Carlsberg-topchef: Optimistisk at tro vi kan hæve priser uden noget sker

Det får betydning for salget, når bryggeriet gennemføre endnu en runde med prisstigninger, siger topchef, der kalder forventningerne til året realistiske. 
Foto: Liv Møller Kastrup/JP/Ritzau Scanpix.
Foto: Liv Møller Kastrup/JP/Ritzau Scanpix.
AF MARKETWIRE

Carlsberg er i fuld gang med at gennemføre endnu en runde prisstigninger på bryggeriets mange drikkevarer, og det vil få betydning for salget i årets løb.

Det vurderer Carlsberg topchef Cees ’t Hart, der på den baggrund kalder forventningerne til året ”realistiske”.

”Det er optimistisk at tro, at man kan hæve priserne 10-15 pct., og at der samtidig ikke sker noget ved det. Vi har en realistisk risikotilgang til det,” siger han.

Carlsbergs prognose for året lyder en organisk udvikling i driftsresultatet (EBIT) på mellem minus 5 til plus 5 pct. Analytikerne havde på forhånd spået, at Carlsberg ville spille ud med en prognose svarende til en organisk vækst i resultatet (EBIT) på 2,4 pct., viser medianestimatet indsamlet af Carlsberg blandt 23 analytikere.

Både før og efter regnskabet er prognosen på den baggrund blevet beskrevet som ”konservativ” eller en ”Carlsberg Classic”, som det hed i en analyse fra Jyske Bank. Men sådan ser Cees ’t Hart det ikke.

”Jeg synes, at den er realistisk. Det er for nemt at sige, at jeg er komfortabel ved den, fordi der er tre væsentlige risici,” siger han.

Her peger han - udover de stigende priser og de uforudsigelige konsekvenser - på muligheden for, at krigen i Ukraine udvikler sig endnu mere dramatisk, end det allerede er tilfældet. Hertil er der coronasituationen i Kina, som også har stor betydning for Carlsberg på et af bryggeriets væsentlige vækstmarkeder.

Udover de stigende priser, som det er umuligt at forudsige konsekvenserne af, peger han på muligheden for, at krigen i Ukraine kan eskalere yderligere.

For 2022 har Carlsberg leveret en organisk udvikling i driftsresultatet (EBIT) på 12,2 pct.

Det skal ses i forhold til selskabets egen forventning om at levere en vækst på 10-12 pct., som var resultatet af en opjustering i oktober.

Flere prisløft i Vesteuropa

Carlsberg har oprindeligt forhandlet priser med sine kunder og forhandlere én gang årligt, men i løbet af 2022 er kontrakterne genforhandlet ad flere omgange.

Det kan også blive tilfældet i 2023, hvor Carlsberg allerede nu forventer, at endnu et prisløft kan blive nødvendigt i andet halvår for Vesteuropa.

”Det afhænger en anelse af den videre udvikling i nogle af vores omkostninger, men vi er lige nu ved at blive færdig med første runde forhandlinger, og vi er forsigtigt optimistiske,” siger Cees ’t Hart og uddyber, at et par vigtige kunder i Vesteuropa udestår.

”Og så vil vi formentlig få brug for endnu en runde i anden halvdel af året i nogle vesteuropæiske lande.”

Det er dog ikke uden risiko, at man hæver priserne, og det er en medvirkende årsag til, at Carlsberg har sat en bred guidance for året.

Topchef Cees ’t Hart hæfter sig dog ved, at forbrugerne traditionelt har været modstandsdygtige, men at sammensætningen i ølsalget kan ændre sig.

”Vi kommer ikke nødvendigvis til at se faldende volumenerne, men måske vil mixet blive anderledes. Måske går færre på bar eller restaurant eller de ’downtrader’,” siger Cees ’t Hart med henvisning til købet af billigere øl.

Han har dog også fortsat tiltro til bryggeriets mange premium ølmærker, og gentager budskabet om, at forbrugere i krisetid kan forventes at forkæle sig selv med det, der hos Carlsberg betegnes som ”affordable luxury”, mens der skal skæres ned på andre forbrugsgoder.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også