Carlsberg-aktionærers afkast er tæt på fordoblet under Cees 't Hart

Ifølge analytiker taler det sit tydelige sprog: ”Han har gjort det supergodt.”
Foto: Andrew Kelly/Ritzau Scanpix.
Foto: Andrew Kelly/Ritzau Scanpix.
AF MARKETWIRE

Afkastet til Carlsbergs aktionærer er tæt på fordoblet i den tid, hvor den afgående topchef Cees ’t Hart har stået i spidsen for bryggeriet.

Det står klart på den dag, hvor hollænderen har meldt sin afgang, der vil føre til et endeligt exit senest i oktober.

Siden juni 2015, hvor Cees ’t Hart første gang satte sig i direktørstolen, er aktiekursen steget 91,4 pct., når man medregner udbytter betalt over årene. En post, der har været stigende hvert eneste år hos Carlsberg under Cees ’t Hart. Til sammenligning er konkurrenten Heinekens aktiekurs i perioden steget 55,7 pct. medregnet udbytter.

Den sammenligning taler ifølge Henrik Hallengreen Laustsen, analytiker i Jyske Bank, sit tydelige sprog.

”Han har gjort det super godt. De er kommet meget bedre gennem mange af de kriser, vi har haft. Det er både pandemien, Rusland og energikrisen, hvor de har vist, at de har været solide i deres måde at styre omkostninger på. Det er aktien blev belønnet for,” siger analytikeren til MarketWire.

Hos DNB er finanshusets Carlsberg-analytiker Jesper Ingildsen enig i, at Carlsberg har gjort det godt under Cees ’t Hart.

Den danske bryggerigigant havde i forhold til Heineken ifølge DNB’s analytiker dog også behov for en turnaround.

”Det er lidt den, han er blevet belønnet for. Han kom ind og fik styr på tingene,” vurderer Jesper Ingildsen, at det blandt andet har været drevet af omkostningsbesparelser.

Jesper Ingildsen vurderer også, at Carlsberg ved Cees ’t Harts tiltrædelse blev handlet til en lavere værdiansættelse målt på pris per indtjeningskrone.

”Så kan du sige, at Carlsberg nok handlede med en større rabat i forhold til Heineken, fordi virksomheden var i så dårlig tilstand. Du havde en balance, der var i så dårlig tilstand på grund af opkøbet af Scottish & Newcastle,” siger DNB’s analytiker med henvisning til opkøbet tilbage i 2008.

Carlsberg har klaret sig betydeligt bedre end forbrugsvaresegmentet

Fraregner man udbytte, er Carlsbergs aktiekurs steget 67,1 pct. siden juni 2015, og i samme periode har Heineken-aktien hentet 44,8 pct.

Det gør det muligt at sammenligne udviklingen med C20-indekset, der er navnet på det danske eliteindeks, inden det blev udvidet til at indeholde 25 aktier i 2017. Det indeks er vokset 102,2 pct., siden Cees ’t Hart tiltrådte som topchef i Carlsberg.

Den sammenligning er dog ikke nødvendigvis retvisende, påpeger analytikeren. Det skyldes de udfordringer, som verden har set i de seneste år i form af både coronapandemien og krigen i Ukraine.

”Der har været fokus på at søge i sikker havn mod nogle af sundhedsaktierne. Den er lidt svær, den sammenligning, fordi der har været så mange ændrede dynamikker,” siger Henrik Hallengreen Laustsen.

Ser man i stedet mod Europa og klyngen af forbrugsaktier i det brede Stoxx 600-indeks, der går under navnet consumer stables, har udviklingen været en mere beskeden stigning på 12,9 pct.

”Det taler igen sit tydelige sprog, at man virkelig har gjort det godt i den sammenligning,” siger analytikeren.

Og her har manden i spidsen spillet en væsentlig rolle, lyder vurderingen videre.

”Han har haft en stor betydning. Han kom ind og lavede en ny strategi sammen med den øvrige del af ledelsen. Det er rart, at have en stærk styrmand ved roret, som er med til at sætte en retning,” siger Henrik Hallengreen Lauststen.

I det seneste regnskabsår leverede Carlsberg en omsætning på 70,3 mia. kr. og en driftsindtjening, EBIT, på 11,5 mia. kr.

Udviklingen i aktiekurserne er udregnet fra 12. juni 2015, som var dagen før Cees ’t Harts første dag, og frem til lukkekursen 6. marts i år, der er den sidste dag før nyheden om hans exit.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også