FødevareWatch

Tidligere Carlsberg-topchef er død

Poul Svanholm var blandt andet direktionsformand i Carlsberg i 25 år og formand i Danske Bank. Han blev 88 år.

I en alder af 88 år er Poul Svanholm død (Arkivfoto.) | Foto: Morten Fauerby

Poul Svanholm, tidligere topchef i Carlsberg og formand for Danske Bank, er død. Han blev 88 år.

Det oplyser familien til Politiken.

Poul Svanholm døde 17. november efter "flere års svækket helbred". Bisættelsen har fundet sted.

Poul Svanholm havde et langt arbejdsliv, som gav ham så mange titler og tilnavne, at her kun kan nævnes et fåtal: Kong Carlsberg, vindirektøren, viceborgmesteren, bankformanden og hr. Møllers fortrolige.

Han blev i 1972 tilbudt stillingen som direktionsformand i Carlsberg. Det job tog han på sig i 1974 og beholdt det i 25 år frem i en periode, hvor Carlsberg sad på betydelige aktieposter i flere børsnoterede selskaber som Tivolii, Royal Scandinavia m.fl.

I det store bryggeri stod han i spidsen for at føre fusionen mellem Carlsberg og Tuborg fra 1970 ud i livet, og under hans ledelse begyndte Carlsberg også at orientere sig mod det internationale ølmarked.

A.P. Møller-sfæren

Foruden chefjobbet hos Carlsberg har Poul Svanholm været aktiv på diverse bestyrelsesposter og var kendt som en integreret del af den såkaldte A.P. Møller-sfære.

Han var blandt andet bestyrelsesformand i Danske Bank fra 1983 til 2003 og bestyrelsesmedlem og senere næstformand i A.P. Møller - Mærsk fra 1978 til 2010.

Han var også personlig ven med Mærsk Mc-Kinney Møller.

Egentlig fulgte Poul Svanholm i sin fars fodspor og blev uddannet jurist i 1958. Men allerede fire år efter forsøgte han sig med en direktørstilling i Vingaarden A/S i Odense. Det job tog han efter et år som højre hånd for Carlsbergs daværende topchef, A.W. Nielsen.

Vingaarden var Poul Svanholms svigerfamilies økonomisk trængte firma, der også omfattede Odense Vinkompagni og Kjær & Sommerfeldt.

Han blev siddende som direktør ti år, hvor han gjorde sig bemærket som leder, og omsætningen i firmaet øgedes betragteligt.

Sideløbende med direktørposten havde han en politisk karriere som konservativt medlem af Odense Byråd fra 1966 til 1971, hvor han fra 1967 var viceborgmester.

Poul Svanholm blev 14. januar 1997 tildelt storkorset af Dannebrogordenen. På hans tilhørende våbenskjold i Frederiksborg Slotskirke i Hillerød kan man læse det latinske slagord "Nihil sine labore" - eller på dansk "Intet uden arbejde".

Poul Svanholm var gift med kunsthistorikeren Lise Svanholm. Hun er i dag 89 år.

Mere fra FødevareWatch

Kædedirektør kan ikke afvise flere butikslukninger

Fire Daglibrugsen-butikker må dreje nøglen om som følge underskud. Det sidste dødsstød blev de stigende energiudgifter, og kædedirektør kan ikke afvise, at de med tiden også kan få konsekvenser for andre butikker.

EU-indgreb vil potentielt kun udløse få milliarder til energistøtte

Fredag har EU’s medlemslande blåstemplet at kunne sende beskatningen fra bæredygtig energi tilbage til bl.a. energipressede fødevarevirksomheder. Nye beregninger peger dog på, at potentialet er yderst begrænset. Denne form for ”symbolpolitik” noget af det allerværste, der kan ske for virksomhederne, advarer Dansk Erhverv.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier