FødevareWatch

Coop rækker landbruget en 'økologisk' crowdfunding-hånd

1,7 million Coop-medlemmer får mulighed for at hjælpe det danske landbrug med at blive mere grønt ved at købe økologiske folkeaktier.

Foto: PR / Thise Mejeri

Det økologiske mejeri Thise Mejeri har allerede fået tilsagn på 2 mio. kr. fra godt 350 Coop-medlemmer til produktion af græsmælk. Men står det til Coop, bliver det ikke det sidste økologiske landbrug, som får hjælpe fra detailkoncernens 1,7 millioner medlemmer.

Med en ny aftale med Økologisk Landsforening og Danmarks Naturfredningsforening åbner Coop op for, at koncernens crowdfunding-platform kan bruges til at skaffe penge til den nystiftede Danmarks Økologiske Jordbrugsfond.

Det betyder, at de 1,7 million medlemmer via Coop Crowdfunding får mulighed for at hjælpe dansk landbrug med at blive mere økologisk og med det svære generationsskifte, som hæmmer mange landmænd.

Det skriver Coop i en pressemeddelelse.

Fonden har indsamlet 21,5 mio. kr., og med den nye løsning bliver det muligt at købe en form for "økologiske folkeaktier" ned til 500 kr. styk.

Det skal bidrage med at øge det økologiske landbrugsareal i Danmark samt sikre fødevarer uden pesticidrester og bevare jordens frugtbarhed og passe på grundvandet, lyder det.

"Vi går ind på opfordring fra en række lokale formænd for vores butikker og brugsforeninger. Vi synes, landbruget og vi har en fælles interesse. Landbruget har en udfordring med at generationsskifte, i Coop har vi en udfordring med at få økologiske råvarer nok i fremtiden," udtaler projektleder i Coop Nicolai Jæpelt i meddelelsen.

Medlemmerne kan købe én aktie for 1000 kr. eller en halv aktie for 500 kr. På samme måde som med Christiania Folkeaktier, får køberen et certifikat, som dokumentation for, at vedkommende har støttet landbruget.

Investerer man 25.000 kr. eller derover får man mulighed for at indflydelse ved en årlig generalforsamling.

Salget af aktierne begynder mandag og slutter 31. januar 2018.

Frugtplantage fik 660.000 kr.

Coop, som er Danmarks største supermarkedskæde, begyndte 3. april crowdfunding-projektet, som åbner op for, at koncernens 1,7 millioner medlemmer kan placere deres sparepengene i nye fødevarevirksomheder og -projekter.

Gennem Coop Crowdfunding kan medlemmerne støtte producenterne på to måder: Enten ved at give et mindre beløb mod at få en belønning eller ved at købe en andel af et lån og få en rente på p.t. 3-4 procent.

Udover Thise Mejeri har Fejø Frugt også modtaget støtte til et projekt. 157 danskere rejste 660.000 kr. til en ny økologisk æbleplantage.

Coop søger nye fødevareprojekter til crowdfunding

Madiværksættere får millioner fra Coop-medlemmer

Thise har fået tilsagn på 2 mio kr gennem Coops crowdfunding

Mere fra FødevareWatch

Fynsk frugtkoncern fordobler resultatet

I et år hvor omsætningen i Orskov Foods er gået tilbage med hele 11 pct., har den fynske frugtkoncern formået at løfte bundlinjen tilbage på rekordniveau. Lavt prisniveau presser fortsat dansk frugtavl hårdt.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier