FødevareWatch

Europas fødevareskandaler: Hestekød, tarmbakterier og giftæg

Overblik: Europæisk æggeskandale ruller. Se nogle af de senere års fødevareskandaler, der har ramt danske forbrugere.

En skandale om forurenede æg ruller i øjeblikket i Europa, og har blandt andet fået EU til at indkalde til krisemøde. Forurenede æg er også solgt i Danmark.

Danskerne har lagt tallerkner til en række fødevareskandaler - mere eller mindre alvorlige - i de senere år. Her er nogle af dem:

Polske hindbær skyllet i kloakvand

I maj 2005 er et parti forurenede polske hindbær skyld i mindst fem dødsfald, og at mere end 1000 mennesker bliver syge. Hindbærrene er sandsynligvis blevet vandet med kloakvand i Polen. De bliver brugt rå i en dessert, som blandt andet serveres på Aalborg Sygehus.

Grossist solgte råddent kød

I marts 2006 afslører DR's forbrugermagasin, Kontant, omfattende salg af fordærvet kød fra firmaet Thulin Kød Engros i Roskilde. Firmaet har solgt tonsvis af råddent kød til spisesteder og fusket med datomærkningen. Ejeren lukker firmaet og melder sig selv til myndighederne efter afsløringen.

Gammelt hakkekød i Superbest og gris i lammekødet

I september 2009 afslørede DR's Kontant omfattende snyd med datomærkningen i en række supermarkeder. Ved en stikprøvekontrol i 20 supermarkeder med eget slagteri var der fusket med halvdelen af datomærkningerne - blandt andet i Kvickly og Superbest.

Måneden efter følger historien om, at slagtere i Superbest og Magasin har solgt hakket lammekød med svinekød i.

Tarmbakterie fører til grøntsagsfrygt

I foråret og sommeren 2011 bliver en række mennesker syge af den farlige tarmbakterie VTEC efter at have spist på restaurant i Nordtyskland. I første omgang falder mistanken på spanske agurker. Senere viser det sig, at bakterien nok stammer fra egyptiske frø brugt i spireblanding. I alt koster tarmbakterien omkring 50 mennesker livet i Tyskland og Sverige. 25 danskere bliver alvorligt syge. I alt smittes flere end 3800 mennesker i 16 lande.

Hestekød i okselasagne

I 2013 ramte en omfattende skandale om svindel med mærkning af kød de europæiske frysediske. Der blev fundet hestekød i oksekødsprodukter i Storbritannien, Irland, Frankrig og Sverige. Der er også solgt frossen lasagne med hestekød i danske butikker. Kødet stammer angiveligt fra Rumænien.

Juleænder lugtede fælt

I julen 2015 måtte Dansk And i Struer tilbagekalde omkring 1400 ænder, der var solgt til supermarkeder over hele Danmark. Ænderne var fordærvede og lugtede frygteligt. Tilbagekaldelsen kom lillejuleaften.

Æg forurenet med giftigt insektmiddel

Juli og august 2017: Millioner af æg trækkes tilbage fra butikshylder i mindst 11 europæiske lande. Æggene er forurenet med insektmidlet fipronil, som er skadeligt for mennesker. Tilsyneladende er der på ulovlig vis solgt sprøjtemiddel med fipronil, som er brugt af ægproducenter i Holland og Belgien. Indtil videre er i alt 22 ton forurenede æg sporet til Danmark.

Forurenede æg er solgt i sandwich og salat i danske butikker

Europæisk æggeskandale breder sig: 15 EU-lande er ramt

Dansk producent: Æggeskandalen bør styrke vores troværdighed

Yderligere to ton forgiftede æg er fundet i Danmark

ISS-kantiner er ramt af æggeskandalen

Forsiden lige nu

Sv. Michelsen genfinder rytmen i nyt regnskab

Den 84 år gamle chokoladevirksomhed mærker, at flere danskere er villige til at betale høje priser for luksusvarer. Et nyt bestyrelsesmedlem skal sætte endnu mere skub i udviklingen.

Forskere: Økolandbrug kan brødføde klodens befolkning

I et netop publiceret studie har en grupper forskere fundet frem til, at økologisk landbrug modsat tidligere antagelser kan brødføde verdens befolkning. Dog skal madspildet reduceres kraftigt, og produktionen af dyrefoder skal lægges om.

Strejke rammer flere slagterier

Slagterimedarbejderne på Ticans slagterier i Brørup og Thisted har tirsdag morgen nedlagt arbejdet. Hos Danish Crown i Horsens bliver der heller ikke slagtet i dag.

Seneste Fødevarer

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier