FødevareWatch

Fynsk brygger jagter millioner til massiv ekspansion

Med et mål om at fordoble arealet og opskalere produktionen går Midtfyns Bryghus nu på jagt efter finansiering til udvidelser for et tocifret millionbeløb. Dialogen er allerede igang med Vækstfonden, siger adm. direktør.

Foto: PR / Midtfyns Bryghus

Hvis det ikke er muligt at rejse al finansering, begynder Eddie Szweda småt.

"Jeg har en kammerat, som har noget plads længere nede af vejen, så om ikke andet laver vi sgu fjernlager, du," udbryder han og slår armen ud mod produktionshallens nordlige langside på Midtfyns Bryghus.

Reoler, paller, hundredvis af kasser med fynsk specialøl vil blive revet ud og erstattet med produktionsudstyr, der skal være begyndelsen til et nyt drikkevarer-eventyr.

Den adm. direktør i fynske specialbryggeri håber dog selvfølgelig på at indfri den oprindelige plan. Udkast på udkast lurer allerede i Outlook-indboksen, og han har taget den indledende snak med Vækstfonden.

Står det til Eddie Szweda skal rammerne i det nordlige Årslev nemlig gerne fordobles. Prisen er ifølge direktøren mellem 10-15 mio. kr. for det, som han selv betegner som "nice to have"-udgaven; en nybygning på 1500 kvadratmeter, nyt produktionsudstyr og en ny dåsetappelinje.

Den ekstra kapacitet skal være med til at skabe en ny "drikkevarehub" i det midtfynske, som foruden at tilbyde kontorplads, lager og produktion til flere af de mindste drikkevareproducenter - som laver portioner ned til mellem 1000-1500 liter - også vil styrke det nuværende bryggeri med egen butik og bedre lokaler til fest og ølsmagninger.

"Det kan godt være, at det ikke lykkedes - men jeg vil gøre alt for, at det gør," siger Eddie Szweda.

Fabriksrundtur i en Opel

Da Eddie Szweda i 2013 overtog bryghusets nye lokaler i Årslev, begyndte han med noget, der måske virker lidt besynderligt. Han satte sig bag rattet i en af bryggeriets dengang to Opel-varevogne. Satte bilen i gear. Og kørte rundt inde i produktionshallen.

"Vi kom fra et slagteri, så det var jo kæmpe stort," mindes den amerikanske bryggeridirektør, mens han i klipklapper og lyse jeans går over den trimmede græsplæne der grænser op til bryghuset. Selskabet har siden indflytningen næsten tidoblet bruttofortjenesten fra ca. 250.000 kr. til 2,25 mio. kr. i 2020. 

Bundlinjen er forbedret fra et lavpunkt på minus ca. 850.000 til et overskud på omtrent 290.000 kr. under coronakrisen, og et plus på lidt under 500.000 kr. året før.

"Dengang troede jeg jo, at jeg skulle være beskæftiget hele livet, med det jeg lige have købt," siger han og begynder at le, så det lange, hvide hår bølger.

Timingen er rigtig

For cirka nogle år siden begyndte han dog at få nye idéer, når han så over på de trimmede græsarealer. Plænen udgør de ydre dele af hans nuværende matrikel og med lidt held til at omgå en lokalplan, skal det også gerne være her, at den kommende udvidelse får sit fundament.

"Timingen er rigtig, men dette er en stor mundfuld," siger Eddie Szweda og tilføjer, at det både afspejler sig i økonomi, kompetencer og antallet af ansatte.

Når han skal give et realistisk bud på en tidshorisont, forventer han, at projektet ville kunne stå færdigt i sommeren 2023. Der er dog allerede en proces igang med at finde "de rigtige folk til at styre projektet", forklarer han.

Derudover har han indledt dialog med Vækstfonden, som også tidligere har været inde over investeringer i det fynske bryghus, som ifølge Eddie Szweda synes, at udvidelsen er "en super spændende idé".

"De har bedt mig om nogle flere oplysninger og likviditetsbudgetter, som jeg ikke har fået sendt endnu, fordi jeg gerne først ville høre, hvorvidt de ville være med - og det lyder til, at de er med," siger bryggeridirektøren.

Midtfyns Bryghus-direktøren understreger, at planerne ikke er fuldt finansieret, men åbner for at sælge dele af imperiet, hvis han finder den rigtige investor. 

"Jeg ved ikke hvornår jeg stiller træskoene, men det vigtige er, at det kommer til at være de rigtige mennesker," konstaterer Eddie Szweda.

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier