FødevareWatch

Elafgiften sænkes med ny energipakke til danske husholdninger og virksomheder

Elafgiften sænkes, og indefrysningsordning indføres med netop offentliggjort energipakke. DI efterspørger langsigtede løsninger.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

(Opdateret 10.30 med kommentar fra SMV Danmark.)

Regeringen og et bredt politisk flertal er blevet enige om en energipakke, der foruden at være en håndsrækning til danskerne også skal give vished til virksomhederne henover vinteren.

Den såkaldte vinterhjælp, der fredag formiddag præsenteres i Finansministeriet, indebærer blandt andet en indefrysningsordning for husstande såvel som virksomheder og en sænkning af elafgiften fra 69,7 øre per kilowatt-time til EU’s minimumssats på 0,8 øre per kilowatt-time.

”Med aftalen får alle danske husstande og virksomheder en hjælpende hånd. Aftalen løser ikke alle problemer, men kan give mere tryghed hen over vinteren,” siger finansminister Nicolai Wammen i forbindelse med offentliggørelsen energipakken.

Med i aftalen er regeringen, Venstre, SF, De Radikale, Enhedslisten, De Konservative, Danmarksdemokraterne, Alternativet og Moderaterne.

Jeg er bange for, at lånemuligheden ikke er tilstrækkeligt til at holde hånden under mange virksomheder, som vil være tvunget til at gå konkurs.

Jakob Brandt, adm. direktør i SMV Danmark.

Som følge af aftalen bliver elafgiften midlertidigt barberet ned i første halvår af 2023 - noget, der blandt andet skal komme virksomheder, der i øjeblikket bakser med voldsomt stigende energipriser, til gode.

Virksomhederne får derudover mulighed for at udskyde betalingen for dele af deres elregning - dog til en højere rente, end det gælder for husholdningerne, der skal betale 2 pct. i rente, mens virksomhederne skal betale 4,4 pct.

Mens det vækker glæde i Dansk Industri, at man med den netop offentliggjorte energipakke giver en håndsrækning til de danske virksomheder, mener man også, at det er nødvendigt med nogle mere langsigtede løsninger.

I en pressemeddelelse udtaler DIs politiske direktør, Emil Fannikke Kiær:

”Vi befinder os i den værste energikrise i nyere tid, og den har meget store konsekvenser for vores samfund. Nu er der etableret en god statslig garantiordning, der letter udgifterne på den korte bane. Men vi løser ikke energikrisen alene med denne pakke, og der er i den grad behov for yderligere tiltag for virksomhederne.”

Også i brancheforeningen SMV Danmark ser man behov for yderligere, mere langsigtede løsninger.

”Jeg er bange for, at lånemuligheden ikke er tilstrækkeligt til at holde hånden under mange virksomheder, som vil være tvunget til at gå konkurs. Og de mange, der ejer deres virksomhed personligt, ender med at hæfte for en gæld, de ikke kan se sig ud af,” udtaler adm. direktør Jakob Brandt, der dog glæder sig over sænkelsen af el-afgiften.

”Det er på tide, at vi kommer af med den hovedløse afgift, der direkte modvirker den grønne omstilling. Virksomhederne får jo ikke direkte glæde af den afgiftslettelse, fordi de allerede i dag, får den godtgjort, men det frigør dog penge til andet forbrug, der kan komme virksomhederne til gode,” siger han.

Elpriser presser en tredjedel af de små- og mellemstore virksomheder

Dagrofa løber fra aftaler med deres leverandører: Vil betale mindre for varerne

Minister om stigende elregninger: ”Det er enormt alvorligt”

Mere fra FødevareWatch

Ny rejeformand: Målet er at blive undværlig

PORTRÆT: Royal Greenlands nye bestyrelsesformand, Maliina Abelsen, bryder sig ikke om at drifte, men lever til gengæld for udvikling. Og så har hun aldrig haft nogen plan for sin karriere, men i stedet bare sprunget ud i tingene, når hun ikke har kunnet lade være.

Topchef forventer blød landing oven på rekordpriser

Omstændighederne er anderledes i dag med de rekordhøje mælkepriser end ved tidligere ekstraordinære opsving. Den buldrende inflation holder hånden under en voldsom opbremsning, vurderer mejerichef i Arla Foods.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier