FødevareWatch

Læger skælder ud: Forkert at fjerne afgift på alkoholsodavand

Politikere prioriterer ifølge Lægeforeningen handel over sundhed, når man fjerner afgift på alkoholsodavand.

Foto: Miriam Dalsgaard

Det er ikke bare nødder og te, der med en ny politisk aftale bliver billigere.

Det gør alkoholsodavand også, og det ærgrer Lægeforeningens formand, Andreas Rudkjøbing.

"Danske unge er i forvejen de unge i Europa, der drikker absolut mest. Da alkoholsodavand er et produkt, der henvender sig mest til unge mennesker, er det rigtig problematisk, at man gør det endnu billigere," siger han.

Regeringen indgik søndag aftale med Dansk Folkeparti og De Radikale om en erhvervspakke, der sænker og afskaffer 65 forskellige afgifter og afgiftssatser med i alt 720 mio. kr.

Blandt andet afskaffes en tillægsafgift på alkoholsodavand.

Det er endnu uvist, hvor meget prisen på en alkoholsodavand vil falde. Men Lægeforeningens formand er overbevist om, at der samlet set vil blive solgt mere end nu.

"Det er overordentligt veldokumenteret, at selv små prisfald fører til højere forbrug af alkoholprodukter," siger Andreas Rudkjøbing.

Det politiske flertal ønsker med pakken at flytte handlen fra grænsebutikker til den danske detailhandel.

Men Lægeforeningens formand forventer, at vi samlet set vil opleve et stigende salg.

"Det er ikke alle, der ligger og kører over grænsen for at købe de her produkter. Mange af dem købes i kiosker om natten. Nu bliver de billigere, og derfor tror jeg, at der samlet set vil blive indtaget mere alkoholsodavand."

Han hæfter sig også ved, at planlagte prisstigninger på slik og vin rulles tilbage.

"Samlet set er det en ganske kynisk kalkulation, hvor man i vækstens navn sænker priserne på alkohol, vin og slik med den konsekvens, at der indtages mere. Det er ærgerligt, at væksten og handel endnu engang trumfer hensynet til folkesundheden," siger Andreas Rudkjøbing.

Lægeforeningen foreslog i sidste uge, at staten fastsætter mindstepriser på alkohol, så der laves en nedre grænse for priserne på eksempelvis øl og spiritus i butikker og kiosker.

Hos Vidensråd for Forebyggelse, der er et uafhængigt rådgivende organ, er formand Morten Grønbæk enig.

"Der er et ensidigt fokus på, om et antal stillinger syd eller nord for grænsen fremmes eller fjernes, men ingen fokuserer på de sundhedsmæssige konsekvenser. Det synes jeg, er ærgerligt. Afgiften på sodavand blev også sænket af hensyn til grænsehandlen. Og hvad skete der? Grænsehandlen med sodavand forblev nogenlunde uændret. Men inde i landet steg salget gevaldigt. Det har sandsynligvis den konsekvens, at flere børn bliver tykke," siger Morten Grønbæk.

Købmænd: Nye afgifter får nogle til at droppe grænsetur

S står uden for erhvervspakke: Meget af det er udmærket

DF vil trods advarsler sænke afgift på alkoholsodavand

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier