FødevareWatch

Hackerangreb i USA får svenske supermarkeder i knæ

Svensk forsvarsminister ser med stor alvor på it-angreb, der har ramt Coop-kæden og lukket knap 800 butikker.

Foto: PR Coop Sverige

Supermarkedskæden Coop har lukket stort set alle sine 800 butikker i Sverige efter et hackerangreb mod en amerikansk it-leverandør.

Det har ramt kassesystemet i Coops butikker, som derfor har været tvunget til at lukke.

Problemerne har desuden ramt en svensk apotekerkæde og tankstationer i kæden St1. Også bistroer i de svenske tog kan ikke tage imod kortbetaling.

Hackerangrebet menes at være en del af et større og internationalt forsøg på at presse penge ud af firmaer - et såkaldt ransomwareangreb.

Flere selskaber i en række lande er blevet ramt af dette angreb i de seneste dage. En it-ekspert siger til nyhedsbureauet AFP, at angrebet potentielt kan have ramt op mod tusind virksomheder.

I USA, hvor hundredvis af selskaber er ramt, er mistanken i første omgang ikke rettet mod russiske hackere, siger præsident Joe Biden lørdag aften dansk tid.

Regeringen kan dog endnu ikke sige, hvem der står bag, tilføjer han.

"Vores første tanke var, at det ikke var den russiske regering, men vi er ikke sikre endnu," siger Biden ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Den svenske forsvarsminister, Peter Hultqvist, siger til tv-stationen SVT, at han ser med stor alvor på angrebet i Sverige.

"Det er meget farligt, fordi det rammer i menneskers hverdagsliv. Og det rammer sektorer som fødevareforsyning og andre grundlæggende forsyningsområder for samfundets måde at fungere," siger ministeren.

"I en anden sikkerhedspolitisk situation kan det være statslige aktører, der angriber os på det her område for at lukke samfundet ned og skabe kaos"

Problemerne i Sverige begyndte fredag aften og var lørdag endnu ikke løst. Men det er i løbet af lørdag blevet lokaliseret til den amerikanske leverandør, firmaet Kaseya i Florida.

Det er endnu uklart, om de svenske Coop-butikker kan åbne igen søndag.

"Vi har ikke taget en beslutning om det. Der er et arbejde i gang, og det har der været hele dagen og aftenen. Det kommer nok til at stå på hele natten," siger Coop-talsmand Kevin Bell.

Det er kun Coops butikker i regionen Värmland, der holder åbent. De bruger et andet kassesystem.

Kaseya leverer it-løsninger til selskabet Visma Esscom, der står bag blandt andet det kassesystem, der bruges i Coop. Visma Esscom samarbejder også med de øvrige svenske kæder, der er ramt.

Salling Groups kommunikationschef skal til Bestseller

Greenpeace: Aldi dropper også klimamærke fra Danish Crown 

Aarstiderne lægger 98 millioner til omsætningen på et enkelt år 

Mere fra FødevareWatch

Nye slikbutikker på nettet holder fast i coronaoptur

Med medvinden fra blandt andet den lukkede grænsehandel og de slikhungrende danskere i ryggen klarede danske online slikbutikker sig godt igennem 2020. Nu melder spørgsmålet sig: Kan man blive ved med at sælge slik på nettet, efter coronaen har lettet sit tag?

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier