FødevareWatch

LA: Grotesk afgift på kold sodavand

Det giver ingen mening, at afgiften på is er tårnhøj, mens sodavand er helt fritaget, mener Liberal Alliance. I Venstre står en fjernelse af isafgiften langt nede på ønskesedlen.

Foto: Niels Christensen

Mens sodavandsafgiften blev afskaffet ved årsskiftet, lever afgiften på konsumis i bedste velgående. Faktisk stiger den frem mod 2018 fra 6,61 kr. pr. liter til 7,36 kr. per liter.

Over for FødevareWatch siger isproducenterne derfor, at de føler sig gjort til grin, og det kan Liberal Alliances skatteordfører, Ole Birk Olesen, godt forstå.

”Det er et mærkeligt paradoks, at sodavand er afgiftsfritaget, men hvis du fryser en tilsvarende væske ned og serverer det som en is, så er der pludselig en enorm afgift på. Det viser lidt om, hvor modstridende og grotesk det hele kan blive, og det er endnu en grund til, at man bør afskaffe den her afgift,” siger Ole Birk Olesen til FødevareWatch.

Hansens Flødeis: "Isafgiften gør grin med branchen"

I Venstre har skatteordfører Torsten Schack Pedersen (V) også forståelse for, at isproducenterne er trætte af det høje afgiftsniveau, selvom partiet selv hævede konsumafgiften med Forårspakke 2.0 i 2010.

”Det er vores klare politik, at man skal sænke skatter og afgifter. Men jeg står selvfølgelig ved det, vi har været med til at lave. Man skal huske, at da vi lavede den forhøjelse på isafgiften, så gik pengene krone for krone til at sænke skatten på arbejde,” siger Torsten Schack Pedersen.

Venstre vil ikke love noget

Trods Venstres modstand mod afgiftsniveauet generelt vil Torsten Schack Pedersen ikke love, at partiet vil arbejde for en afskaffelse eller en sænkning af isafgiften.

”Jeg vil ikke give et håndfast løfte om, at det lige er dér, vi vil sætte ind. Der er lang vej. Vi har brug for at sætte skatter og afgifter ned der, hvor det sikrer, at det bedre kan betale sig at arbejde, og der, hvor skatter og afgifter koster på virksomhedernes konkurrenceevne med udlandet,” siger han.

Få flere nyheder om fødevarer - få FødevareWatchs nyhedsbrev gratis to gange dagligt

Torsten Schack Pedersen henviser til, at alle på det danske marked betaler afgiften, og at danske producenter derfor er ligestillede med udenlandske konkurrenter. Derfor vil Torsten Schack Pedersen hellere sætte ind andre steder.

”Det kunne eksempelvis være energiafgifter, som stiller danske virksomheder dårligere i forhold til konkurrenter fra udlandet. Og der er nok af den slags afgifter at tage fat i,” siger Torsten Schack Pedersen.

Dansk Industri vil af med bøvl

Ud over selve afgiftsniveauet beklager isproducenterne sig over, at det er besværligt at administrere kompleksiteten af de mange forskellige afgifter, der er på ingredienserne i det færdige produkt. Og den problemstilling kender de kun alt for godt i Dansk Industri.

”Der er enkeltafgifter, som er utroligt bøvlede at have med at gøre i forhold til den indtægt, de giver staten, for eksempel på kosttilskud, kaffe, te og nødder, hvor afgiften afhænger af, om de er med eller uden skal, hakkede og så videre. Vi oplever sådan set, at centraladministrationen er rimelig positiv over for saneringer – det må bare overhovedet ikke koste staten noget, og det er svært,” siger Jacob Bræstrup, skattepolitisk chef i Dansk Industri.

Derfor vil han have afsat midler særligt rettet mod afgiftsbøvlet.

”Vi ser gerne, at man fra politisk side afsætter midler til at fjerne de afgifter, der giver det meste bøvl i forhold til statens indtægt. Først og fremmest har vi dog fokus på de afgiftsstigninger, som efter planen træder i kraft 1. januar 2015, og som, vi mener, bør aflyses,” siger han.

FødevareWatch har forsøgt at få skatteordførerne fra Socialdemokraterne og De Radikale til at forholde sig til afgiften på konsumis. Men hverken Thomas Jensen (S) eller Nadeem Farooq (R) er vendt tilbage på FødevareWatchs henvendelser.

Dansk Supermarked trækker betalingerne

Øllingegaard til detailhandlen: Giv os mere spillerum

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier