der er en stor fremtid for," siger Aage Svenningsen.

Nye øl på nye flasker

Imidlertid er det dog især den nye generation af specialøl, Thisted Bryghus satser på. Bryggeriet lancerede for år tilbage en produktlinje på 50 cl engangsflasker, der hører til den mindre ekstreme smagsvariant af specialøl, og som samtidig placerer sig i den mere prisdygtige ende af segmentet med en stykpris på 20 kr. Senest er porteføljen blevet udvidet med en ny øl, Forår, i den atypiske størrelse 63 cl.

”Vi begyndte den første produktion så sent som i går og forventer at have den på markedet om 14 dage,” fortæller direktøren.

”Jeg fandt en lækker, grøn flaske, som jeg syntes passede godt til en forårsøl – og så passer den også ind i vores tappeanlæg. Hvis den sælger som forventet, så er det ikke udelukket, at der kommer flere i den størrelse, for der er vækst i ølsalg på større flasker. Men foreløbigt skal den give os endu et ben at stå på.”

Dette kunne også skyldes, at et af de andre ben er blevet en smule mere porøst. For i lighed med de fleste øvrige mellemstore bryggerier er Thisted Bryghus grundlagt på et fundament af en linje med pilsner/classic-produktion, og lige som de fleste andre er det svært at tjene penge på den del af forretningen. Specialøllets opblomstring i Danmark falder sideløbende med et generelt lavere øl-konsum, der især rammer pilsnertyperne.

Det nordjyske bryggeri, der sælger godt 80 pct. af sine konventionelt bryggede pilsnere i lokalområdet, har dog ingen planer om at lukke ned for den produktion. Men markedet er presset.

Foto: Facebook/PR
Foto: Facebook/PR
 

Presset dagligvarehandel

”Dansk dagligvarehandel har aldrig været mere presset, end det er i dag. Pilsneren udgør fortsat et stort volumenområde for os, så det er bestemt ikke et område under udfasning, men vi har respekt for, at det er svært at tjene penge på det segment, og derfor har vi flyttet noget af fokus over på specialøl,” siger Aage Svenningsen.

Presset fra detailkæderne kunne også antydes i det seneste regnskab. Balancestyringen har forskubbet sig i forhold til forrige regnskab, således at bryghuset går fra at have et plus på omkring 500 tkr. i tilgodehavender ved skæringsdatoen til et minus på knap 2,5 mio. kr. Mens posten for ændringer i leverandørgæld mv. modsat er gået fra et minus på godt 600 tkr. til et plus på 1,25 mio. kr.

Direktøren ønsker ikke at dvæle ved spørgsmålet om eventuelle længere kreditter. Men slår fast at en stor del af årsagen skal findes i den knap to mio. kr. højere omsætning i forhold til det forrige regnskabsår. Thisted Bryghus kører skæve regnskabsår fra oktober-oktober.

”Hvis man ser nøjere på omsætningen i regnskabsåret, så kom vi ud med tilbagegang i det første kvartal. Men hvor vi ikke nåede de tal, vi havde regnet med, i det første kvartal, så oplevede vi en vækst på 10 pct. i hvert af de følgende kvartaler.”

”Men det er klart, at når markedet er presset, så gælder det alle led. Både fra dem, vi leverer til, og på vores leverandører.”

Nye anlæg i Thisted

Det er også en af årsagerne til, at det er så vigtigt for bryggeriet at forny sig med nye produkter og størrelser, forklarer han. Eller gamle produkter på nye flasker, som f.eks. lanceringen af Porse Guld på halvlitersflaske.

”En af vores fordele er, at vi lynhurtigt kan tilpasse os. Så vi kan fjerne produkter, der ikke er værdi på, og tilføre nye innovationer, der kan skabe værdi.”

Også på et noget mere grundlæggende plan kommer Thisted Bryghus dog med nyt. Der er i det forgangne år investeret næsten 4,5 mio. i selve bryghuset, hvor der blandt andet er blevet opført en ny lagerhal tættere på produktionsanlægget samt nyt semiautomatisk pakkeanlæg til 50 cl-flasker, mens tappelinjen er effektiviseret og der er installeret nyt pasteuriseringsanlæg.

Tilføjelserne understreger at Thisted Bryghus efter en årrække med underskud fra 2006-11 tilsyneladende er kommet ud af finanskrisens skygge. Og der kommer flere nytiltag til. Men det skal ske, når økonomien tillader det, fastslår Aage Svenningsen.

”Det er med til at løfte kvaliteten. For hvis vi vil have varens pris, så skal varen også være i orden. Der er flere andre ting, vi også gerne vil lave om; vores bryganlæg er også ved at være gammelt. Men vi tager det skridt for skridt efterhånden som vi får pengene. Det hele bliver ikke væltet ned på en gang, for vi bliver nødt til at være ydmyge.”

Vestjysk bryghus vil erobre verden

Thisted Bryghus indsætter ny formand

Specialøl fra små bryggerier sælger godt i julen

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Foto: Finn Frandsen

Bagerkæder sænker priserne

Foto: Lars Skaaning

Fortsat umuligt at spore Skares gamle kød

For abonnenter