FødevareWatch

Stor bryggerifusion kan smitte af på Carlsberg

AB InBevs overtagelse af SABMiller, der lige nu florerer på rygteplan, kan få konsekvenser for den danske bryggerigigant.

Foto: Esben Nielsen, Jyllands-Posten

Der er godt gang i bryggeriaktierne på de europæiske markeder mandag eftermiddag, efter at der endnu engang er rygter i markedet om en mulig konsolidering af verdens to største bryggerier, AB Inbev og SABMiller.

Og hvis en sådan fusion bliver til virkelighed, kan det også meget vel påvirke danske Carlsberg, der netop nu er verdens fjerdestørstebryggeri. Med et slag ville det danske bryggeri først og fremmest rykke op som nummer tre i verden, men samtidig vil der også være mulighed for, at Carlsberg kan vokse yderligere.

Myndighederne vil stille nogle krav til, at der skal frasælges dele rundt omkring, og dem vil Carlsberg være i spil til"

Jonas Guldborg Hansen, Carlsberg-analytiker, Carnegie
"Carlsberg vil blive involveret på den måde, at hvis AB Inbev og SABMiller går sammen, så må man forvente, at myndighederne vil stille nogle krav til, at der skal frasælges dele rundt omkring, og dem vil Carlsberg være i spil til," siger Jonas Guldborg Hansen, der er Carlsberg-analytiker hos Carnegie, til Ritzau Finans.

Umiddelbart vurderer analytikeren dog, at Carlsberg ikke selv kan komme på bordet som et muligt opkøbsemne.

"For det første er det ikke muligt på grund af kravene til Carlsbergfondets ejerandel, og for det andet har jeg svært ved at forestille mig det med de udfordringer, som selskabet har i Rusland i øjeblikket," siger Jonas Guldborg Hansen.

I 2013 ændrede Carlsberg fundatsen, så Carlsbergfondet nu er forpligtet til at besidde en aktiepost, der giver adgang til mindst 51 pct. af stemmerne. Tidligere skulle fondet sidde på mindst 51 pct. af aktiekapitalen.

Stordriftsfordele er den klare motivation

Skulle AB Inbevs tilnærmelser til Sabmiller munde ud i en konkret aftale, vil det give den nye konstruktion en række driftsmæssige fordele, og det er formentlig motivationen bag en eventuel overtagelse, vurderer Jonas Guldborg Hansen.

"Det betyder stordriftsfordele, der vil medføre bedre indtjening og mulighed for flere investeringer. Og når man ved, at SABMIiller har budt på Heineken, kan AB Inbev føle sig tvunget til at slå til nu, hvis det gerne vil købe Sabmiller, inden det bliver for stort eller for dyrt," siger analytikeren.

Det betyder stordriftsfordele, der vil medføre bedre indtjening og mulighed for flere investeringer."

Jonas Guldborg Hansen, Carlsberg-analytiker, Carnegie

Det er Dow Jones Newswire, der mandag eftermiddag skriver, at AB Inbev angiveligt er i samtaler med en række banker omkring en overtagelse af Sabmiller. Ifølge nyhedsbureauet vil handlen have en svimlende værdi af omkring 75 mia. pund - svarende til 701,9 mia. kr.

Rygterne om en konsolidering af de to bryggerier har flere gange været fremme over de seneste år, men hidtil uden at det har kastet en aftale af sig.

Investorerne tager dog rigtig godt i mod nyheden, og SABMiller-aktien har lagt yderligere til sin fremgang med en stigning på 11,1 pct. til 3784,50 pence på børsen i London. AB Inbev-aktien stiger med 2,4 pct. til 87,83 euro.

SABMiller afvist af Heineken

Søndag bekræftede hollandske Heineken, der er verdens tredjestørste bryggeri, at SABMiller havde afleveret en opkøbshenvendelse i den hollandske postkasse. Heineken afviste dog frieriet i døren med en begrundelse om, at bryggeriet ønsker at bevare sin kulturarv og identitet som selvstændigt selskab.

Heineken-aktien stiger med 2,6 pct. til 61 euro mandag, mens Carlsberg herhjemme trækkes med op af historierne og stiger med 2,3 pct. til 548 kr. - nok til en topplacering i C20 Cap-indekset.

Carnegie har anbefalingen "sælg" af Carlsberg ifølge data fra Bloomberg News.

AB Inbev i samtaler om overtagelse af SABMiller

Heineken afviser SABMiller

Carlsbergs lønsomhed ligger under konkurrenternes 

Mere fra FødevareWatch

Venturefond bag ny investeringsrunde i dansk vinplatform

For anden gang på et år investerer venturefonden sammen med private investorer et tocifret millionbeløb i vinplatformen Kobaj. ”Social buying bliver fremtidens måde at handle vin på,” siger Jimmy Fussing Nielsen, partner i Heartcore Capital.

Pandemien hæmmer Carlsbergs kinesiske fremgang

Mens vi herhjemme har vænnet os til et åbent samfund, er Kina stadig hårdt præget af nedlukninger, hvilket bremser væksten for Carlsbergs kinesiske strategi om at åbne i flere store byer. Det kinesiske nytår og bryggeriets Big City-strategi præsterer dog stadig efter planen.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier