FødevareWatch

Detailkoncerner vil ikke løfte klimapegefingeren overfor forbrugere

Hverken Coop eller Dagrofa har planer om at dirigere forbrugere mod det klimavenlige fødevarevalg så direkte, som det er blevet gjort med økologi.

Økologi vinder stadig større indpas hos de danske forbrugere, og supermarkedskædernes store udbud, kampagner, prisnedsættelser og favorable placeringer af varerne har hjulpet kurven til at gå endnu stejlere op i de senere år.

Debatten omkring fødevareproduktionens klimapåvirkning har i den senere tid stjålet dagsordenen, men der hersker uenighed om, hvem der har ansvaret for at lede forbrugerne i retning af mere klimavenlige valg. Nogle producenter mener, at det ville klæde detailkoncernerne at tage et større ansvar, men detailkæderne har endnu ikke for alvor grebet klimastafetten i forhold til at styre forbrugere mod et klimavenligt fødevarevalg.

"Jeg må være ærlig og sige, at vi ikke gør noget offensivt," svarer Coop Danmarks CSR-chef Thomas Roland, adspurgt om detailkoncernen aktivt forsøger at styre kunderne mod klimavenlige fødevarevalg.

"Vi vil gerne oplyse forbrugeren om det rigtige valg – som vi allerede gør på vores hjemmeside gennem en række råd, der f.eks. går på at vælge lyst frem for mørkt kød. Men vi ikke går ind og flytter rundt på, hvor vi har oksekød kontra kyllingekød liggende. Det gør vi ikke," siger Thomas Roland til FødevareWatch.

Vi skal passe på, at vi ikke ender et eller andet sted, hvor alt kød skal udpeges som dårligt for klimaet. Så bliver det for døve øre

Thomas Roland, CSR-chef hos Coop

Heller ikke i Dagrofas kæder har prisnedsættelser eller kampagner, der skal skubbe kunderne mod klimavenlige valg, i pipelinen.

"Det korte svar er nej. Lige nu gør vi ikke noget i den dur," siger Dagrofas CSR-chef Mogens Werge til FødevareWatch.

Han vil dog ikke udelukke, at f.eks. kampagner med en klimapositiv vinkel kan være noget, koncernens kæder vil se på i fremtiden.

"Men ikke som en permanent ting. Jeg tror, vi skal give forbrugerne klimainformation, men på et niveau så det bliver muligt at navigere i forhold til det, og der er vi ikke endnu," lyder det fra Mogens Werge, inden han tilføjer:

"Vi er dog bevidste om, at vi kan spille en eller anden form for rolle og være med til at guide forbrugerne – men vi gør ikke noget aktuelt."

Klimadebatten ligner sundhedsdebatten

At detailkoncernerne endnu ikke har kastet klimabolden mod forbrugerne, har CSR-direktørerne flere forklaringer på. Grundlæggende handler det om at være realistiske på kundernes vegne, og at klimaregnestykket endnu ikke er simpelt at knække.

"Det er svært at pege på, hvad det bedste valg for klimaet egentlig er. Det er rigtig, at gule ærter er bedre for klimaet end stegt flæsk. Men i min optik handler det grundlæggende om madsammensætningen. Man skal ikke give kunderne nogle valg, som reelt ikke er valg," siger Coops CSR-chef Thomas Roland og uddyber:

"Du kan sagtens sige til kunderne – "lad være med at spise kød, du skal bare købe grøntsager", men for den almindelige forbruger er grøntsager jo ikke en erstatning for kød."

Thomas Roland
"Vi vil gerne rådgive forbrugerne om gode klimavalg – men vi mener ikke, at en mærkningsordning er den bedste måde at lave forbrugeroplysning på – for det flytter forbruget alt for langsomt, når man tænker på den udfordring, vi står over for," siger Thomas Roland, CSR-Chef hos Coop Danmark.

Den betragtning er Thomas Roland ikke ene om at have. Også Dagrofas CSR-chef mener, det handler om balance i forbrugernes kost. Han sammenligner klimadebatten med debatten om sundhed.

