FødevareWatch

Medie: Fransk madspildslov vil ikke virke i Danmark

I Frankrig skal alle supermarkeder fremover forære deres overskydende mad til velgørenhedsorganisationer - men den lov kan ikke overføres til Danmark, mener flere organisationer og detailvirksomheder.

Foto: Katinka Hustad/Polfoto/Arkiv

Der bliver, som FødevareWatch tidligere har skrevet, til sommer vendt op og ned på madspildssituationen i Frankrig.

Fra juni af må franske supermarkeder ikke længere smide mad ud, som ikke fejler noget, og som derfor kan spises af andre eller blive lavet om til dyrefoder. Det var lokalpolitiker Arash Derambarsh, der fremsatte loven, og der er umiddelbar bred opbakning til loven, som blev vedtaget i maj sidste år.

Herhjemme er Selina Juul, grundlægger af organisationen Stop Spild af Mad, glad for, at Frankrig har sat fokus på madspild, men hun er ikke så sikker på, at en lignende lov er realistisk i Danmark. Hun siger til Dansk Handelsblad:

"Skulle sådan en lov implementeres i Danmark, ville det desværre gøre de danske frivillige hjælpeorganisationer til skraldespande. De vil allesammen strande med tonsvis af overskudsmad, som ikke vil kunne fordeles. Og så ender det med, at madspild ikke bliver mindsket – men blot flyttet et nyt sted hen."

Hun mener, at der mangler ressourcer i de danske hjælpeorganisationer, og hun stiller spørgsmålstegn ved, hvem der skal betale for opbevaring, fordeling og transport af de mange ton overskudsmad. Det er derfor de frivillige organisationer, som i sidste ende kommer til at stå med al maden.

Heller ikke supermarkederne er positivt stemt over for en eventuel madspildslov, som til dels vil blive overflødig.

"I Danmark har vi en incitamentsstruktur, hvor afgifter leder erhvervslivet og forbrugerne i den rigtige retning. Så egentlig er der ikke behov for en lov som den i Frankrig," siger Helene Regnell, CSR-direktør i Dansk Supermarked Group, til Dansk Handelsblad.

Venstre siger nej til madspilds-tvang

Ny madspildsbutik melder totalt udsolgt

Ny lov skal forhindre franske supermarkeder i madspild

Forsiden lige nu

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier