FødevareWatch

Antallet af danske bryggerier er eksploderet

Antallet af danske bryggerier rundede i 2019 216, og de seneste ti år er der kommet 100 nye til. Danmark er nu det land i Europa med flest bryggerier pr. indbygger, men nærmer sig umiddelbart et mætningspunkt.

Skanderborg Bryghus er blandt de bryggerier, der satser på at have en plads i fremtidens danske øllandsskab. | Foto: Joachim Ladefoged/JPA

Den danske ølsektor og interessen for ølbrygning har i de seneste 20 år boblet som aldrig før.

En analyse udarbejdet af Beerticker for Bryggeriforeningen viser, at antallet af bryggerier og kontraktbryggerier er eksploderet i de to første årtier efter år 2000, og at der nu samlet er 216 bryggerier på dansk jord. Tilbage ved årtusindskiftet var der kun 12, men siden 2003 er optimistiske bryggere i stor stil sprunget ud som konkurrenter til kendinge som Carlsberg, Royal Unibrew, Harboes og Vestfyen.

Alene i det seneste år er der ankommet øl fra 22 nye bryggerier.

"Danskerne er nysgerrige på øl. De vil gerne smage nye øl, og de kaster sig gerne over bryg fra nye bryggerier. Samtidig er der fortsat mange bryggere landet over, som har lysten, viljen og modet til at tage skridtet fra at være hjemmebryggere til at sælge deres øl kommercielt," udtaler Niels Hald, direktør i Bryggeriforeningen, i en mail sendt til FødevareWatch.

Blandt de 22 nye bryggerier var syv kontraktbryggere, der får lavet deres øl på andres anlæg. To af disse, Fredericia Brewpub og Sæby Bryghus, vil i løbet af 2020 overgå til produktion på eget anlæg, og i det hele taget har bryggerne i de senere år taget produktionen hjem.

Tilbage i 2013 bryggede 33 pct. på andre anlæg, men det tal var i 2019 faldet til 17,6 pct., svarende til 38 af de i alt 216 bryggerier.

Blandt de 15 nyankomne bryggerier med eget udstyr finder man navne som Broaden & Build, Hvidovre Bryghus, Mandø Bryghus, Valby Bryghus og Risby Bryg.

Hårdere kamp om oplukkerne

Med de mange nye bryggerier på kortet bliver kampen om kunderne også stadig mere intens. Det har i 2019 været medvirkende til, at ni bryggerier er lukket. Udover en enkelt konkurs i Orø Bryghus har bryggerier som PhenomenAle, Lammefjordens Bryghus, Buskbrew og Gislinge Bryghus i løbet af året drejet nøglen om.

Om der er i fremtiden er plads til mere end 200 bryggerier, er tvivlsomt, og med tanke på, at producenter som Skanderborg Bryghus, Svaneke Bryghus, Naturfrisk, To Øl og Bryggeriet Vestfyen blot er en lille håndfuld af mange, som har investeret i større anlæg, så bliver pladsen på hylderne og i restauranternes ølkort mere og mere trang.

 Ny Skanderborg Bryghus-direktør klar med plan for de kommende tre år

Det vil ifølge Bryggeriforeningens direktør få betydning for kurvens udseende i fremtiden.

"Stigningen i antallet af danske bryggerier kan naturligvis ikke fortsætte i det uendelige. På et tidspunkt vi vil se en stagnation eller måske endda et fald, også foranlediget af at flere af de mindre bryggerier investerer i større produktion, samtidig med at de store bryggerier ligeledes satser på specialøl," siger Niels Hald i meddelelsen og tilføjer:

"Hvornår det sker, er umuligt at spå om – og foreløbig giver danskernes tørst efter nye øl altså fortsat incitament til, at flere springer ud som bryggere."

Mere fra FødevareWatch

Supermarkedets prisskilte står til at blive varmt valgtema

SF’s forslag om en hasteundersøgelse af supermarkedskædernes prisstigninger bliver både kaldt en ”gratis omgang” og en ”god ide” blandt politiske aktører og interesseorganisationer. Én ting er der enighed om: Temaet ventes at blive centralt i valgkampen.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier