FødevareWatch

Stor forskel på mængden af økologi i landets sygehuskøkkener

Ikke alle hospitaler har lige stor fokus på økologisk kost, når der serveres for patienterne.

Når vi får serveret mad på et sygehus, er der stor forskel på, hvor meget af den der er økologisk.

Eksempelvis har flere af hospitalerne i Region Hovedstaden Det Økologiske Spisemærke, der er en statskontrolleret mærkningsordning for spisesteder, som kan opnå et mærke, hvis minimum 30 procent af de indkøbte mad- og drikkevarer er økologiske.

Anderledes ser det ud i en redegørelse fra Region Syddanmark, hvor det kun er Odense Universitetshospital (OUH) regionen, der har valgt at have fokus på indkøb af økologiske varer. Her er 40 procent af de indkøbte råvarer økologiske.

Bliver du derimod indlagt på Sygehus Sønderjylland kan du forvente, at omkring 5-10 pct. af maden er økologisk.

Og det er for dårligt, at kantinerne på sygehusene i Region Syddanmark ikke handler mere økologisk, og at tilbudene ikke er mere ensartede.
Det mener Andreas Lund Andersen, der er medlem af regionsrådet i Region Syddanmark for Alternativet.

"Det er ikke nødvendigvis alt, der skal være økologisk. Men vi ved, at forbrugerne efterspørger økologi, og der skal vi gå forrest som region. Vi ville jo heller ikke acceptere, at en kirurg var 30 pct. dårligere det ene sted frem for det andet," udtaler han til DR Syd.

Andreas Lund Andersen foreslår, at eksempelvis mælkeprodukterne vil være et godt sted at starte for at hæve andelen af økologiske produkter i kantinerne.

Bliver dyrere

Køkkenchef på Sygehus Sønderjylland, Lis Sjørup, mener ikke, at det kan lade sig gøre at lægge flere økologiske varer i kurven, når de handler ind til patienterne i Sønderjylland.

"Vi har prioriteret, at vi vil give vores patienter valgmuligheder med et à la carte-menukort. Det er ikke sikkert, at vi kan skaffe alle varer økologisk," fortæller hun til DR Syd.

Køkkenchefen siger desuden, at det vil gøre købene dyrere, hvis de skal købe mere økologisk.

"Og det er der ikke penge til i budgettet," siger hun.

Dansk Folkepartis medlem af regionsrådet i Region Syddanmark, Thies Mathiasen, mener ikke, at det er regionens opgave at pålægge køkkenerne at være økologiske.

"Vi har nogle økonomiske rammer, som vi gerne skal overholde. Det er de professionelle, der er ansat i køkkener, der skal stå for opgaven med at forvalte køkkenets økonomi," siger han til DR Syd.

Økologi-punktet er på dagsordenen, når politikerne i forretningsudvalget i Region Syddanmark mødes i dag klokken 15.

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzau Bureau på vegne af DR Syd)

Økologi vinder frem på arbejdspladsen

Økologer lovpriser nyt politisk forslag

2000 økologiske spisemærke uddelt - 4000 mangler

Minister: Dansk økologi skal ud i verden

Forsiden lige nu

Stort projekt skal puste liv i europæiske planteproteiner

En nyt EU-projekt med en dansker blandt initiativtagerne vil undersøge mulighederne for at erstatte dele af det massive europæiske forbrug af soja fra især Sydamerika med europæiske bælgplantesorter. Det vil gavne miljøet og pengepungen, mener initiativtageren.

Arla sløjfer ostefremstillingen på Endrup Mejeri

Det er slut med at lave de hæderkronede oste på det historiske andelsmejeri. Det står klart i den endelige aftale om mejeriets fremtid, som Arla overtog i september. I stedet skal mejeriet være pakkeri og modningcenter.

Seneste Fødevarer

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier