FødevareWatch

Landmænd: Vi bruger kun den nødvendige mængde pesticider

Grøntsager med rester af sprøjtegift er tredoblet på fem år. Landmænd forsikrer, at de sprøjter forsvarligt.

De danske landmænd gør alt, hvad de kan, for at sprøjte afgrøder effektivt og forsvarligt.

Sådan lyder det fra Torben Hansen, der er formand for planteproducenterne i Landbrug & Fødevarer.

"Derfor bruger vi kun de absolut nødvendige mængder," udtaler han i en skriftlig kommentar.

Han pointerer, at de danske landmænd er blandt de landmænd i Europa, som sprøjter mindst.

Reaktionen kommer, efter at en ny rapport fra Fødevarestyrelsen har vist, at der er sket en tredobling af rester af sprøjtegifte på grøntsager de seneste fem år.

I rapporten med tal fra 2016 har Fødevarestyrelsen fundet rester fra sprøjtegifte i 27 procent af de danske grøntsager, skriver Politiken. Det er tre gange så meget set i forhold til niveauet i 2011.

"Behovet for at bruge plantebeskyttelsesmidler kan svinge meget fra år til år, men det vigtigste her er, at niveauerne fortsat er meget lave og ligger under grænseværdierne," siger Torben Hansen.

"Der er ingen sundhedsrisiko ved at spise helt almindelige, gode, danske fødevarer," slår han fast.

Flere agurkeproducenter, Politiken har talt med, fortæller, at det fugtige, omskiftelige vejr de seneste år betyder, at man må sprøjte mere mod svampeangreb end før.

Brancheorganisationen Dansk Gartneri peger ligeledes på somre med meget nedbør og højere gennemsnitstemperaturer som en del af forklaringen på, at der er fundet flere rester af sprøjtegift.

Grøntsager med rester af sprøjtegift er tredoblet på fem år

Ny rapport: Pesticidrester i danske afgrøder udgør ikke en sundhedsrisiko

Danske landmænd er lettede over forlængelse af ukrudtsmiddel

Forsiden lige nu

Stort projekt skal puste liv i europæiske planteproteiner

En nyt EU-projekt med en dansker blandt initiativtagerne vil undersøge mulighederne for at erstatte dele af det massive europæiske forbrug af soja fra især Sydamerika med europæiske bælgplantesorter. Det vil gavne miljøet og pengepungen, mener initiativtageren.

Arla sløjfer ostefremstillingen på Endrup Mejeri

Det er slut med at lave de hæderkronede oste på det historiske andelsmejeri. Det står klart i den endelige aftale om mejeriets fremtid, som Arla overtog i september. I stedet skal mejeriet være pakkeri og modningcenter.

Seneste Landbrug/Fiskeri

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier