FødevareWatch

Udflagning af norsk osteproduktion efterlader 500 producenter i limbo

Et norsk eksporttilskud skæres væk fra 2020, og derfor flytter mejeriet Tine produktionen af Jarlsberg-osten til Irland. Det efterlader 500 norske mælkeproducenter i et uvist limbo, men nu ser redningen ud til at være på vej.

Den norske Arla-konkurrent Tine har planer om at åbne et irsk osteproduktion, hvorfra man i 2020 skal producere ostebrandet Jarlsberg. Det kom frem allerede sidste år.

Ifølge Dagens Næringsliv er der udsigt til at, at det efterlader 500 norske mælkeproducenter og deres 13.000 malkekøer uden umiddelbar mulighed for afsætning af omkring 90 millioner liter mælk, når staten trækker stikket på en eksisterende eksportstøtteordning.

Og så alligevel. For Norges næststørste mejeri, Q-Meierierne, som er ejet af Kavlifondet, har meldt sig som mulig aftager af de overflødige liter, skriver mediet.

"Tine foretager nogle defensive foranstaltninger, mens vi er fulde af entusiasme. Vi får det indtryk, at det her er en stor udfordring, men hvis der er et problem, så kan det udvikle sig til at være en stor chance," udtaler Karl Johan Ingvaldsen, bestyrelsesformand i Q-Meierierne.

Mejeriet har sikret sig muligheden for at etablere et stormejeri i byen Jæren, hvor man vil kunne udnytte den ellers overflødige mælkemængde, som ifølge mediet udgør 6-7 pct. af den samlede norske mælkeproduktion.

Q-Meierierne omsatte i 2016 for 1,387 mia. norske kr., hvilket var 5,3 pct. mere end året før. Resultatet dalede nogenlunde lige så meget, og før skat landede det i 57,5 mio. norske kr.

Ingen sure citroner i dansk juice

Fun-ejer runder vigtig vækst-milepæl

Forsiden lige nu

Danish Crowns kinesiske salg dalede med 1,2 mia

Slagterikoncernen har fire erklærede hjemmemarkeder i Nordeuropa, men derudover spiller Kina en stadig større rolle i koncernen. Forud for et kommende større fabrikssats i landet, har det seneste år dog budt på en markant tilbagegang.

Unilever leder efter ny topchef

Jagten er sat ind på en afløser til den mangeårige topchef i Unilever-koncernen Paul Polman, der ventes at træde tilbage inden får få år.

Seneste Fødevarer

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier