FødevareWatch

Salget af økologisk vin stiger 40 procent på to år

I 2018 købte danske forbrugere for godt 275,6 mio. kr. økologisk vin, cider og hedvin.

Foto: Helle Arensbak / Ritzau Scanpix

Det hører ikke til sjældenhederne, at det er de økologiske varer, der ryger i indkøbskurven, når de danske forbrugere handler. Og selvom vin og spiritus udgør den mindste del af det samlede økologiske marked, er der fremgang på den front. I perioden fra 2016 til 2018 er salget af økologisk dyrket vin, hedvin og cider i Danmark steget med ca. 40 pct. til godt 275,6 mio. kr.

Det skriver Klubvin.dk i en pressemeddelelse på baggrund af en ny opgørelse fra Danmarks Statistik.

Samtidig er det globale areal, hvorpå den økologiske vin bliver dyrket, steget fra 88.000 hektar økologiske vinmarker i 2004 til 407.000 hektar i 2017.

"Interessen og præmisserne for vinbønderne, som ønsker at dyrke økologisk, er klart højnet over de seneste år. Og økologi betyder færre sprøjtemidler i marken, hvilket både gavner miljøet og samtidigt giver et bedre arbejdsmiljø for bonden," udtaler Marie Von Ahm, der rådgiver i vinhandel og vininvestering hos Klubvin.dk, i meddelelsen.

Færre køber øko-vin i Sverige

Gammel øko-vin

Mange vin af ældre dato stammer fra vinhuse, der blev grundlagt længe før, moderne pesticider var en del af vinbøndernes repertoire. Af den grund er mange gamle vine de facto allerede økologiske. De skilter bare ikke med det, skriver Klubvin.dk. Blandt andet fordi, økologisk vin tidligere har haft et blakket ry.

"De gamle etablerede vinhuse med en historik for hædrede vine ser ikke nogen fordel ved at begynde at blande sprøjtemidler ind i deres produktion. De laver allerede god vin uden, så det sætter de ikke over styr, siger Bo Otterstrøm, adm. direktør hos Klubvin.dk og fortsætter:

"Der findes ikke faste regler for, hvilke vinhuse der har denne tilgang, men det kræver i udgangspunktet penge på kistebunden at fokusere på kvalitet, med risikoen for mindre udbytte. Derudover er økologien mere udbredt i visse regioner, eksempelvis er Bourgogne mere tilbøjelig til økologi end Bordeaux."

Økologisk vin er kontrolleret for indholdet af pesticider og sulfitter, samt stiller krav til tilsætningsstofferne i flasken, oplyser Klubvin.dk.

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier