FødevareWatch

Landsretten fastslår: Metro tilbageholdt centrale oplysninger

Østre Landsret besluttede torsdag at stadfæste byrettens dom. Dermed skal Metro Cash & Carry fortsat betale bøden på 50.000 kr.

Foto: Mick Anderson/Polfoto/Arkiv

Metro Cash & Carry Danmark skal fortsat betale en bøde for at have tilbageholde centrale oplysninger for Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i forbindelse med en fusion i 2014.

Sådan lyder Østre Landsrets afgørelse torsdag.

Dermed bliver byrettens dom fra april måned stadfæstet, og selskabet skal betale bøden på 50.000 kr. for at have overtrådt konkurrencelovens § 23, stk. 1, nr. 12, jf. stk. 4., som handler om at indgive anmeldelse af en fusion, der indeholder urigtige eller vildledende oplysninger.

Det er et vigtigt signal, som landsretten hermed har sendt."

Morten Niels Jakobsen, statsadvokaten for SØIK

Det skriver Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i en meddelelse.

Dommen er blevet afsagt, fordi Metro Cash & Carry Danmark i forbindelse med fusionen med Euro Cater ikke gjorde konkurrencemyndigheder opmærksom på, at der havde været et bud fra en anden part i form af netbutikken Iposen, der bød 150 mio. kr. for at overtage den danske gren af Metro-koncernen.

"Oplysningspligten efter konkurrenceloven ved fusionsanmeldelser indebærer, at den part, som svarer, skal give fuldstændige og udtømmende svar på spørgsmål, som styrelsen stiller. Det tilkommer således Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, og ikke parten, at vurdere oplysningernes relevans for fusionssagen," lyder det i afgørelsen fra Landsretten.

Metro får bøde i straffesag

Afgørelsen vækker glæde hos statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), Morten Niels Jakobsen, som er den myndighed, som sagen blev anmeldt til i januar 2015.

"Jeg er glad for, at vi nu har en meget klar og tydelig landsretsafgørelse om tilsidesættelse af oplysningspligt i forbindelse med Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens behandling af fusionsanmeldelser. Det er et vigtigt signal, som landsretten hermed har sendt. Jeg har i øvrigt noteret mig, at landsretten også var enig i, at tiltalen var rejst i forhold til det rette selskab," udtaler Morten Niels Jakobsen i meddelelsen.

Sagens forløb

Sagen begyndte, da Metro Group i 2014 besluttede at lukke den danske del af forretningen, Metro Cash & Carry Danmark, som dog stadig er aktivt som selskab.

I efteråret 2014 indledte tyskerne en dialog med Euro Cater, der ejer Dansk Cater og herunder cash & carry-forretningen Inco, om en mulig fusion, hvor Euro Cater ville overtage dele af resterne af den danske forretning.

De to henvendte sig i begyndelsen af oktober 2014 til Konkurrencestyrelsen med henblik på at få godkendt Euro Caters overtagelse af to Metro-varehuse i Danmark.

Aftalen afhang dog af en hurtig godkendelse fra styrelsen, der skulle komme med en tilkendegivelse senest i november. Den deadline var umulig at nå for styrelsen, og derfor faldt handlen til jorden i slutningen af december.

Efterfølgende oplyste styrelsen, at Metro havde tilbageholdt centrale oplysninger omkring salget. Det fik Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen til at politianmelde virksomheden.

"Metro undlod at give os oplysninger, der var væsentlige for vores arbejde med at undersøge, om fusionen ville være skadelig for konkurrencen. Det er alvorligt, og vi har derfor valgt at anmelde sagen til SØIK (Statsadvokaten for Særlig International og Økonomisk Kriminalitet, red.)," udtalte daværende direktør for Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Agnete Gersing, i starten af 2015 i den forbindelse.

Metro hemmeligholdt trecifret millionbud fra tredje spiller

Styrelsen blev gjort opmærksom på, at der havde været et bud fra en tredjepart på den danske del af Metros danske forretning. Det drejede sig om netbutikken Iposen, der bød 150 mio. kr. for at overtage den danske gren af koncernen. Det var dette bud, som Metro ikke oplyste til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Anmeldelsen skete med henvisning til, at en virksomhed ifølge konkurrenceloven skal udlevere alle oplysninger, "herunder regnskaber, regnskabsmateriale, udskrift af bøger, andre forretningspapirer og elektronisk lagrede data", hvis styrelsen kræver det. Ydermere er det strafbart at tilbageholde information eller at vildlede.

FødevareWatch arbejder på at få en kommentar fra det tyske moderselskab Metro Group.

Læs hele Østre Landsrets dom HER.

Metro skal for retten i straffesag i foråret

Metro om Bagmandspolitiets tiltale: Vi har ikke gjort noget galt

Bagmandspolitiet rejser tiltale mod Metro

Metro hemmeligholdt trecifret millionbud fra tredje spiller

Konkurrencestyrelsen politianmelder Metro

"Metro ved udmærket, hvad det drejer sig om"

Metro-direktør: Afslag kom som et lyn fra en klar himmel

Konkurrencestyrelsen overvejer at politianmelde Metro

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier