FødevareWatch

Investorer kritiserer lønhop hos C20-chefer

C20-selskaber får kritik for at forgylde topchefer med store lønstigninger - ofte trods faldende aktiekurser, som det har været tilfældet for hos Carlsberg og Novozymes.

Foto: PR-visualisering

Mens 2018 var et ringe aktieår i Danmark, kunne de fleste topchefer i C20 glæde sig over store lønstigninger – flere steder trods kurssmæk og ringere resultater – og det møder kritik fra investorer. Det skriver Finans.

"Vi har et generelt issue i forhold til cheflønninger, der ser ud til at stige ret kraftigt i de senere år," siger Anders Schelde, investeringsdirektør i MP Pension, til Finans.

Kritikken går ikke kun på lønstigninger, men også på manglende transparens. Ofte kan man nemlig ikke se, hvordan bonusser beregnes.

C20 faldt med knap 10 pct. sidste år, men i 13 af de 20 selskaber steg lønnen til direktionerne, viser Finans' gennemgang af årsregnskaberne.

Det gælder også for Carlsberg og Novozymes, som begge gav negativt afkast i 2018, mens udgiften til direktionslønninger alligevel steg.

I Novozymes steg lønomkostningerne 10 pct., men driftsresultatet var næsten uændret fra 2016-2018, og aktionærerne blev næsten 17 pct. fattigere i 2018. Hos Carlsberg steg omkostninger en del mere, omkring 17 pct., mens aktiekursen faldt 7 pct.

Lønhoppet i Carlsberg skyldes belønning for spareprogrammet Funding The Journey, som skal have sparet bryggeriet for cirka 3 mia. kr. Efter den nuværende ledelse tog over, er aktien også steget, men driftsresultatet er stort set uændret på femte år, skriver Finans.

Carlsberg-formand forsvarer topchefens store lønhop

Novozymes-toppen misser og misser, men forgyldes alligevel af lukrativt bonusprogram

Carlsberg-topchef fik 9,3 mio. kr. ekstra i lønposen i 2018

Mere fra FødevareWatch

Ketchupeffekt redder resultatet hos kæmpen Euro Cater

Den nordjyske Euro Cater-koncern, der omsætter for over 8 mia. kr., har igen haft et svært og coronapåvirket regnskabsår. Samlet blev det dog til et positivt resultat i et år, hvor store nedgange blev afløst af store opture, siger økonomidirektør.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier