FødevareWatch

Coop indfører grænseværdier for pesticidrester i fødevarer

Detailkoncernen Coop er klar til at indføre grænseværdier på indholdet af pesticidrester i sine fødevarer. Leverandører, der i fremtiden ikke kan levere varer, som lever op til Coops nye standarder, ryger ud.

Foto: Claus Pedersen/ L&F

Det skal være slut med snak om pesticidrester i fødevarer, og derfor indfører Coop blandt andet en grænseværdi for pesticidrester i frugt og grønt på halvdelen af, hvad EU og de danske myndigheder i dag tillader.

Det skriver koncernen i en meddelelse.

"Nu tager vi et stort skridt mod at komme pesticidrester i danskernes fødevarer til livs. Derfor indfører vi en række ekstra krav til anvendelsen af pesticider i vores friske frugt og grønt, uden at det går ud over pris og kvalitet. Flere af vores leverandører er enige med os i, at brugen af pesticider kan reduceres yderligere, og vi mener, tiden nu er inde til handling," udtaler Signe Frese, CSR Direktør hos Coop.

Tiltaget betyder, at Coop i sidste ende vil afbryde samarbejdet med de leverandører, der ikke lever op til Coops nye standarder.

Ifølge Coop er problemet særlig relateret til frugt og grønt, der kommer fra lande uden for EU. Derfor indfører Coop i sin nye pesticidstrategi et konkret forbud mod 37 problematiske pesticider, og Coop vil løbende udvide listen, skriver koncernen. De 37 pesticider er allerede forbudt i EU, men stadig tilladt i mange lande udenfor EU.

"Når vi ser på vores danske avlere, gør de det godt, og vi er sikre på, at hvis producenter uden for landets grænser gjorde ligesådan, ville vi allerede være rigtigt langt. Men indtil da, må vi som detailhandel tage sagen i egen hånd, og derfor indgår vi fremover ikke indkøbsaftaler med leverandører, som anvender en eller flere af de 37 pesticider," siger Thomas Roland, CSR-chef hos Coop.

Mange rester i mange varer

I en rapport fra Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet fra november 2018 fremgik det, at over halvdelen af de konventionelt dyrkede frugter og grøntsager, som man kunne finde i supermarkederne, stadig indeholdt spor af pesticider.

Ifølge tal fra rapporten var der fundet pesticidrester i 71 pct. af de undersøgte konventionelt dyrkede frugter.

Det samme var tilfældet for 42 pct. af de undersøgte grøntsager, der også var konventionelt dyrkede.

Rapporten konkluderede dog, at der på trods af fundene ikke er anledning til sundhedsmæssige betænkeligheder, da resterne i 97 pct. af tilfældene lå under grænseværdien.

Fødevarestyrelsen: Danskerne behøver ikke frygte medicinrester i mælk og kød

Frugt og grønt er fyldt med pesticidrester

Dansk økologipolitik er finalist til stor FN-pris

Der er gået fisk i den danske svampeproduktion

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier