FødevareWatch

Landbruget skriger på udenlandsk arbejdskraft

Der er både brug for kloge hoveder og hænder, der kan tage fat, lyder det fra Landbrug & Fødevarer.

Det er en illusion at forestille sig, at man kan have vækst og velfærd i det danske samfund uden at gøre brug af udenlandsk arbejdskraft.

Det siger Karen Hækkerup, som er administrerende direktør i Landbrug & Fødevarer.

Nye tal viser ifølge Jyllands-Posten, at antallet af EU-borgere, der kommer til Danmark for at arbejde, er faldet med 65 procent på blot 15 måneder.

"Det er noget, der skal bekymre os alle, uanset om man er i landbruget eller i en almindelig virksomhed. Vi har brug for mere arbejdskraft, end det vi har herhjemme. Hvad enten det er folk, som vil flå mink, eller forskere som bidrager til vores fødevareklynge og vores erhverv," siger Karen Hækkerup.

Nye tal fra landbrugsorganisationen viser, at 37 procent af virksomhederne i agroindustrien og 22 procent af fødevarevirksomhederne mangler arbejdskraft i fjerde kvartal af 2017.

Formanden for fagorganisationen LO, Lizette Risgaard, påpeger, at omkring 100.000 danskere ikke er i job.

Hun håber, at man vil efteruddanne dem, så de kan være en del af den arbejdskraft, arbejdsgiverne efterspørger.

Men arbejdsstyrken i Danmark er slet ikke tilstrækkelig, slår Karen Hækkerup fast.

"Jeg synes selvfølgelig, at det er dejligt, når der er danske arbejdsløse, der gerne vil i arbejde. Men vi har slet ikke nok ledige, hvis vi kun vil bruge danskere i alle de stillinger, vi har," siger hun.

Karen Hækkerup har i tre år kæmpet med kriser: Nu er hun landbrugets løvemor

Landbrugets topchef langer ud efter sit tidligere parti: Vi har brug for udenlandsk arbejdskraft

NNF efterlyser bedre integration af udenlandske medarbejdere på slagterierne

Forsiden lige nu

Stort projekt skal puste liv i europæiske planteproteiner

En nyt EU-projekt med en dansker blandt initiativtagerne vil undersøge mulighederne for at erstatte dele af det massive europæiske forbrug af soja fra især Sydamerika med europæiske bælgplantesorter. Det vil gavne miljøet og pengepungen, mener initiativtageren.

Arla sløjfer ostefremstillingen på Endrup Mejeri

Det er slut med at lave de hæderkronede oste på det historiske andelsmejeri. Det står klart i den endelige aftale om mejeriets fremtid, som Arla overtog i september. I stedet skal mejeriet være pakkeri og modningcenter.

Seneste Landbrug/Fiskeri

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier