FødevareWatch

Danskerne kender ikke øko-spisemærkerne

Regeringen vil have 60 pct. økologi i alle offentlige køkkener i 2020. Danskerne er generelt positive over for økologi, men kender ikke til de anmærkninger, der skal guide dem om niveauerne af økologi i køkkenerne, viser ny rapport.

Økologi er en god ting i offentlige køkkener, mener danskerne overvejende. Men guld, sølv og bronzemærkerne, som skal vise dem, i hvor høj grad maden i det pågældende køkken er økologisk, kender de ikke meget til.

Det viser rapporten ”Økologi i offentlige køkkener,” som Institut for Marketing og Organisation på Aarhus Universitet netop har udarbejdet på foranledning af Fødevarestyrelsen.

”Blandt forbrugerne har spisemærkerne ikke særlig stor indflydelse, fordi de ikke kender dem. Vi har bedt dem om at vurdere, hvad spisemærkerne betyder, og der gætter de ofte. Der er forvirring om, hvad mærkerne står for,” siger hovedforfatter bag rapporten og videnskabelig assistent, Trine Mørk, til FødevareWatch.

Ikke promoveret meget

Et guld-mærke betyder 90-100 pct. økologisk indhold, sølv 60-90 pct. og bronze 30-60 pct.

”Køkkenerne skal selv ansøge om mærket og kunne dokumentere indholdet af økologi i maden. Der ligger noget ekstra arbejde i at få sådan et mærke og blive ved med at sikre sig, at man overholder kravene,” siger Trine Mørk og fortsætter:

”Der er jo ikke så stort incitament for virksomhederne til at ansøge om mærket, hvis mærket ikke går ind i forbrugernes opmærksomhed som en faktor, der er med til at afgøre, hvor man skal spise.”

Det er frivilligt for virksomhederne, om de vil ansøge om mærket, som kun har eksisteret siden 2009. Og netop den korte levetid er en af rapportens bud på årsagen til det ringe kendskab i befolkningen.

”Det røde Ø-mærke har eksisteret i rigtig mange år, og de her spisemærker skal da nok nå en udbredelse. Det handler om, at det er et ungt mærke, og at man ikke har reklameret og promoveret det så meget,” siger Trine Mørk.

Undersøgelsen er foretaget blandt 1.005 respondenter. Resultaterne viste, at den danske befolkning i overvejende grad har en positiv indstilling til at fremme økologi i de offentlige køkkener. Det gælder især for kvinder, byboere, unge og folk med højere indkomster og længere uddannelser.

Holdningen til at omlægge til økologi er mest positiv i forhold til økologi i børnehaver, vuggestuer og hospitaler - og mindst i forhold til økologi i fængsler.

I dag uddelte fødevareminister Dan Jørgensen (S) økologiske spisemærker til 83 spisesteder på Foodexpo i Herning.

Hedegaard kan ikke følge økoboom

Danske kvinder går efter økologisk mælk

Foodservice er vilde med økologi

Forsiden lige nu

Overskuddet daler igen hos marmeladekending

Trods en lille fremgang på toppen har der ikke været megen medvind til nordjyske Fynbo Foods i det forgangne regnskabsår. Fremadrettet er skyerne også mørke, fremgår det af regnskabet.

Seneste Fødevarer

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier