FødevareWatch

Sydbank: Carlsberg-kurs afspejler stort set ikke Østeuropa

En investering i Carlsberg på nuværende tidspunkt er behæftet med ekstraordinær høj usikkerhed, vurderer Sydbank. Især tre faktorer kan presse aktien.

Foto: Sebastian Kahnert/AP Photo/Polfoto

Carlsberg får ikke ændret sin købsanbefaling af Sydbank trods fortsat heftig modvind fra bryggerikoncernens aktiviteter i Østeuropa, som følge af svækket rubelkurs og dårlig russisk økonomi.

Carlsberg-aktiens nuværende værdiansættelse afspejler stort set ikke bryggerikoncernens aktiviteter i Østeuropa. Det vurderer analytiker i Sydbank Morten Imsgaard i en kommentar.

"2015 bliver et rigtigt udfordrende år for Carlsbergs russiske forretning, og devalueringen af russiske rubler vil sænke driftsindtjeningen i 2015 på trods af betydelig indtjeningsfremgang i Asien og Vesteuropa," vurderer analytiker i Sydbank Morten Imsgaard.

Carlsbergs B-aktie handler fredag formiddag i 473,90 kr. efter et fald på 0,9 pct. Aktien ligger dog fortsat højere end den seneste større bund, der blev nået i april 2011 i godt 320 kr. Tilbage i 2008, da finanskrisen rasede for fuld styrke, var aktien nede omkring 150 kr.

Asien og Vesteuropa kan ikke kompensere for Rusland

Sydbank har indregnet den seneste devaluering af russiske rubler i bankens estimater for 2014 og 2015, men anvender i 2015-estimaterne en rubelkurs på 80 (80 rubler per euro) mod omkring 71-72 i øjeblikket.

Det får analytikeren til at sænke driftsindtjeningsestimatet (EBIT) med 105 mio. kr. i 2014 og med 780 mio. kr. i 2015.

"Vores indtjeningsestimat for 2015 indeholdt i forvejen en betydelig devaluering af russiske rubler, og den totale indtjeningsnedgang fra 2014 til 2015 skabt af devalueringen af russiske rubler er over 1 mia. kr.," oplyser Morten Imsgaard.

Derfor bliver det klart, at Carlsberg på trods af betydelig indtjeningsmæssig fremgang i både Asien (352 mio. kr.) og Vesteuropa (403 mio. kr.) i 2015 ikke bliver i stand til at fremvise en fremgang i den samlede indtjening for 2015.

Men Sydbank mener altså, at den nuværende aktiekurs mere end tager højde for de umiddelbare udfordringer, som vil ramme Carlsbergs russiske forretning i 2015.

Fortsat høj usikkerhed

Morten Imsgaard understreger i kommentaren, at en investering i Carlsberg på nuværende tidspunkt er behæftet med ekstraordinær høj usikkerhed. Selv om det er Sydbanks vurdering, at aktiekursen stort set ikke afspejler værdien af Carlsbergs østeuropæiske aktiviteter.

Sydbank peger på tre faktorer, der kan sætte Carlsberg-aktien under yderligere pres:

Rusland indfører kapitalkontrol for virksomheder, russisk økonomi kollapser og landet går statsbankerot, og Rusland begynder at nationalisere vestlige selskaber i landet.

Carlsberg må slås med kursspekulanter

Nordea: Vær varsom med Carlsberg-investering 

Mere fra FødevareWatch

Mikkeller løser direktørfarvel internt

Tidligere på ugen kom det frem, at den hidtidige adm. direktør for mikrobryggeriet Mikkeller, Kenneth Madsen, er blevet fyret. Han bliver dog ikke erstattet af en ny, lyder det nu fra bryggeriet.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier