FødevareWatch

To Øl-ejer overtager majoritet i ciderproducent

Efter flere måneders snakke har grundlæggerne af Æblerov solgt en majoritetsandel til ejeren af specialølskoncernen To Øl, Junta Holding. Samtidig forlader én af grundlæggerne af det danske ciderbrand virksomheden. (Opdateret)

Som æblenation er der ikke mangel på frugterne herhjemme. "Danmark har så også en af de bedste ciderproducenter i verden – det ville vi gerne understøtte og være med til at bære videre," siger adm. direktør i To Øl, Tore Gynther. (ARKIV) Foto: Martin Lehmann

(Opdateret 26/11/2020, kl. 09:24 med en yderligere kommentar fra Christopher Melin efter, at han har henvendt sig til redaktionen.)

Gennem længere tid har der været omkalfatringer undervejs hos ciderproducenten Æblerov i Svinninge: En medstifter og flere andre investorer er købt ud, mens specialølskoncernen To Øl er kommet i stedet.

Internt i cidervirksomheden var der friktion mellem parterne, og stifterne af virksomheden havde fået åbnet øjnene for mulighederne i et styrket samarbejde med To Øl.

"Det er fedt at komme under samme tag med nogle, som fokuserer på det samme, og har nogle af de samme værdier," siger medstifter af Æblerov, Morten Sylvester-Noer, på To Øls bryggerianlæg i en nedlagt konservesfabrik i Svinninge.

"Derfra har vi også kunne gøre brug af hinandens kompetencer."

Det er lidt over et år siden, at Æblerov rykkede in på adressen, hvor Morten Sylvester-Noer nu sidder sammen med adm. direktør i den danske specialølskoncern, Tore Gynther.

Samtidig sidder han med den seneste investor, som i dag sidder på størstedelen af aktierne i cidervirksomheden.

Corona-pause

Æblerov tog sine tog sine første skridt ind på markedet i 2011. Dengang lancerede stifterne Morten Sylvester-Noer og Christopher Melin cideren "Benene på Nakken" og en efterfølgende finansiering gennem crowdfunding.

Otte år senere og efter to bryggerilokaliteter i Valby og det forgangne Grønttorvet – har cidermageriet indrettet sig i lokalerne i Odsherred. Og i dag med en stifter mindre.

I praksis har Junta Holding – som er ejerselskab over To Øl – overtaget en aktiemajoritet på 60 pct. i cidervirksomheden, mens Morten Sylvester-Noer har øget sin aktieandel egen andel til 35 til 40 pct. Omrokeringen sker på bekostning af de hidtidige medejere, herunder medstifter Christopher Melin.

Rokaden er samtidig fulgt af en "mindre kapitaludvidelse", som adm. direktør i To Øl, Tore Gynther, dog ikke ønsker at specificere nærmere.

"Det holder vi for os selv," siger han.

Jeg kunne da måske godt være gået i banken, eller spurgt mine forældre om jeg kunne låne lidt penge.

Morten Sylvester-Noer, medstifter og adm. direktør i Æblerov

Virksomhedens indtog i Æblerov har været på tegnebrættet siden foråret, hvor de første "snakke" ifølge To Øl-direktøren fandt sted i februar og marts.

"Arbejdet blev sat på pause igen på grund af corona, men vi havde haft nogle samtaler, og det var dér, at vi begyndte det reelle samarbejde," siger Tore Gynther.

Godt ikke at have den primære hånd på kogepladen

Ifølge Morten Sylvester-Noer har opbruddet i den hidtidige ejerkreds været undervejs i et stykke tid. Internt har der været forskellige prioriteter om, hvad der skulle lægges af kræfter i virksomheden. Til sidst blev stifterne enige om, at Christopher Melin nu forlader virksomheden for at fokusere på sin egen vinforretning.

Tidligere har ingen af ejerne siddet med en majoritet af aktierne.

"Vi er ikke uvenner overhovedet," konstaterer Morten Sylvester-Noer, men tilføjer:

"Jeg har bare besluttet, at nu skal der ske noget, for den løn, som jeg har taget i to år, har ikke været matchet det, jeg har følt, jeg har været værd."

Flaskedilemma får de danske Michelin-restauranters ciderleverandør til at tøve

Før var der ingen, som havde en majoritetsandel. Er du slet ikke nervøs for at afgive den form for kontrol?

"Det har jeg det fint med. Der har været kaos tidligere, hvor det primært var mig, som stod med hånden på kogepladen – det bliver man en smule træt af i længden," svarer Morten Sylvester-Noer:

"Jeg kunne da måske godt være gået i banken, eller spurgt mine forældre om jeg kunne låne lidt penge og forsøge på egen hånd at købe Christopher ud for hurtigere at gøre virksomheden klar til noget mere. Men kemien mellem mig og Tore har været rigtig god – jeg har kæmpestor respekt for det, som To Øl er ved at gøre nu."

Den nuværende aftale indebærer ifølge medstifteren, at han skal holde fokus på driften og ciderfremstillingen. Samtidig er der også "nogle ting", som skubbes væk fra hans bord, tilføjer han.

doc78cg9cy81141ealpbcuu.jpg
Morten Sylvest-Noer (afbilledet) og Christopher Melin tappede deres første produktion mens de stadig var studerede på Fødevarevidenskab på Københavns Universitet. Den fik navnet 'Benene på nakken. (ARKIV) Foto: Ida Gaunø Scheel-Bech

Skal op i volumen

Med den nye ejerstruktur skal fokus ifølge Morten Sylvester-Noer nu være på at skrue op for produktionen. Siden de første produkter ramte markedet i foråret 2015, har der konsekvent været produceret for lidt, forklarer cidermageren. 2020 tegner sig dog som et rekordår.

Her er produktionen blevet fordoblet, og den lander dermed på 80.000 liter.

"Nu har salget selvfølgelig også stagneret lidt under corona, ikke – men potentialet er til meget mere," siger Morten Sylvester-Noer.

"Både i indlandet og også i udlandet," afslutter han.

Målet for 2021 er at ramme 160.000 liter.

Ved bordet i fabrikslokalets hjørne er cider-chefen omgivet af paller med 1000-liters tanke med fermenteret saft, whisky-fade med gærlåse og flasker med bunden i vejret på vej mod degorgering.

Metoden kendes også som "champagne-metoden", og indebærer at de døde gærceller fra fermenteringen falder til bunds og fjernes. Fra bordets anden side er det også Tore Gynthers umiddelbare sammenligningsgrundlag.

Æblerov laver reelt dansk champagne. Det er den direkte pendant, vi har Danmark.

Tore Gynther, adm. direktør i To Øl

Og en af grundene til, at Æblerov har udgjort en interessant case for den københavnske ølkoncern.

"Æblerov laver reelt dansk champagne. Det er den direkte pendant, vi har Danmark. Derudover har vi nogle af bedste æbler i verden, og Danmark har så også en af de bedste ciderproducenter i verden – det ville vi gerne understøtte og være med til at bære videre," siger Tore Gynther og tilføjer, at virksomheden derudover udgjorde en "utrolig spændende case".

"Tilsammen gav det meget mening at kunne hjælpe Morten videre i rejsen, som han var i gang med."

Når det kommer til spørgsmålet om, hvorvidt andre mindre fødevarevirksomheder, der lejer sig ind på To Øls anlæg i Svinninge, kan forvente et købstilbud på en aktiemajoritet, er direktøren klar i mæglet.

"Det skal man nok ikke forvente. Det er casen, som har været det bærende her," siger Tore Gynther.

Efter publicering af denne artikel har Christopher Melin henvendt sig til redaktionen. Han kan ikke genkende dele af udlægningen og uddyber bl.a. i en skriftlig kommentar:

"Vi har haft et rigtig godt samarbejde i løbet af de 6 år Æblerov har eksisteret, og jeg forlader Æblerov med en stolthed over, hvor langt Æblerov er kommet, samt forventningen om at netop To Øl i samarbejde med Morten kan være med til at løfte Æblerov op til næste niveau for dermed være med til at indfrie drømmen om cider til folket," skriver han og henviser desuden til et opslag på Linkedin.

Ciderproducent gør klar til at fordoble produktionen

"At det blev kommercielt skyldes primært at folk meget gerne vil købe det"

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier