FødevareWatch

Gammel chokoladeafgift truer plantebaserede produkter på eksistensen

En chokoladeafgiftslov fra 1922, som senest blev ændret i 1972, rummer intet hensyn til plantebaserede kakaodrikke, hvilket kan være en bombe under blandt andet Naturli Foods. Uden afgiftsfritagelse kan en liter kakaodrik komme til at koste op til 75 kr. i butikkerne, siger direktør.

Foto: Joachim Adrian

Der står ikke noget om hverken plantebaserede fødevarer eller drikke i den lovtekst, der danner grundlag for chokoladeafgiftsloven fra 1972, og det kan her i 2019 komme til at koste blandt andet Naturli Foods dyrt.

Skat har til producenten bag produktet "soyadrik med kakao" meddelt, at der nu skal betales 25,97 kr. pr. liter i afgift, fordi produktet i modsætning til mejeriernes kakaodrikke ikke er fritaget for chokoladeafgift.

"Fra industriens side har vi hidtil afregnet afgift efter mejeriprodukterne, men nu siger Skat, at vores produkter ikke er et mælkeprodukt, og derfor skal vi betale 76 gange så meget i afgift," siger Henrik Lund, adm. direktør i Naturli Foods.

Han henviser til, at de mælkebaserede kakaodrikke, som Naturli Foods og Skat tidligere har brugt som udgangspunkt, kun er omfattet af en afgift på 34 øre pr. liter.

Kogt sammen til en Maggi-terning kalder han videre chokoladeafgiftsloven for en utidssvarende brandbeskatning af klimavenlige drikke, og han mener ikke, at der kan konkurreres på lige vilkår.

"Der er en skævvridning i den lov, som oprindeligt stammer helt tilbage fra 1922 og senest blev modificeret i 1972, hvor delen om mælkens særstatus blev skrevet ind. Vi synes ikke, at det giver mening, at mælk har den nuværende særstatus," siger Henrik Lund.

"Hvis Skat kræver, at vi nu skal betale en afgift på små 26 kr. pr. liter plantekakaodrik, så kommer en liter ude på hylden til at koste op i nærheden af 75 kr., når man også tager højde for detailhandlens marginer, moms osv.," tilføjer Naturli-chefen.

Ingen planter i lovgivningen

Ifølge Plantebranchen, en nystiftet organisation, der repræsenterer omkring 20 producenter af plantebaserede fødevarer, er det langt fra kun Naturli, der vil blive ramt hårdt, hvis Skat i fremtiden agerer ud fra lovteksten fra 1972.

"Det her et godt eksempel på, at lovgivningen mange forskellige steder er indrettet efter de animalske fødevarer, og at man slet ikke har tænkt på, at plantebaserede produkter bør være ligestillede med animalske," siger sekretariatschef Frederik Madsen til FødevareWatch.

Udover Naturli har producenten Oatly også en kakaovariant, og i blandt andet Aldi-butikker finder man også private label-produkter, der vil være omfattet af de forandringer, som Skat har varslet.

"Disse produkter har været på markedet i mange, mange år, hvor man har betalt afgifter efter de samme regler som for mælk," siger Frederik Madsen og fortsætter:

"Pludseligt siger man så, at det har været forkert, og at det ikke er mælk osv. Det virker underligt, når vi samtidig har fået en regering, som har nogle meget ambitiøse klimamål, hvor plantebaserede fødevarer jo uden tvivl også kommer til at spille en vigtig rolle. Det synes vi slet ikke hænger sammen."

I et nyligt svar til Folketinget medgiver skatteminister Morten Bødskov (S), "at chokoladeafgiftsloven er kompliceret og alt andet end logisk," og det svar gentager han overfor FødevareWatch.

"Som skatteminister ligger det mig på meget på sinde, at reglerne på skatteområdet både er hensigtsmæssige og sikrer lige konkurrencevilkår. Jeg medgiver, at chokoladeafgiften er kompliceret og alt andet end logisk, og der har løbende været overvejelser om at forenkle afgiften, men det er vanskeligt at ændre i afgiften uden at skabe nye afgrænsningstilfælde,"  siger han til FødevareWath.

"Jeg har jeg noteret mig problemstillingen i forskellen i afgift på henholdsvis plantebaseret kakaodrik og mælkebaseret kakaodrik, og jeg har bedt mine embedsmænd undersøge muligheden for at justere ordningen inden for de rammer, EU-reglerne sætter."

Truet på eksistensen

Hos Naturli Foods har man garderet sig med juridisk bistand, alt i mens man som resten af branchen afventer svar fra departementet og Skatteministeriet. Direktør Henrik Lund er på den ene side nervøs for, om Naturli i fremtiden skal betale en højere afgift, men på den anden side lurer der også en fare for, at afgiften rækker ind i fortiden.

"Hvis Skat kommer igennem med det her, og det bliver med bagudrettet effekt, så handler det om, at Naturlis eksistens er truet. Det har enorm betydning, om vi skal betale 34 øre eller 26 kr. i afgift," siger han.

I et brev til Skatteminister Morten Bødskov skrev Plantebranchen så sent som i juni, at Skattestyrelsens nye opfattelse af de plantebaserede drikke vil medføre, at udsalgsprisen på produkterne vil stige fra nuværende ca. 21 kr. til 67 kr. pr. liter.

Udover at det ifølge Henrik Lund vil betyde, at hverken slutkunder eller detailhandel i fremtiden vil have kakaodrikkene stående på hylderne, så mener han heller ikke, at det ud fra et klimaperspektiv giver mening.

"Det bliver jo billigere at drikke italiensk rødvin end at drikke Naturlis kakaodrik, og det passer ikke ret godt sammen med regeringspapiret, hvor der bliver slået stort på trommen, når det kommer til den grønne omstilling og klimavenlige fødevarer," siger han.

Statsstøtte i spil

Det synspunkt bakker sekretariatschef Frederik Madsen ikke uventet op om. Han tilføjer, at hvis Skattestyrelsen åbner for forskelsbehandling de to varianter i mellem, vil det betyde, at konkurrencen på markedet vil lide et knæk, og det kan i sidste ende betyde, at Skat knægter EU's regler for statsstøtte.

"I sidste ende kan det vise sig, at det kommer på kant med EU-reglerne for ulovlig statsstøtte, hvis man vælger at lade mejeriernes mælkebaserede produkter være undtaget fra afgiften, mens konkurrerende plantebaserede produkter ikke skal være undtaget," siger han og uddyber:

"I EU-regi må det her være at betragte som ulovlig statsstøtte, for vores medlemmer sælger produkter, der konkurrerer med mejeribrugenes produkter, og der har man ikke lov at lægge afgift på den ene type vare, mens den anden ikke skal være omfattet."

"Det er grotesk": Statsejet selskab lokker med slik uden sukkerafgift

Odense Marcipan mister omsætning for fjerde år i streg

Virksomheder i opråb mod højere afgifter: "Det er det glade vanvid"

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier