FødevareWatch

Merrild Kaffe lægger brasiliansk svindel bag sig

Den danske kaffeproducent er igen i plus og lægger dermed afstand til en svindelsag i et brasiliansk datterselskab, som har kostet Merrild dyrt.

Foto: Colourbox

Den danske kaffeproducent Merrild er igen ovenpå, efter svindel i et brasiliansk datterselskab i sidste regnskab kostede et underskud på gigantiske 211 mio. kr.

Merrild har netop aflagt et regnskab for 2012/13 - der strækker sig over 18 måneder – og kan fremvise et overskud på 50,7 mio. kr. ud af en omsætning på 1,13 mia. kr.

”Med det her overskud føler jeg, at vi har lagt sagen fra Brasilien bag os. Vi anser året for at være tilfredsstillende, specielt når man tænker på, at priserne har været lave, og markedet er hårdt,” siger Peter Falk, adm. direktør for Merrild Kaffe, til FødevareWatch.

Tidligere ledelse undersøges af politiet

Den omtalte svindelsag i Merrild handler om det brasilianske datterselskab Sara Lee Cafés do Brasil.

Af regnskabet for 2011/12 fremgår det, at det brasilianske selskab er blevet gransket af politiet, en uafhængig revisor og en ekstern juridisk rådiver, der har bl.a. fundet ”regnskabsmæssige uregelmæssigheder og andre fejl, som vedrører tidligere offentliggjorte resultater i virksomheden.”

Forbrugerne bruger en række forskellige tilberedelsesformer alt efter situationen, og hvis man ikke kan det hele, er det svært at være med i dag,”

Peter Falk, adm. direktør i Merrild Kaffe

Det fremgår desuden af regnskabet, at svindlen er blevet opretholdt af det brasilianske selskabs topledelse fra 2009 til 2012, hvor den røg ud. Angiveligt undersøges den tidligere ledelse stadig af det brasilianske politi.

I alt betød sagen, at egenkapitalen i det brasilianske selskab blev nedskrevet med 303 mio. kr.

”Styringen af det brasilianske selskab er strammet væsentligt op, og selvom Brasilien er et vanskeligt land at agere i, stoler jeg på, at vi ikke kommer til at se en lignende sag i fremtiden. Men det var da ikke rart at se omtalen i aviserne,” siger Peter Falk.

Han understreger, at driften i Sara Lee Cafés do Brasil teknisk set ikke har noget med Merrild at gøre. Hollandske Douwe Egberts ejer begge selskaber og har valgt, at Merrild skal agere som holdingselskab for det brasilianske selskab.

Fødevarer, drikkevarer, detail og landbrug. FødevareWatch dækker bredt - læs mere i vores gratis nyhedsbrev

Har bredt sig ud

Merrild har brugt den seneste tid på at brede paletten ud, så den dækker flere kaffeformer, fortæller Peter Falk.

Så nu tilbyder selskabet både ristet formalet kaffe, hvor Merrild traditionelt har været stærke, men også f.eks. portionskaffe, kapsler, hele bønner og instant kaffe under mærkerne Merrild, Café Noir og Senseo.

”Vi har gjort en stor indsats for at melde os ind i kampen på samtlige segmenter. Merrild var det eneste mærke, som ikke fandtes i instant, og der er vi med nu. Forbrugerne bruger en række forskellige tilberedelsesformer alt efter situationen, og hvis man ikke kan det hele, er det svært at være med i dag,” siger Peter Falk.

Kaffedirektøren forventer, at Merrild i 2014 kommer til at vise resultatmæssig fremgang, men vil ikke spå om, hvor stort overskuddet skal være.

På vej mod ny ejer?

Merrild har i en årrække været ejet af den amerikanske Sara Lee-koncern, men kaffedivisionen blev i 2012 udskilt fra denne i selskabet DE Master Blenders.

For nylig har DE Master Blenders søgt om fusion med kaffeaktiviteterne i fødevaregiganten Mondelez. De to vil skabe verdens største kaffeselskab under navnet Jacobs Douwe Egberts, som kommer til at råde over mærker som Senseo, Gevalia, Tassimo, Kenco, Merrild og Café Noir.

Fusionen er planlagt til at gå igennem i sommeren 2015, men det kræver godkendelse fra de internationale konkurrencemyndigheder.

Ny opsplitning på vej i Mondelez

Roskilde-forsøg endte på butikshylderne

Dansk kaffesalg til detailhandlen på tilbagetog

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier