FødevareWatch

Analytiker: ISS' sats på storkunder kan give pote i svært halvår

Corona-pandemien vil få den danske servicekæmpe til at skulle fokusere på de større kunder, men krisen rumsterer stadig. "Vi forventer ikke, at ISS endnu kan vurdere de endelige effekter af covid-19-virussen," siger analytiker.

Foto: Miriam Dalsgaard

Udbruddet af coronavirus og de efterfølgende nedlukninger har ramt den danske servicegigant ISS hårdt i første halvår, og meget er allerede kendt forud for ISS' regnskab for første halvår 2020, der ventes offentliggjort onsdag morgen.

Selskabet har nemlig på forhånd meldt ud, at det venter, at resultatet af den primære drift før særlige poster vil lande som underskud i den første del af året.

Ligeledes har ISS også løftet sløret for, at den organiske vækst landede på cirka minus 12 pct. for april og maj - dog var maj en spids bedre.

Dog venter Per Fogh, der er aktieanalytiker i Sydbank og som følger ISS, at andet kvartal er blevet bedre, som månederne og genåbningen af samfundet er skredet frem.

Det er særligt ISS' strategi med at fokusere på en række store nøglekunder, der vil vise sig at have været modstandsdygtig over for udbruddet af covid-19, vurderer Per Fogh.

"De større kunder skal holde gang i deres faciliteter, selv om der har været nedlukninger, og de har sendt mange medarbejdere hjem. Der skal stadig gøres rent og måske endda endnu mere grundigt rent. Hvis du i stedet har en række små kunder, der bliver meget hårdere ramt, og så er du selv mere udsat," lyder det fra Per Fogh.

Han venter, at især ISS' cateringafdeling vil have været hårdt ramt i perioden.

Vi forventer, at den organiske vækst Nordeuropa vil blive hårdt ramt af de omfattende nedlukninger i Storbritannien, Irland og Danmark.

Per Fogh, aktieanalytiker i Sydbank

Omstruktureringer er "blevet mere reglen end undtagelsen"

Samlet set venter analytikerne ifølge konsensus indsamlet af ISS blandt op til 13 analytikere en omsætning på 35.679 mio. kr. i første halvår. Per Fogh ligger i den høje ende og venter en omsætning på 36.020 mio. kr.

Resultatet af den primære drift (EBITA) ventes ifølge konsensus at lande på minus 354 mio. kr. med en driftsmargin på minus 1 pct. Her venter Per Fogh et underskud på 487 mio. kr. og en EBIT-margin før særlige poster på minus 1,4 pct.

"ISS har meldt ud, at cirka en fjerdedel af det omsætningsfald, som de har, vil også ramme indtjeningen. Men ud over det har ISS har nogle komplikationer med hackerangrebet i foråret også covid-19, at der har medført, at administrative opgaver har været tungere, end de ellers ville have været, og det har kostet," siger Per Fogh.

Foruden øgede udgifter til udbedringen efter hackerangrebet og de større administrationsudgifter, har der også været ledelsesmæssig udskiftning, der har medført ekstraudgifter. Det betyder ifølge Per Fogh, at den slags engangsudgifter gør det svært at vurdere den reelle indtjening.

"Det er desværre blevet mere reglen end undtagelsen, at de har en masse engangsposter eller restruktureringer. Det gør det svært at vurdere den underliggende indtjening. Det har også kostet på aktiekursen, at det har været svært at gennemskue, hvad man skal forvente sig af indtjeningen fremadrettet," siger Per Fogh.

Der ventes ifølge estimaterne et justeret nettounderskud for fortsatte forretninger på 1196 mio. kr.

Europa og Amerika trækker ned

Det meste af verden har på den ene eller anden måde været lukket ned gennem store dele af første halvår. Og det ventes også at have ramt ISS på pengepungen.

Det har dog ikke været lige slemt på alle de markeder, hvor ISS opererer. Navnlig Asien/Pacific-markedet venter Per Fogh faktisk oplever en lille stigning i den organiske vækst på 1 pct.

Omvendt venter han, at ISS vil have taget nogle gevaldige hug på de europæiske markeder og i Amerika.

Vi forventer, at den organiske vækst Nordeuropa vil blive hårdt ramt af de omfattende nedlukninger i Storbritannien, Irland og Danmark.

Per Fogh, aktieanalytiker i Sydbank

"Vi forventer, at den organiske vækst Nordeuropa vil blive hårdt ramt af de omfattende nedlukninger i Storbritannien, Irland og Danmark. Vi estimerer den organiske vækst i regionen til minus 18 pct. i 2. kvartal 2020," vurderer Per Fogh.

I Kontinentaleuropa venter Per Fogh at igangsætningen af kæmpekontrakten med Deutsche Telekom fortsat vil holde hånden under markedet.

Han vurderer dog ikke, at det vil være nok til at modsvare de negative covid-19 effekter. Han estimerer derfor en organisk vækst på minus 9 pct. i Kontinentaleuropa.

På det amerikanske marked regner analytikeren også med at ISS vil tage vand ind, da servicekoncernen har opkøbt virksomheden Guckenheimer og dermed øget sin eksponering i den meget hårdt ramte cateringbranche. Han ser derfor, at den organiske vækst lander på minus 12 pct. i på det amerikanske marked.

ISS valgte i forbindelse med udbruddet af coronavirus at suspendere sine prognoser til 2020.

Per Fogh venter ikke nyt fra den front i forbindelse med halvårsregnskabet.

"Vi forventer ikke, at ISS endnu kan vurdere de endelige effekter af covid-19-virussen, og vi forventer derfor heller ikke en ny prognose for 2020 endnu," udtaler han.

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier