Carlsberg optakt: Rusland i fokus

Rusland er som konsekvens af den politiske krise mellem Vesten og Vladimir Putin, i skarpere fokus end ellers op til Carlsbergs førstekvartalsregnskab i næste uge.
Foto: Nana Reimers
Foto: Nana Reimers
AF RITZAU FINANS

Som altid vil et af fokuspunkterne i Carlsbergs regnskab være Rusland og udviklingen dér. Det er også tilfældet i første kvartal - og i år mere end ellers grundet udviklingen i konflikten i Ukraine, sanktionerne og den påvirkning af den russiske vækst og økonomi og dermed ølsalget, som det kan få.

Det vurderer analytiker i Alm. Brand Markets Michael Friis Jørgensen over for Ritzau Finans.

"Det er jo klart, markedet vil kigge meget efter Rusland - det er der ingen tvivl om. Der vil være ekstra fokus på den vigtige del af Carlsberg-forretningen i år," siger han.

Michael Friis Jørgensen mener ikke, at det er usandsynligt, at Carlsberg ændrer sine forventninger til ølvæksten på det russiske ølmarked. Den hidtidige forventning fra årsregnskabet er et "lavt encifret" procentfald i det russiske marked.

Det er dog Michael Friis Jørgensens samlede vurdering, at negative meldinger fra og om Rusland nok ikke bør rykke kursen, da aktien handles med "russerrabat."

Forventning fastholdes

Derimod er det for tidligt eventuelt at revurdere den overordnede forventning.

"Den generelle guidance ændres nok ikke på baggrund af et lille kvartal - det mindste i året," vurderer Alm. Brand-analytikeren.

Carlsberg venter selv et driftsoverskud, der stiger med en høj encifret procentsats organisk fra 2013 og et nettooverskud justeret for nettoeffekten efter skat af særlige poster, der stiger midt-encifret i procent. Det var i 2013 5795 mio. kr.

Analytikere adspurgt af SME Direkt for Ritzau Finans venter et driftsoverskud (EBIT) på godt 9,8 mia. kr. mod knap 9,3 mia. kr. i samme kvartal sidste år.

Alt er ikke Rusland

Bryggeriets mindste region, Asien, vil også påkalde sig fokus. Det er væsentligt, at de gode takter fortsætter derude, når nu det halter i Rusland/Østeuropa.

Den organiske omsætningsvækst sidste år var 15 pct. i regionen, og driftsoverskuddet steg 21 pct. organisk.

"Heineken var ude at pege på et pres i Asien," siger Michael Friis Jørgensen, der dog ikke tror, Carlsberg oplever helt det samme.

"Carlsberg har været ude med gode tal for Tuborg," konstaterer han.

I Nord- og Vesteuropa er usikkerheden knyttet til Frankrig, men Michael Friis Jørgensen tror, bryggeriet her klarer sig bedre end markedets konsensus.

Analytikerne, som SME Direkt har fået estimater fra, venter en vækst i driftsoverskuddet i regionen til 448 mio. kr. fra 426 mio. kr. i første kvartal sidste år.

Mulig VM-effekt

2014 er et VM i fodbold-år, og det vil give muligheder for bryggerier generelt. Alle skruer dog op for markedsføringen, så der bliver kamp om øllerne, men Carlsberg regner med at få sin del.

Carlsberg er ikke blandt sponsorerne af den forestående VM-slutrunde i fodbold i Brasilien, men bryggerikoncernens topchef, Jørgen Buhl Rasmussen, venter alligevel at se en positiv afsmitning fra begivenheden på selskabets ølsalg.

"En stor fodboldturnering er altid godt for ølsalget, og hvis det er en god sommer, så bliver det endnu bedre. Det er et tidspunkt, hvor mange stimler sammen enten hos venner og bekendte eller på værtshuse eller andre steder for at se fodbold, og det er godt for ølsalget. Så ja, jeg forventer, at juni-juli vil være positivt påvirket af VM i fodbold, også selvom vi ikke er sponsor, udtalte Jørgen Buhl Rasmussen til Ritzau Finans i slutningen af april.

Ikke opkøbstogt

Det er dog svært at finde mange positive faktorer for Carlsberg lige nu, vurderer Michael Friis Jørgensen.

"Jeg finder det dog positivt, at Carlsberg ikke er på det store opkøbstogt lige nu og i år. Der er nok at gøre med problemerne i Rusland, vurderer Michael Friis Jørgensen.

Men opkøbsusikkerheden vil vise sig igen, når Rusland igen falder til ro.

"Carlsberg skal finde opkøb og primært i Asien, hvor bryggeriet kan blive større," vurderer han.

Ro på den russiske front vil åbne for opkøbsspekulationerne igen, og det er ikke kortsigtet positivt for aktiekursen, da et stort opkøb muligvis skal finansieres ved udstedelse af nye aktier.

Alm. Brand Markets har en "neutral"-anbefaling af Carlsberg-aktien.

Kendt erhvervsmand fortid i dansk fødevareindustri

Mikrobryg er brudt igennem i Mexico

Unibrew-chef: Carlsberg får kamp til stregen

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Stifter Kaspar Basse startede Joe & The Juice for 20 år siden. | Foto: Gregers Tycho

Joe & The Juice er sat til salg