FødevareWatch

Miljø- og fødevareminister: Skal fremtidens mælk overhovedet involvere en ko?

Jakob Ellemann-Jensen (V) kalder det afgørende, at mejeribranchen forbereder sig på de udfordringer, som klimadebatten afstedkommer.

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen til konferencen "Indsigt 2018 - Mejerisektoren og bæredygtighed" på Christiansborg. Foto: Daniel Urhøj

CHRISTIANSBORG - KØBENHAVN

Torsdag indbød Mejeriforeningen politikere, forskere, NGO'er og producenter til en diskussion om fremtiden for den danske mejerisektor ved en konference på Christiansborg.

Det hele under overskriften "mejerisektoren og bæredygtighed".

Mejeriforeningen havde sat FN's bæredygtige mål og sektorens bidrag til samme på agendaen.

Forandringsvinde blæser, og det er ikke kun rygvind det hele. Nogle af dem blæser op til storm på det globale fødevaremarked.

Jakob Ellemann-Jensen (V), miljø- og fødevareminister

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V), der deltog i konferencen, brugte anledningen til at pointere, at han finder det afgørende, at den danske mejeribranche går åbent mod udfordringerne, som klimaforandringer bringer med sig.

Venstremanden formulerede, at han anser det som en fremtidig nødvendighed for sektoren.

"Det er fuldstændig afgørende, at man selv går forrest med en offensiv, grøn tilgang, hvis danske mejeriprodukter skal beholde deres position på verdensmarkedet," lød det fra ministeren, der pointerede, at forbrugerne stiller stadig højere krav til miljøhensyn såvel som dyrevelfærd – både inden for de danske grænser og i udlandet.

"Forandringsvinde blæser, og det er ikke kun rygvind det hele. Nogle af dem blæser op til storm på det globale fødevaremarked," sagde Jakob Ellemann-Jensen.

Ministeren peger på, at ansvaret falder tilbage på dansk jord, og at de kommende års udvikling vil blive afgørende for den danske sektor.

Det vil være både producenter og regeringen, der skal bidrage til at dreje udviklingen i fødevaresektoren mod en grønnere og mere klimavenlig produktion.

"Dem, der har evnen, også har pligten. Vi kan godt – og derfor skal vi også [tage ansvar]," som Jakob Ellemann-Jensen formulerede det.

Det spørgsmål kræver gode svar, og det kommer også til at kræve en masse nye, gode produkter på hylderne i supermarkederne.

Jakob Ellemann-Jensen (V), miljø- og fødevareminister

Afsættet for at fortsætte i den retning er godt, mener han:

"Jeg bliver ganske imponeret, når jeg læser om de mange klimatiltag, som foregår i mejerisektoren. - f.eks. når jeg læser om Arlas grønne ambitioner eller målet om en kvælstofneutral produktion i mejeribranchen inden 2050. Det er ambitiøst, og det er ualmindeligt fornuftigt og nødvendigt."

Skal fremtidens mælk overhovedet involvere en ko

Jakob Ellemann-Jensen satte under konferencen spørgsmålstegn ved, om fremtidens mælk "overhoved skal involvere en ko" med de tiltagende udbud af plantebaserede alternativer.

"Det spørgsmål kræver gode svar, og det kommer også til at kræve en masse nye, gode produkter på hylderne i supermarkederne. I den fremtid, som vi skal ruste os til, er det ikke længere nok at levere noget af den bedste og mest klimaeffektive komælk, som findes," sagde Jakob Ellemann-Jensen.

"I 70'erne og 80'erne, da jeg var dreng, var der én slags mælk. Den kom fra en ko. Og der var ingen grænse for, hvor sund den var. Valgmulighederne var relativt begrænsede dengang. Mandel- og sojamælk, var der ikke noget, der hed," sagde ministeren, der peger på, at det er en anden verden, mejerisektoren står overfor i dag.

"Der er blevet rykket ved grundlæggende sandheder om, hvad og hvordan vi skal spise – og hvor god samvittighed, vi skal have, når vi skal spise."

Spørgsmålene skaber i dag stor debat hos både forbrugere og producenter, og ministerens opfordring til mejerisektoren lød at møde udfordringerne med "oprejst pande".

"Statsministeren sagde engang i en nytårstale, at man skal gå forlæns ind i fremtiden. Det var der mange, der grinede af, og, de syntes, at det var løjerligt at sige. I min optik, var det ikke så dumt. Jeg tror, at gamle giganter som Kodak, Blockbuster og Nokia, godt kunne tænke sig, at de havde lyttet til sådan et råd. I stedet vendte de ryggen til fremtiden, og endte med at snuble over egne ben."

Ny L&F-direktør: Bæredygtighed er den vigtigste dagsorden lige nu

Salg af soyamælk og plantefars boomer i danske supermarkeder

Bæredygtighedens svar på Steve Jobs: Sæt svin og kyllinger sammen og resultatet er profitabelt

Lars Løkke til kødkonference: Vi er bagefter tidsplanen og der skal handles nu

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier