FødevareWatch

Storaktionærer klar til at opgive kontrol med Danmarks fjerdestørste bryggeri

I jagten på kapital og vækst er flere større aktionærer hos Bryggeriet Vestfyen nu klar til at sælge ud. "Det er simpelthen ikke realistisk at sælge et bryggeri som vores, hvor køberen får en mindretalsandel," siger bestyrelsesformand.

(ARKIV) | Foto: Carsten Andreasen

På ryggen af flere års underskud er storaktionærerne i Danmarks fjerdestørste bryggeri, Bryggeriet Vestfyen, enige om at gå på jagt efter ny kapital – og på sigt en ny ejer af det lokalforankrede bryggeri i Assens.

"På et tidspunkt bliver vi nødt til at vælge en vej frem, og i vores nuværende aktionærkreds og med vores nuværende indtjeningspotentiale er jeg usikker på, om vi har muskler nok til selv at træffe den beslutning," siger bestyrelsesformand for Bryggeriet Vestfyen Poul Bertelsen til FødevareWatch og tilføjer:

"Mest fordi den kan gøre ondt i op til tre år."

Foruden formandsposten i bryggeriets officielle bestyrelse, repræsenterer Poul Bertelsen også en samlet aktieandel på 28 pct. som formand for Bryggeriet Vestfyens Fond. Sammen med en andel på 32 pct. hos Augustinus Industries og yderligere 14 pct. forankret hos bryggeriet, er han klar til at sælge sine aktieandele.

De resterende 26 pct. ejes af forskellige mindre aktionærer.

Trioen, som dermed tegner sig for omkring tre fjerdedele af de samlede aktier, er samtidig enige om en ting, når det gælder bryggeriets fremtid.

Bryggeriet Vestfyen har behov for ny kapital – og det betyder ideelt set, at det skal afhændes.

Vi sidder i en situation, hvor vi ender lidt mellem to stole.

Poul Bertelsen, bestyrelsesformand Bryggeriet Vestfyen

Forbedringer i sigte

Meldingen kommer i forbindelse med et nyligt udgivet regnskab for det skæve regnskabsår 2019/20. Her fremviste det fynske bryggeri en markant forbedret bundlinje, hvor underskuddet blev formindsket fra minus 18,9 mio. kr. for 2018/19 til minus 5,5 mio. kr. i seneste regnskabsår.

Det historiske underskud offentliggjort i 2019 blev dengang begrundet med bl.a. øgede investeringer i nye tapningsanlæg.

Bryggeriet Vestfyen reducerer underskud med 70 procent 

Det hører med til historien, at fonden har en målsætning om, at ejerskabet i bryggerivirksomheden skal fastholde arbejdspladser i Assens. Derfor har automatisering som vej til vækst og øgede marginer generelt været en udfordring.

"Vi sidder i en situation, hvor vi ender lidt mellem to stole: Vi kunne sagtens lave en professionaliseret drift med automatisering, en teknisk chef i et bur ovre i hjørnet og som ensidigt fokuserer på lønproduktionen, der koster på bundlinjen. Det andet er et stærkt fokuseret brand-setup med større salgs- og markedsføringsomkostninger," siger Poul Bertelsen.

Det er dog ved at være tid til at vælge, tilføjer han.

Ville Bryggeriet Vestfyen så kunne vækste det nødvendige med den nuværende aktionærkreds?

"Hvis det var et rungende ja, så havde jeg ikke sat noget til salg," siger Poul Bertelsen og fortsætter:

"Hvis det var et rungende nej, så har jeg ikke noget at sælge. Så svaret er, at det tror jeg – men jeg erkender, at det er en udfordring."

Det er svært at svare anderledes, forklarer bestyrelsesformanden.

Hvis der ikke kommer en køber, vil de nuværende aktionærer nemlig være nødt til "at kæmpe videre".

Ingen vil acceptere under 51 pct.

I jagten på kapital har hovedaktionærerne allerede indstillet sig på at sælge ud af majoriteten. Det bunder ifølge bestyrelsesformanden i et skøn om, at det er usandsynligt, at potentielle købere vil være interesserede i mindre.

"Enhver, der vil købe sådan et bryggeri, vil som minimum have kontrollerende indflydelse – dermed skal vedkommende sidde på 51 pct. af aktierne. Det er simpelthen ikke realistisk at sælge et bryggeri som vores, hvor køberen får en mindretalsanden," siger Poul Bertelsen.

Han tilføjer, at i Bryggeriet Vestfyens Fond har man indstillet sig på at sælge op til sin fulde aktieandel på 28 pct.

"Det samme gælder Thomas Augustinus og hans familie," siger Poul Bertelsen med henvisning familien, der står bag Augustinus Industries.

"Men det kan ske, at vi skal ud og sælge op mod 75 pct. af alle aktier," siger Poul Bertelsen.

Vi er i en dating-situation, hvor vi siger "ja" til det, vi tror på – og nej til det, vi ikke tror på.

Poul Bertelsen, bestyrelsesformand Bryggeriet Vestfyen

Sælger ikke for enhver pris

Ifølge Poul Bertelsen er det ikke hvem som helst, der kan overtage Bryggeriet Vestfyen. Gennem længere tid har bryggeriet været på jagt efter en potentiel købet, hvilket indtil videre har kostet omkring halvanden mio. kr., som er gået til virksomhedsformidlere og det grundlæggende forarbejde til due diligence.

Med et fondsfokus, som handler om at holde arbejdspladser omkring Assens har det dog været et klart krav fra fonden, at der stilles garanti for, at aktiviteterne fortsætter omkring den fynske by.

"Vi er i en dating-situation, hvor vi siger "ja" til det, vi tror på – og "nej" til det, vi ikke tror på," siger Poul Bertelsen og tilføjer:

"Hvis en kommer med et tilbud og på overfladen siger: "Ja, ja – vi vil gerne bevare bryggeriet her", og man så kan se, at de har en historik for at lukke bryggerierne i køber og flytte produktionen, er aktierne ikke til salg."

Hvilke andre garantier kræver I fra fondens side for at ville skille jer af med op til 28 pct. af aktierne?

"Der skal ligge en strategisk udviklingsplan for bryggeriet, som vi er med til at udvikle, eller som vi kan nikke til," svarer han og tilføjer, at med et eventuelt salg overgår fondens arbejde til at fokusere på donationer til godtgørende formål.

"Men hvis det er på bekostning af, at bryggeriet ikke udvikler sig til at blive en stærkere arbejdsplads og et stærkere brand, så er det ikke nogen penge, som smager godt."

Bryggeriet Vestfyen reducerer underskud med 70 procent 

Overskuddet bliver halveret i Ale No 16-bryggeri  

To Øl-ejere udvider med plantage i Svinninge

Jysk bryghus angrebet af hackere 

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier