FødevareWatch

Putins julegave - billigere vodka til alle

Ruslands præsident Vladimir Putin beordrede juleaftensdag sin regering til at stoppe prisstigninger på vodka.

Skønt den ortodokse jul først er i begyndelsen af januar, så er Ruslands præsident, Vladimir Putin, ude med en tidlig julegave. Han har givet sin regering ordre til at stoppe prisstigninger på vodka.

Putin fortalte juleaftensdag på et møde med regeringsembedsmænd og guvernører, at dyrere vodka medvirker til, at flere fremstiller hjemmebrændt sprit. Han mindede om, at det kan være en farlig drik.

"De forhøjede vodka-priser fører kun til øget indtagelse af hjemmebrændt," sagde Putin, der i forvejen er kendt for at være fortaler for en sund livsstil.

"Jeg mener, at de relevante organer bør tænke på det."

Værste krise siden 1998

Rusland gennemlever lige nu den værste økonomiske krise siden 1998. Det skyldes blandt andet vestlige sanktioner og stærkt faldende oliepriser, og landet ventes næste år at gå i recession - altså at landets økonomi skrumper.

Putins popularitet blandt russerne bygger delvis på, at han sikrer velstand og stabilitet og ikke mindst holder prisen på vodka i ro.

En stor undersøgelse fra sidste år viser, at en fjerdedel af alle russiske mænd dør, inden de er i midten af 50'erne. Det skyldes hovedsageligt, at de drikker for meget vodka.

Det er regeringen, der fastsætter prisen på vodka, og den er blevet øget med 30 procent for en halvliter siden sidste år, så den nu i danske kroner koster knap 25 kroner.

Rusland har skærpet politikken over for vodka og øl, og det har været mærkbart for en af landets største ølproducenter - det danske bryggeri Carlsberg.

Carlsbergs russiske øl er blevet dovent

Carlsberg: Detailsalget af øl i Rusland steg igen i august

Russisk vodkaproducent har globale ambitioner

Direktør: Østeuropæere går væk fra vodka

Ny ædruelighed kan gavne Carlsberg

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier