ANNONCE
eviltwin2.jpg
40-årige Jeppe Jarnit-Bjergsø står bag Evil Twin Brewing, Tørst, Luksus og snart også sit eget bryggeri. Hans tvillingbror Mikkel Borg-Bjergsø står bag Mikkeller. | Foto: Presse/Evil Twin

Berømt dansk øl-tvilling åbner eget bryggeri i USA

Jeppe Jarnit-Bjergsø, manden bag det kendte ølmærke Evil Twin og baren Tørst, har aldrig ejet sit eget bryghus. Det skal der nu laves om på. Til næste år åbner han et bryggeri i New York.

En af verdens mest anerkendte bryggere bliver snart herre i eget hus.

Efter at have været nomadebrygger siden starten i 2010 slår Jeppe Jarnit-Bjergsø, manden bag ølmærket Evil Twin, næste år dørene op til sit eget bryggeri i New York.

Egentlig har han haft lyst til det længe. Men det var ikke før en sms i efteråret, at planen begyndte at tage form. Afsenderen var den danske fotograf Torkil Gudnason.

Bare det at finde lokalerne og en ejer, man kan stole på, er totalt uoverskueligt"
Jeppe Jarnit-Bjergsø, ølbrygger og ejer, Evil Twin
Han kendte til Evil Twin og havde besøgt Jeppes bar Tørst, der gemmer den anmelderroste Michelin-restaurant Luksus i baglokalet. Nu havde fotografen fået en idé.

Han havde et tomt lokale i Brooklyn-bydelen Bushwick et kvarters tid fra Greenpoint, hvor ølbaren og restauranten har hjemme. Derfor ville han høre, om ikke Evil Twin havde lyst til åbne sit eget bryghus?

For Jeppe Jarnit-Bjergsø var beslutningen en no brainer. Hidtil har han lejet sig ind hos andre, men muligheden for at få sit eget var for god til at sige nej til.

"Vi har længe gået med tanken om at åbne et bryggeri i New York, men det er så sindssygt dyrt. Bare det at finde lokalerne og en ejer, man kan stole på, er totalt uoverskueligt. Så når der kommer en fornuftig mand og tilbyder sine lokaler uden en masse underlige krav og betingelser, skal man slå til," siger han til FødevareWatch.

Ond tvilling skal være en ægte new yorker

Med beslutningen om at åbne sit eget bryggeri, tager Jeppe Jarnit-Bjergsø det næste skridt i den rejse, der begyndte, da han og familien flyttede til New York i 2012 for at satse på ølmærket Evil Twin.

Jeppe Jarnit-Bjergsø
  • Ejer og stifter af Evil Twin, Tørst og Luksus
  • Er tvilling til Mikkel Borg-Bjergsø, ejer af bryggeriet og ølbarerne Mikkeller
  • Flyttede til New York i 2012 sammen med sin kone Maria. Parret har to børn
Siden da har han på rekordtid slået sit navn fast med baren Tørst og restauranten Luksus, hvor der kun serveres øl til maden.

Det nye bryggeri får hjemme ved metro-stoppet Halsey på grænsen mellem Bushwick og Ridgewood, der efterhånden har vippet Williamsburg af pinden som de smarteste områder i New York. Det vil samtidig være åbent for kunder, der kan købe øllene fra et såkaldt tap room.

"Det er et kæmpe skridt, og vi gør det for at fremtidssikre bryggeriet og have et sted, vi kan kalde for vores eget. Men først og fremmest handler det om at etablere Evil Twin som et ægte New York-brand. Vi har hjemme i Brooklyn, men det er alligevel som om, at vi ikke rigtigt er fra New York, før vi selv brygger øl her," siger Jeppe Jarnit-Bjergsø.

Tørst er en af New Yorks mest berømte ølbarer. Bag den hvide dør for enden af baren ligger restauranten Luksus, der bliver styret af tidligere Noma-kok Daniel Burns. | Foto: Evil Twin.

Hvis alt går efter planen, åbner det nye bryggeri om et år med en startkapacitet på cirka en halv million liter og på sigt det dobbelte. Det er stort efter danske forhold, men beskedent sammenlignet de amerikanske specialbryggerier som Sierra Nevada, Oskar Blues og Lagunitas, der for tiden åbner kæmpe faciliteter på østkysten.

Da Evil Twin desuden solgte mere end to millioner liter øl sidste år, skal det nye bryggeri  samtidig kun bruges til en del af produktionen, mens resten fortsat vil blive brygget på kontrakt hos kollegaer over hele verden.

Gider ikke have pengemænd med

Det kan måske lyde sært, at en verdensberømt brygger ikke har sit eget bryggeri.

Men ligesom mange hans af kollegaer, inklusiv tvillingebroren Mikkel Borg-Bjergsø, der står bag Mikkeller, har Jeppe Jarnit-Bjergsø ført en tilværelse som såkaldt nomadebrygger. Det vil sige, at man lejer sig ind hos andre bryggerier, hvor man så brygger sine øl. En metode, der gør det nemmere at starte ud i en branche, der ellers kræver store investeringer.

Hvis vi laver et eller andet skod, så hænger det ikke sammen"
Jeppe Jarnit-Bjergsø, ølbrygger og ejer, Evil Twin
Det nye bryggeri løber da også op i omkring to mio. dollars – eller hvad der svarer til knap 14 mio. kr.

Prisen skyldes blandt andet, at bryggeriet skal arkitekttegnes og tage sig godt ud, så det matcher Tørst og Luksus, hvor mørke træmøbler, hvid marmor og et farvestrålende vægmaleri af den danske kunstner Eske Kath udgør indretningen. Eller som Jeppe Jarnit-Bjergsø selv siger:

"Nu har vi Luksus og Tørst, som er anerkendt designmæssigt, så vi er ligesom nødt til at lave noget, der ikke skuffer folk. Hvis vi laver et eller andet skod, så hænger det ikke sammen."

Pengene skaffer han ved at låne dem i banken. Han gider ikke have pengemænd med, der skal have en bid af kagen og stiller krav til, hvordan tingene skal gøres. Jeppe Jarnit-Bjergsø løber selv risikoen og høster selv gevinsten.

"Det er klart, at det er attraktivt for en mindre virksomhed, hvis en investor er klar til at smide en million. Man tænker bare ikke over, at den million kan være blevet til hundrede millioner. Det ville fandme ærgerligt," siger han.

Opgør mellem ølbrødre tæt på at ende som tv-serie

Mikkeller køber amerikansk bryggeri

Danske bryggere dominerer verdenseliten

Mikkellers våde varer laves kun i udlandet

Modtag nyhedsbreve fra FødevareWatch gratis