ANNONCE
thise.jpg
Det økologiske Thise Mejeri er en af de danske producenter, som med den nye aftale kan få nemmere adgang til de kinesiske forbrugere. | Foto: Casper Dalhoff/Polfoto/Arkiv

Danske økologer får godbid i ny kinesisk eksportaftale

Udover aftalen om at danske pålægs- og pølseproducenter nu kan sende varmebehandlede produkter til Kina, er det også lykkes at lande en aftale på vegne af de danske økologer.

[Opdateret kl. 14.25: Kommentar fra Esben Lunde Larsen tilføjet.]

Der kommer i fremtiden flere danske økologiske produkter på hylderne i de kinesiske supermarkeder.

Det er hovedpointen i den aftale, som miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen onsdag har underskrevet med den kinesiske minister for import og eksport.

Konkret betyder den nye certificeringsaftale, at danske virksomheder får lettere adgang til det kinesiske marked. Et marked som hidtil har været omkranset af et meget langsommeligt bureaukratisk system, der skulle godkende de danske virksomheder som økologisk eksportører til Kina. I stedet for at få besøg af kinesiske kontrollanter én gang om året, kan danske virksomheder i fremtiden blive godkendt af danske myndigheder. Det kommer til at spare danske virksomheder for en masse papirarbejde.

"Udgiften til kinesiske eksperter, som skal flyves til Danmark fra Kina, og håndteringen af de mange tekniske certifikater er en stor mundfuld for små og mellemstore danske virksomheder. Udgiften er en barriere for, at de kan levere til kineserne. Men efter aftalen er underskrevet vil der forhåbentlig være færre forhindringer for den økologiske eksport," udtaler miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

Hidtil har økologieksporten i stor stil været båret af mejerivarer som modermælkserstatning og langtidsholdbart mælk, men fremover vil der ifølge Landbrug & Fødevarer også være basis for ny eksport af økologisk grisekød, grøntsager, marmelade, morgenmadsprodukter og drikkevarer.

"Der er ingen tvivl om, at vi med denne aftale får langt flere danske producenter ind på det kinesiske marked. Det har ellers været svært indtil videre. Det er glædeligt, ikke mindst fordi vi kan se, at kineserne er ved at få øjnene op for økologiske produkter," udtaler Karen Hækkerup, adm. direktør i Landbrug & Fødevarer, i en meddelelse.

Tilbage i 2015 udgjorde økologieksporten til Kina 240 mio. kr., men fra Landbrug & Fødevarer er det forventingen, at kan blive mere end fordoblet frem mod 2020.

"Der er stigende interesse for økologi blandt de kinesiske forbrugere. Hvor vi tidligere så, at det hovedsageligt var vesterlændinge, der bor i Kina og de rigeste kinesere, så er det nu også mellemklassen, der har fået råd til at købe økologi," siger Karen Hækkerup.

Kinesisk kødaftale er en realitet

Danmark giver kuldsejlet pølseaftale med Kina et nyt forsøg

Thises kinesiske eksporteventyr gav millionafkast - det skal nu fordobles  

Modtag nyhedsbreve fra FødevareWatch gratis