FødevareWatch

To ud af tre vælgere vil hæve alkoholgrænse til 18 år

Der er flertal blandt stemmeberettigede for at hæve aldersgrænse for alkoholkøb til 18 år, viser undersøgelse.

Foto: Lars Krabbe/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix

Et flertal af vælgerne går ind for, at man skal være 18 år for at kunne købe alkohol i Danmark.

Uanset hvor mange procenter den alkoholiske drik er på.

Det viser en repræsentativ undersøgelse, som instituttet Epinion har foretaget for Kræftens Bekæmpelse.

"Vi synes, det er et fantastisk resultat, fordi det viser, at vælgerne er med på den her grænse," siger Jesper Fisker, der er administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse.

Han håber, det vil få politikerne til at ændre lovgivningen og hæve aldersgrænsen.

I undersøgelsen er 2000 voksne spurgt om, hvilket parti de ville stemme på, hvis der var folketingsvalg i morgen. Dernæst hvor enige de er i, at der bør indføres en aldersgrænse på 18 år for køb af alkohol i Danmark.

Og her er der blandt vælgere af samtlige Folketingets partier - undtagen Alternativet - flertal for at hæve grænsen. Dog har kun 13 personer angivet, at de ville stemme på Alternativet, og tallene for det parti skal altså tages med forbehold.

Samlet set er det 65 procent af de adspurgte, der er helt eller delvist enige i, at grænsen for alkoholkøb skal hæves til 18 år. 15 procent er imod, mens de resterende har svaret "ved ikke".

I dag må man som 16-årig købe drikkevarer med op til 16,4 procent alkohol. Det er blandt andet øl og vin, mens man skal være fyldt 18 år for at kunne købe drikkevarer med en alkoholprocent på 16,5 eller over.

Selv om to år kan lyde af lidt, kan det gøre en stor forskel at rykke grænsen, mener Jesper Fisker.

"Det er på det tidspunkt i ens liv, hvor man er påvirkelig over for det, der foregår omkring en, i en ekstrem grad."

"Det er i de unge år, at alkoholvanerne bliver grundlagt, og hvis vi kan sørge for, at vanerne bliver lidt bedre for vores unge, har de vaner en chance for at holde hele livet," siger han.

Direktøren henviser til erfaringer fra udlandet, som viser, at det gør en forskel at hæve aldersgrænsen. Samtidig siger han, at de ældre teenagere er ekstremt påvirkelige over for, hvad der foregår omkring en.

Alkohol øger risikoen for mindst syv kræftformer. Det er kræft i mundhulen, svælget, struben, spiserøret, leveren, brystet samt i tyk- og endetarmen.

De politiske partier er ikke blevet spurgt i undersøgelsen, og det er således alene vælgernes og ikke partiernes holdning, der afspejles.

Både Kræftens Bekæmpelse og interesseorganisationen Alkohol & Samfund mener, at grænsen bør hæves til 18 år.

Epinion har i undersøgelsen spurgt 2000 personer. De er spurgt i perioden 21.-28. oktober. Personer, der ville stemme på andre partier/kandidater end dem, der er repræsenteret i Folketinget, er ekskluderet fra den samlede oversigt.

Det samme gælder de respondenter, der ville stemme blankt, ikke har stemmeret eller ikke vil svare.

Mere fra FødevareWatch

Social Foodies er gået i rekonstruktion

Iskæden med syv butikker er gået i rekonstruktion efter en stribe år med milliontab og negativ egenkapital. For nylig rejste kædens revisor betydelig tvivl om den fortsatte drift i regnskabet.

Læs også

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier