FødevareWatch

Trumps statsnedlukning ryster føde- og drikkevareindustrien

Den delvise nedlukning af statsapparatet i USA påvirker hele den amerikanske føde- og drikkevareindustri.

Foto: Ritzau Scanpix/AP/Andrew Harnik

På 20.-dagen for den delvise nedlukning af statsapparatet i USA, som præsident Donald Trump iværksatte i slutningen af december, meldes der hele vejen rundt i landets fødevareproduktion og drikkevaresektor om problemer.

Ifølge NBC News er den hjemlige fødevarekontrol under Food and Drug Administration sendt til tælling, mens kontrollen af udenlandske varer dog stadig opretholdes.

"Vi gør alt, hvad vi kan for at opretholde vores grundlæggende beskyttende rolle overfor forbrugerne," udtaler Scott Gottlieb, der leder FDA.

Han overvejer, om man kan få nogle af de medarbejdere, der er tvunget hjem uden løn, tilbage på jobbet, så man kan få gang i kontrollen af virksomheder, der tidligere har haft problemer med blandt andet salmonella og listeria.

I Alaska rammer nedlukningen fiskeriet hårdt. Ifølge radiostationen NPR er det særligt det kommende store fiskeri af sej i området ud for Alaska, som bliver påvirket. Sej-fiskeriet i delstaten har en værdi på omkring 3 mia.dollars, og det er blandt andet her, at en stor del af hovedråvaren i McDonalds' fiskeburgere landes.

Nedlukningen har betydet, at National Marine Fisheries Service, der holder øje med fiskeriet i Beringshavet, ikke kan udstede nye autorisationer til fiskebåde.

Bryggere kan ikke lancere nye produkter

I drikkevareindustrien ser man blandt andet produktionen af specialøl og innovationen blive ramt.

Det skriver Beveragedaily.com.

Problemerne opstår omkring lanceringen af nye produkter. Den del af statsapparatet, som har hjemme i The alcohol and tobacco tax and trade bureau (TTB), er for øjeblikket underbemandet, og det betyder blandt andet, at man ikke kan godkende nye etiketter eller nye produktionscertifikater.

Ifølge bryggerisammenslutningen The Brewers Association blev der sidste år udstedt 200.000 certifikater, og selvom statsapparatet snart kommer op at køre igen, så forudses det, at ventetiden på tilladelser vil kunne være lang i resten af året.

Landmænd mangler udbetalinger

Nedlukningen rammer også de amerikanske landmænd.

I efteråret da handelskrigen mellem USA og Kina var på sit højeste tildelte Trump-regeringen landets bønder 12 mia. dollars i en redningspakke, der skulle gøre op for de tab, som toldmuren mellem Kina og USA forårsagede.

De penge er endnu ikke kommet til udbetaling, skriver USA Today, og det har betydning i en sektor, der er mærket af lavere internationale markedsandele og negativ prisudvikling på mælk, afgrøder, svin og kreaturer.

En større landbrugshjælpepakke på hele 867 mia. dollars, der er lagt klar til implementering, kan på grund af nedlukningen også blive udskudt, og det kommer ifølge mediet særligt til at ramme landets mindre mælkeproducenter, der i forvejen har det historisk svært.

USA's tilskud til landmænd dækker ikke toldtab

Kina på vej til at genoptage import af amerikansk majs

USA beder WTO vurdere international handelsstrid

Mere fra FødevareWatch

Stor uenighed om omfanget af sexismesager i restaurationsverdenen

Flere restauranter er begyndt at få øjnene op for sexisme- og chikaneproblemer, men der er grundet få indberettede sager uenighed om, hvor stort problemet i virkeligheden er. ”Bare fordi, der ikke kører nogle sager, betyder det ikke, at der ikke er et problem,” siger talsperson fra 3F.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier