ANNONCE
7588389.jpg
Foto: /ritzau/Jens Panduro

TEMA: Dansk spiritus på vej frem

Der er gang i vækstlaget i dansk spiritusproduktion, og FødevareWatch har i tiden frem mod nytår fokus på nogle af de mange virksomheder, der er begyndt at producere alkohol i Danmark. Find alle artikler i serien her.

De ville egentlig ”bare” lave en lille produktion af højkvalitets-whisky. Tre år senere har en af verdens største spiritusvirksomheder investeret over 100 mio. kr. i dem, og Stauning-ejerne ved præcis, hvad pengene skal bruges til.

Stauning: Vi bruger de 100 millioner på nyt destilleri

 

BRANCHEANALYSE: Efter årtier i skyggen af snapsen og De Danske Spritfabrikker er der i de seneste år sat skub under udviklingen af ny dansk-produceret spiritus. Ligesom med mikrobryggerierne for 10-15 år siden bobler destillerierne frem over alt, og der er efterhånden kommet økonomi i de mange små produktioner. Vi har i en brancheanalyse set nærmere på udviklingen, og de efterhånden mange spillere på markedet.

Dansk spiritus er blevet genfødt

 

To jyske venner har forlænget deres ph.d.-projekter og forfølger nu passionen for at udvikle eksklusiv gin på fuld tid. Trods interesse er der endnu ingen eksterne investorer i det unge firma, der står bag Njord

Jysk gin-par siger nej tak til investorer

 

En ny vodkaproducent har meldt sig på banen og vil destillere vodka på restproduktionen af lammefjordskartofler. Finpudsningen af den bæredygtige vodka er stadig undervejs, og de første flasker forventes klar i julen 2016.

Ny vodkatrio vil udnytte Lammefjordens kartofler

 

De startede som 4, nu er de 20. Genfødslen i den danske spiritus-produktion har givet virksomheden Tapperiet vind under vingerne. Det er nemlig ikke nok at fremstille sprutten, den skal også på flaske.

Et konkursbo og en spiritusdrøm gav tapperi succes

 

Brødrene Braunstein har efterhånden fået sat skub i salget af deres lagrede whisky, og det er især kineserne vilde med. Men modsat whisky-kollegerne i Stauning har Braunstein ingen planer om at lukke investorer ind i virksomheden.

Kinesere vil have whisky fra Køge

 

Trolden Bryghus fra Kolding satser stort i det små og har netop ansat sin første fuldtidsmedarbejder. Ejeren har lavet specialøl i 10 år, men nu går han efter sin drøm om at producere whisky og andet spiritus.

Kolding-bryggeri udvider fra specialøl til spiritus

 

Først blev han biotek-millionær, så blev han vinbonde, og nu er han akvavittens moderne genskaber. Henrik Elsner har store ambitioner med sit destilleri Den Ny Spritfabrik. Næste mål er at få den danske dild-drik til Sverige, Norge og Finland, men også oversøiske lande er på listen.

Dildsnapsens mester: "Vi skal op på 600.000 flasker"

 

En pilot, en slagter, en læge, en skolelærer, en kok, fire ingeniører og en flaske skotsk whisky. Det kunne godt lyde som starten på en dårlig joke, men er opskriften på en hidtil uset dansk spiritus-succes. Læs hvordan de ni skabte Danmarks nye spiritus-succes.

15 venner, lidt malt og et sommerhus: Her er hele historien om Danmarks nye succes-whisky

 

Vodkaen kan noget, som ingen af de øvrige spiritustyper kan. Det mener Frederik Plum, der ved siden af sine to spiritusbutikker har startet vodkamærket Den Klodsede Bjørn.

Spritentusiasten der forelskede sig i den enkle vodka

Modtag nyhedsbreve fra FødevareWatch gratis