"Gulerødder er sunde? Ja, de er supersunde. Men hvis du kun spiser gulerødder, så er det jo et problem – og ikke sundt længere. Sådan er det også med klima. Der er ikke noget i vejen for at spise oksekød. Du skal bare ikke gøre det hver dag, og du behøver ikke spise det i store mængder," siger Mogens Werge.

Tror ikke på formaninger

Tidligere på efteråret fremlagde regeringen sit klimaudspil, hvor man blandt andet lægger op til, at fødevarer skal mærkes, alt efter hvor meget de belaster miljøet. Men ingen af de to CSR-chefer mener, at formaninger overfor forbrugerne vil hjælpe.

"At lave en mærkning som i udgangspunktet er negativ, har jeg ikke nogen eksempler på virker. Vi har dårligt nok set nogen effekt af at skrive 'rygning dræber' på tobak i forhold til at begrænse salget," siger Thomas Roland.

"Vi skal passe på, at vi ikke ender et eller andet sted, hvor alt kød skal udpeges som dårligt for klimaet. Så bliver det for døve øren. Det kommer ikke til at flytte noget som helst, hverken når det kommer til indkøbsvaner, eller hvad der ender på folks tallerkener," mener Coop-chefen.

Kaster bolden videre

Begge CSR-chefer mener endnu, at klimaregnestykket er for svært at koge ned overfor forbrugere uden at komme i klemme i forhold til markedsføringslovgivningen.

Problemet ligger i manglen på forskerbaseret viden, pointerer Thomas Roland. Han kalder det et "uhyre kompliceret regnestykke" at lave en beregning af klimaaftrykket på sammensatte fødevarer og varer, hvor råvarerne gennem året f.eks. kommer fra forskellige kilder.

"Som det er i dag, kan vi ikke skrive på en vare, at den er klimavenlig. At deklarere en vare som mere klimavenlig end gennemsnittet, ville kræve fuldt overblik over varens livscyklus lavet af en uafhængig tredjepart. Kan vi ikke fremvis en sådan analyse, vil forbrugerombudsmanden komme efter os," forklarer han.

Coop: Klimamærkning på alle fødevarer er næsten umuligt

At lave en mærkning som i udgangspunktet er negativ, har jeg ikke nogen eksempler på virker. Vi har dårligt nok set nogen effekt af at skrive 'rygning dræber' på tobak i forhold til at begrænse salget

Thomas Roland, CSR-chef hos Coop

Coop-chefen håber i stedet på, at politikerne vil træde i karakter.

"Jeg mener, at der er behov for, at man nedsætter regler gennem lovgivning, der tydeligt siger, hvad man kan deklarere som klimavenlige varer. Før når det sker, vil vi være klar til at vurdere om f.eks. torsk eller kylling - eller cornflakes kontra havregryn - er det mest klimavenlige valg."

Derudover peger Thomas Roland mod prisen, for også her mener han, at det er politikerne, der skal træde til.

"Det, der flytter noget, er prisen. Hvis man politisk gik ind og afgiftsregulerede, så kan man godt flytte noget af forbruget i en retning," siger han.

Overordnet mener CSR-chefen, at det er en kulturændring hos forbrugerne, der skal til.

"Det er de langsomme kulturelle forandringer af, hvordan vi synes, det gode måltid og den gode tallerken ser ud, der virkelig flytter noget på sigt. Og her tror vi ikke, at et klimamærke er det bedste instrument til at skabe kulturforandring."

Han vil ikke udelukke, at Coop Danmark vil sætte særligt fokus på klimavenlige varer i en kampagne i fremtiden, hvis der kommer mere klarhed om, hvad en klimavenlig vare er.

Og dermed er stafetten givet videre til politikerne.

Fremtrædende fødevareproducenter: "Det vil klæde detailkæderne at tage et større ansvar"

Lars Løkke til kødkonference: Vi er bagefter tidsplanen og der skal handles nu

Tænketank: Udnyt de danske hyklere

Thise: "If you can't beat them, join them"

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier