FødevareWatch

Et svensk startup skal være gennembruddet for Frankly Juice

Med seks år i branchen, lige så mange kuldsejlede forhold og røde regnskabsår, har juicevirksomheden Frankly Juice efter eget udsagn fundet en måde at forene mission og profit. Og reelt set har de ikke selv skulle gøre det store.

Christian Bowall (tv) og Christian Seirsen (th). (Arkiv) Foto: Frankly Juice

Efter seks års arbejde og adskillige forskningsprojekter med alt fra Laborantskolen i København til Miljø - og Fødevareministeriet, har juiceproducenten Frankly Juice i 2020 endelig knækket koden til at få holdbarheden på virksomhedens koldpressede vitaminbomber til at strække sig længere end en uge.

Og hemmeligheden skulle vise sig at være en nyetableret virksomhed i Sverige.

Sådan lyder meldingen fra duoen bag juicevirksomheden – Christian Bowall og Christian Seiersen – i et interview med FødevareWatch.

"Vi har nu fået et eksklusivt samarbejde med en HPP-leverandør på den anden side af Øresundsbroen," siger adm. direktør Christian Bowall, som dog ikke ønsker at sætte navn på den specifikke leverandør.

HPP-behandling – eller High Pressure Processing – er i grove træk en trykbaseret koldpasteurisering. Med andre ord kan nærings- og smagsstoffer ikke gå af fløjten på grund af udsving i temperaturen, som man eksempelvis kender det fra mejeriproduktion.

Samtidig skal behandlingen tackle en holdbarhedsudfordring, som har hjemsøgt og tynget på resultaterne gennem virksomhedens seks år lange levetid.

Siden stiftelsen i 2014 har den danske iværksættervirksomhed været fulgt af underskud, som i seneste regnskabsår i 2019 tegnede sig for et minus på lidt over 2,3 mio. kr. og en negativ egenkapital på 4 mio. kr.

Men de røde tal skulle ses sammen med et gennembrud for virksomheden, forklarede Christian Bowall i forbindelse med regnskabet til FødevareWatch.

I dag har virksomheden nemlig over en bred kam kunne øge holdbarheden til omkring tre uger i gennemsnit.

Vil ikke sende til Langtbortistan

Gennem årene har Frankly Juice investeret en markant mængde tid og penge i videreudvikling og holdbarhed. Blandt samarbejdspartnerne har været Laborantskolen i København og fødevarekæmper som Chr. Hansen, mens pengesiden har været udfyldt af forskningsmidler fra pengetanke som Markedsmodningsfonden og Miljø - og Fødevareministeriet.

Det store gennembrud er dog tilsyneladende ikke kommet fra de mange samarbejdsprojekter.

Mens virksomhedens koldpressede juiceportefølje stadig kommer til verden i et afkølet produktionslokale i Brøndby, er holdbarheden nemlig forlænget med den kendte HPP-teknologi, som de tusindvis af liter med juice nu køres igennem i Sverige.

Grunden har været ret lige til: Mange af de efterprøvede og veletablerede måder at forlænge holdbarheden uden at give afkald på smag og vitaminer har været uhåndterbare.

"Vi ved godt, at HPP har været den mest sikre måde at gøre tingene på, men modstanden har for os været bæredygtigheden. Vi har hele tiden ville holde vores presning her, fordi vi gør det afkølet og med nogle råvarer, vi kan stå inde for," siger han.

"Vi har ikke ville skulle transportere det hele til Langtbortistan – men nu opstod der muligheden for en løsning."

Vi er et sted, hvor vi føler, at vi kan alt i virkeligheden.

Christian Seiersen, medstifter af Frankly Juice

I har vel i bund og grund bare skulle vente på, at nogle andre startede en virksomhed på den anden side af Øresundsbroen.

Har det været værd at vente seks år på?

De to stiftere vender spørgsmålet et øjeblik, inden Christian Bowall læner sig lidt tilbage.

"Det har det sådan set været. Vi er et sted, hvor vi føler, at vi kan alt i virkeligheden. Det er virkelig givende, når man har kæmpet så meget for det," svarer Christian Bowall.

"Vel vidende, at det skulle tage seks år, kunne det godt være, at vi havde gjort noget andet. Vi havde måske også startet virksomheden på nogle lidt andre præmisser og gjort tingene anderledes, hvis vi havde vidst, hvad vi ved idag."

Gennembrud hos juiceiværksættere skal bane vejen til sorte tal

Juice-iværksætter opruster med juicemaskine til en million: Kan nu tidoble produktionen

Medie: Styrelse giver bøde til juiceselskab

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier