FødevareWatch

Vietnam-regering vil have 30 mia for eftertragtet bryggeri

Den vietnamesiske regering vil sælge aktiemajoriteten i bryggeriet Sabeco 18. december - men der er begrænsninger for udenlandske købere. Begge dele kan være gode meldinger for Carlsberg, som også får nyt om Habeco-handlen.

Foto: Carlsberg

Det kan godt være, at Carlsberg ikke står forrest i køen for at få fat i en ejerandel i det vietnamesiske bryggeri Sabeco, men det ændrer ikke ved, at der er rigtig gode nyheder for danskerne onsdag morgen.

Den vietnamesiske regering har nemlig endelig fastsat en dato for salget af Sabeco, hvis fulde navn er Saigon Alcohol Beer and Beverages Corporation.

Regeringen, der ejer næsten 90 pct. af aktierne, vil sætte 53,6 pct. af bryggeriet til salg 18. december, skriver Reuters.

Det skulle lederen af det vietnamesiske industri- og handelsministerium (MOIT), Truong Thanh Hoai, onsdag have udtalt til en briefing om salget ifølge Reuters.

Den indledende pris er fastsat til 320.000 vietnamesiske dong pr. aktie, svarende til 14,10 USD dollar. Det er ca. 29 pct. over den gennemsnitlige handelspris i de seneste seks år, skriver Reuters.

Det bringer købssummen for en ejerandel på 53,6 pct. op på 4,8 mia. dollar (30 mia. kr.).

Til briefingen blev det også meddelt, at udenlandske købere kun må eje maksimum 49 pct. af aktierne. Det betyder, at det for udenlandske virksomheder kun vil være muligt at købe 38,59 pct. af aktierne i Sabeco, fordi 10,4 pct. af aktierne allerede er på udenlandske hænder.

Forklaringen på det store 'men' er, at udenlandske selskaber ifølge vietnamesisk lov ikke må eje mere end 49 pct. af et børsnoteret selskab i landet, hvilket Sabeco er.

Ny dato for Habeco-salg

Det er ikke kun Sabeco, der er nyheder om. Der er også nyt om Carlsbergs længe ventede opkøb af det andet vietnamesiske bryggeri Habeco.

Reuters skriver, at den vietnamesiske regering forventer at gennemføre handlen i første kvartal af 2018.

Meldingen lander lunt hos ledelsen i siloen på Valby Bakke, hvor man i månedsvis forgæves har forsøgt at få fat på mindst 51 pct. af det vietnamesiske bryggeri.

Carlsberg ejer ca. 17 pct. i dag og har siden 2009 haft en købsaftale med den vietnamesiske regering, som giver danskerne mulighed for at købe op mod 30 pct. af aktierne.

Den 15. november skulle Carlsberg have modtaget nyheder om, hvordan overtagelsen skulle forløbe, men der kom ikke en konkret melding fra den kommunistiske regering.

Gode nyheder for Carlsberg

Formanden for Sabeco, Vo Thanh Ha, fortalte, at der er vist interesse fra 15 store udenlandske investorer, herunder Asahi og Anheuser-Busch Inbev (AB Inbev). Carlsberg blev ikke nævnt ved navn, men selvom de grønne danskere ikke skulle være interesserede i også at få fat på søsterbryggeriet til Habeco, er det alligevel gode nyheder.

Det skyldes blandt andet, at salget af Sabeco sker før Habeco, hvilket kan fastlægge en bedre struktur og erfaring for Carlsberg i forhold til købsprocessen.

Herudover har flere analytikere peget på, at der kan være udfordringer forbundet med at Carlsberg gerne vil have fat i aktiemajoriteten hos Habeco - den vietnamesiske regering har tidligere sagt, at Carlsberg vil have mindst 61 pct.

"Det er en risiko, at staten kan hæve skatter og afgifter efter at have solgt ud af de to store bryggerier, men der vil også være andre hensyn at tage, såsom for eksempel hensynet til arbejdspladser. Afgiftsforhøjelser er altid en risiko, og det vil det også være i forhold til Vietnam," udtalte analytiker hos Danske Equities Jonas Guldborg Hansen til Finans.dk.

Beholder den vietnamesiske regering aktiemajoriteten af Sabeco, da vil regeringen være mindre tilbøjelig til at indføre skatte og afgifter, hvis den selv rammes af dem.

I perioden 2010-2015 steg ølforbruget i Vietnam med ca. 40 pct. til 3,9 milliarder liter ifølge Euromonitor International, som vurderer at ølmarkedet i 2016 havde en samlet værdi på 6,5 mia. dollars (41 mia. kr.).

Overset Carlsberg-direktør sætter sig i bestyrelsen i Habeco

Carlsberg: Deadline overskredet i Vietnam

Otte års dødvande: Carlsbergs vietnamesiske glansbillede risikerer at krakelere

Carlsberg-mulighed: Vietnam speeder op for bryggerisalg

Sydbank: Afklaring om Vietnam-bryggeri vil være positiv for Carlsberg

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier