FødevareWatch

Ugunstigt vejr gør 2021 til et dårligt år for vinbønder

Frost i foråret, haglbyger og masser af regn er årsag til, at vinproduktionen i år bliver lav, meddeler OIV.

Foto: Anita Graversen

Vejret har ikke været på de europæiske vinbønders side i år.

Frostgrader i foråret, haglstorme og masser af regn i Europas største vinproducerende lande er skyld i, at produktionen af vin i år bliver "ekstrem lav".

Det oplyser den internationale vinorganisation OIV, der har base i Paris, torsdag.

OIV estimerer en global vinproduktion på omkring 250 millioner hektoliter i år.

Det er syv procent lavere end den gennemsnitlige produktion de seneste 20 år og fire procent lavere end i 2020.

Desuden er det kun en smule højere end i 2017, der målt på mængder var et historisk dårligt vinår med 248 millioner hektoliter. Det laveste i seks årtier.

En hektoliter svarer til indholdet i 133 almindelige vinflasker.

"Produktionen af vin i 2021 bliver ekstrem lav. Det er konsekvensen af ugunstige klimatiske forhold, der har påvirket de store vinproducerende lande i Europa i alvorlig grad i år," lyder det fra OIV.

Især de franske vinbønder har haft et sølle år. Produktionen i Frankrig skønnes således at lande på samme mængde som i 1957.

Også i Spanien og Italien har vinbønderne grund til at forbande vejret.

Omvendt er der ifølge OIV udsigt til en rekordstor produktion af vin i lande på den sydlige halvkugle.

Men den fremgang kan ikke udligne nedgangen i antallet af flasker med 2021-etiketter fra Europa.

Vinstokkene i det vestlige Europa måtte lide under frostvejr i foråret, mens druerne i Frankrig også blev ramt af plantesygdommen meldug udover haglbyger og store mængder regn.

For hele EU estimerer OIV et fald til 145 millioner hektoliter. Det er 13 procent lavere end i 2020.

Vinproduktionen på den sydlige halvkugle, hvor de store vinlande er Australien, Argentina, New Zealand og Sydafrika, ventes at sætte rekord med 59 millioner hektoliter. Det er 19 procent mere end i 2020.

For USA forudser OIV en stigning på seks procent i år til 24,1 million hektoliter.

Uenighed om kroatisk dessertvin splitter EU-lande

Diageo investerer millionbeløb i kinesisk destilleri

Nordjysk vinforretning rykker formelt rundt i toppen 

Mere fra FødevareWatch

Barkoncern: Branchen er økonomisk underdrejet

I Rekom har man ovenpå onsdagens pressemøde og dertilhørende restriktioner svært ved at forstå, hvorfor det netop er nattelivsbranchen, der skal holde igen. "Det er ikke vores målgruppe - de 18 til 40 årige, der ligger højest i statistikkerne over smittede," siger koncernens politiske direktør.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier