FødevareWatch

Bær i danske supermarkeder plukkes under ringe vilkår

Mange af de kvinder, der plukker bær i Spanien til danske supermarkeder, arbejder under elendige vilkår, lyder det fra Danwatch og Politiken, der har besøgt flere af plantagerne.

Foto: Bo Svane

Med manglende toiletpauser, konstante trusler om at blive fyret, sexchikane og overgreb arbejder kvinder på spanske plantager, hvor de plukker bær, der i sidste ende sælges i flere danske supermarkeder. Det skriver Politiken.

16 ansatte på 7 store bærplantager i Huelva-regionen, der leverer bær til butikker som Superbrugsen, Kvickly, Fakta, Irma, Lidl og Salling Group, som ejer Netto, Føtex og Bilka har fortalt om de ringe vilkår til Danwatch, som samarbejder med Politiken.

"Kvinderne fortæller om alle niveauer af udnyttelse. Nogle bliver ikke betalt den aftalte løn, nogle betaler 50-100 euro for at bo i usle skure, og der bliver brugt sexchikane og trusler for at få dem til at arbejde hårdere og uden pauser," siger Angeles Escrivá, som er aktiv i netværket Mujeres 24, der arbejder for bedre forhold for migrantarbejderne, til Politiken.

Danwatch har fremlagt afsløringerne for de danske supermarkeder, der efterfølgende har sat undersøgelser i gang, og hverken Coop eller Salling Group melder, at man ikke vil købe bær fra de omtalte plantager, før de beskrevne forhold er undersøgt.

Aktører strides om certificering af palmeolie i supermarkeder

Bred alliance kræver bæredygtig palmeolie i fødevareindustri

Medie: Børnearbejde på kakaoplantager der leverer Fairtrade-bønner

Mere fra FødevareWatch

Daloon-direktør stopper

Peder Andersen skal ikke længere stå i spidsen for den kapitalfondsejede forårsrulleproducent fra Nyborg. Efter fem og et halvt år på posten har han selv været med til at finde sin afløser.

Grød drager på vækstjagt med nyt forretningsben

Ti år efter åbningen af den første Grød-restaurant i Sydhavnen i København vil stifter Lasse Skjønning Andersen nu fylde mere i detailhandlen: "Vi tror, at vi har brandet og produkterne, der kan sikre os, at vi bliver en stor spiller".

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier