FødevareWatch

Lystfiskere vil lave verdens bedste whisky

På destilleriet i Køge arbejder brødrene Braunstein på at lave verdens bedste whisky. Ideen tog form på lystfiskerture til Skotland i 90’erne.

Helt ned til Køge Havn ligger Braunstein mikrodestilleri og bryggeri, hvor brødrene Carl og Michael Braunstein Poulsen arbejder på at producere og sælge whisky på niende år.

”Vi vil gerne lave verdens bedste whisky – intet mindre,” siger Michael Braunstein til FødevareWatch.

”Det hele startede med, at min bror og jeg er ivrige lystfiskere. Vi er kommet rigtig meget i Skotland. Først igennem teenageårene hvor vi måske ikke var særligt whiskyinteresserede, men havde forældre der var, og så blev vi slæbt med på destillerier. Det var ikke altid, at lykken tilsmilede lystfiskeren, og så kunne vi altid trøste os på destilleret. På en af de ture midt i 90’erne begyndte vi at snakke om, at hvis vi nogensinde skulle lave noget andet erhvervsmæssigt, så kunne vi da godt tænke os at lave sådan et con amore projekt,” siger han.

Inden whiskyprojektet blev en realitet, havde de to brødre en virksomhed sammen inden for byggebranchen, som de solgte tilbage i 2000.

”Vi havde altid snakket om, at det med et destilleri kunne være hyggeligt og spændende. Vi er også skruet sådan sammen i hovedet, at det ikke bare er filantropi. Hvis vi skulle lave det, ville vi også gerne lave en forretning ud af det. Lige dele hjerne og hjerte har været parolen for at gå i gang med det,” fortæller han.

Indgik samarbejde med professionelle

På det tidspunkt havde ingen af brødrene nogensinde før prøvet at destillere whisky.

”Men da vi besluttede os for, at nu skulle vi gøre det alvorligt, så allierede vi os fra starten af med professionelle håndværkere på brygsiden. Vi satte professionelle til at brygge urten, og min bror tog så til Skotland og var på nogle af de kendte destillerier som trainee i et halvt år. På den måde har vi skabt os et netværk derovre, som har hjulpet os produktionsmæssigt,” fortæller Braunstein.

Aftalen med myndighederne blev, at brødrene først skulle demonstrere, at de kunne drive et bryggeri, som de startede på i 2005, og knap et år derefter fik de tilladelse til at gå i gang med whisky-destilleriet. I dag har brødrene mere end en halv mio. liter whisky liggende på fad på lageret. Kun 10 pct. af produktionen hældes på flaske – resten lagres.

”Meget af den whisky vi laver nu, kommer jeg ikke til at sælge – da er jeg gået på pension. Vi har gang i noget, som vi ikke selv kommer til at sælge, og det ved vi godt. Det er utrolig vigtigt, at det der så ligger der, er købt og betalt. Hvis du kigger ud i verden, så er det måden, man laver whisky på, og det går hårdt udover bundlinjen,” fortæller Michael Braunstein.

 

Det har da også krævet en investering på knap 50 mio. kr. af de to. Braunstein mikrodestilleri- og bryggeri, som i regnskabsdatabasen BIQ har binavnet Køge Bryggeri, kommer ud af 2013 med en bruttofortjeneste på 6 mio. kr. og et resultat på 1 mio. kr.

”Det har vi en holdning til – det kunne være større, hvis vi ville,” siger Michael Braunstein.

I skal aldrig lave større resultater?

”Det har for os været meget vigtigt at drive en virksomhed, som kan tjene sine egne penge. Det har været meget vigtigt for os at bygge et whiskylager med mange hundredtusinde liter liggende. Det koster rigtig mange penge. Vi bruger et pænt millionbeløb hvert år bare på at bygge vores lager,” siger han og fortsætter:

”Hvis vi sagde, at vi sælger alt, hvad vi laver og ikke lægger på lager, så havde tallet også været et helt andet. Men det vigtige for Claus og jeg er, at vi overfor os selv synes, at vi har en fin forretning. Vi går på arbejde hver dag for at tjene penge, men vi går også på arbejde hver dag for at have det sjovt.”

Brødrene eksporterer i dag 90 pct. af deres spiritus til i alt 21 lande i Europa samt Kina.

I udlandet sælges spiritussen via distributører som typisk sælger til hotel – restaurationsbranchen. Dertil har de en ”pænt stor” omsætning på privatmarkedet via selskabets hjemmeside.

”Det er til samlere. Når man taler whisky, er det ligesom at samle på mønter og frimærker, der er mange der køber to flasker – en til at åbne og en til at gemme. Det er lidt nørdet. Jeg er vel dybest set bare en glad nørd. Enten fatter man det, vi har gang i, eller også går man bare hovedrystende herfra.”

I Danmark sælger Braunstein-brødrene til de fleste Michelin-restauranter.

Køge Bryggeri er ejet af holdingselskabet Poulsen-Gruppen Holding, som ejes af Claus og Michael Braunstein og Søren Jens Emil Poulsen.

Poulsen-Gruppen Holding kom ud af 2013 med et nettoresultat på 1,9 mio. kr. Ved udgangen af 2013 havde holdingselskabet en egenkapital på 41 mio. kr.

Ørbæk Bryggeri vil lave whisky på gammelt DSB-værksted

Spiritusvirksomhed mærker dansk cocktail-tørst

Skotske whisky-producenter har kinesisk hovedpine

Mere fra FødevareWatch

Ny formand i nordjysk fiskekoncern

Fiskekoncernen Seafood Danmark fik i sommer ny koncernchef, og nu er der også kommet ny bestyrelsesformand i selskabet med de store vækstambitioner.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier